RUGBY: Promovare și (posibilă) retrogradare în 2013 pentru RCM Galați

9

Anul 2013 a adus rugby-ului gălățean, promovarea în Dvivizia Națională de Seniori (liga secundă), în premieră pentru echipa locală de rugby, care  a mai activat în liga a II-a a rugby-ului autohton (Divizia A), însă în vechiul format. Pentru primul sezon în DNS, echipa gălățeană s-a bazat pe serviciile jucătorilor localnici, crescuți de clubul gălățean, dar au apelat și la o serie de ”importuri”, jucători proveniți de la foste echipe din liga secundă. Tot pentru primul sezon în DNS, staff-ul tehnic al echipei a fost îmbunătățit cu aducerea antrenorului secund Daniel Vlismas. În ciuda eforturilor de a menține echipe pe linia de plutire în DNS, la finalul ediției 2013, din liga secundă, RCM Galați a ocupat un loc în urma căruia ar trebui să evolueze în Divizia A, însă se pare că echipa gălățeană va juca în Divizia Națională de Seniori și în 2014.  

Debutul în DNS a fost greu, prima victorie a fost obținută în etapa a VII-a, ultima din tur, 31-12 pe teren propriu cu foștii adversari din Divizia A, CS Năvodari. Până la victoria cu cei de la Năvodari au fost șase înfrângeri consecutive, 0-5 la Iași în prima etapă, 15-32 pe teren propriu cu Stejarul Buzău, 14-39 la Știința Petroșani, 6-13 pe ”Municipal” cu CSM Bucovina Suceava, 15-38 la CSU AV Arad și 10-52 la RC Bârlad. În tur, rezultatele gălățenilor au fost influențate și de multiplele accidentări dar și de suspendări. 
Returul a fost început tot cu o înfrângere, pe teren prorpiu 28-52 în fața liderului neînvins de atunci Poli Agro iași, după un joc bun al gălățenilor. Apoi, până la final au alternat înfrângerile, 3-73 la Stejarul Buzău, echipă care a promovat în Superliga, 14-22 cu Bucovina Suceava, 18-40 la Năvodari, cu victoriile, 19-14 acasă cu CSU AV Arad, 35-22 cu RC Bârlad, 5-0 cu Știința Petroșani. Evoluțiile gălățenilor din DNS au fost influențate de multiplele accidentări, suspendări, în special după meciul din tur cu RC Bârlad, dar și de plecarea în plin seozn competițional a câtorva jucători, plecați în străinătate în căutarea unui trai mai bun.  
După ce au terminat pe locul 7 sezonul regulat cu 19 puncte, 4 victorii, 10 înfrângeri, esaveraj 213-414, gălățenii au jucat în play-out, jocuri pentru evitarea retorgradării alături de CSU AV Arad, Bucovina Suceava și CS Năvodari. Play-out-ul a fost jucat de gălățeni cu speranța salvării de la retrogradare până în ultima etapă. În ultimul meci al sezonului din DNS, RCM Galați a jucat pentru salverea de la retrogradare la Suceava cu Bucovina, iar gazdele s-au impus cu 24-10. În play-out gălățenii au învins de două ori CS Năvodari, 17-14 la Galați și 29-26 la Năvodari, și-au împărțit victoriile cu CSU AV Arad, 12-8 la Galați și 5-26 la Arad, iar cu Bucovina Suceava a pierdut ambele jocuri 8-17 și 10-24. 
Tot în 2013, RCM Galați a jucat și în Cupa României, competiție în care au pătruns până în optimi. În șaisprezecimi au obținut calificarea datorită norocului avut la tragerea la sorți, iar în optimi au fost eliminați de CSM București, după înfrângerea pe teren propriu 7-71, asta după ce în urmă cu două sezoane echipa bucureșteană a învins RCM Galațai în aceiași fază a competiției cu 0-123. 
În DNS, cel mai bun marcator a fost Gabriel Partenie, centrul gălățean a marcat 77 de puncte, 60 în sezonul regulat și 17 în play-out. Al doilea în clasamentul marcatorilor a fost mijlocașul la grămadă Constantin Badea cu 30 de puncte. Ceilalți marcatori au fost: Marin Marian 25 de puncte, Gabriel Dănăilă 25 de puncte, Mitică Trandafir 25 de puncte, Marius Stanciu 20 de puncte, Florin estoica 15 puncte, Mircea Ionuț Constantin 15 puncte, Ionuț Cosmiuc 13 puncte, Sorin Mira 10 puncte, George Rusu 10 puncte, Costel Manolache 10 puncte, Iulian Roatămoale 5 puncte, Cosmin Tihan 5 puncte și Alexandru Crăciun 4 puncte.  
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal