FOTBAL: Campionatul se reformează!?

2

Campionatul de fotbal din România a ajuns într-un punct în care are nevoie de schimbări majore, pentru a-şi reveni pe toate planurile, financiar, sportiv, social. Prima schimbare a venit din partea LPF, care a implementat un nou sistem competiţional.

Liga I ocupă un loc bun în clasamentul celor mai puternice campionate din 2014, a prins locul 16, dar se află în scădere, după ce cu un an înainte era pe zece.
În plan sportiv, lupta dusă de prima ligă de fotbal a României cu celelalte campionate se desfăşoară în privinţa coeficienţilor. Cu cât mai multe locuri obţinute pentru cupele europene, cu atât mai multe şanse de a se dezvolta fotbalul, cel puţin teoretic.

În acest sens, Liga Profesionistă de Fotbal a venit cu o modificare, riscantă ce-i drept, de „îmbunătăţire” a sistemului. Echipe mai puţine, doar 12 în Liga I din sezonul următor, bani mai mulţi de împărţit între cluburi din drepturile de televizare, mai multe meciuri, mai puţine locuri pentru fotbalişti.

Marea problemă vine din lipsa profesionalismului în ceea ce priveşte centrele de copii şi juniori din ţară. Acolo sunt diferenţe uriaşe între România şi restul Europei. Infrastructură insuficientă, modalitatea precară de pregătire a juniorilor, lipsa educaţiei sportive în rândul tinerelor talente. Probleme cu adevărat existente în fotbalul din România, dar către care nimeni nu-şi îndreaptă atenţia să le rezolve. Munca depusă pentru zilele noastre la copii şi juniori e nota de plată pe care o vom avea în viitor. Fără schimbări majore în acest sector, fotbalul românesc nu-şi va depăşi niciodată standardele actuale.

În plan financiar, cluburile din Liga I, sau mai precis reprezentanţii acestora, n-au înţeles că fără un plan pe termen lung şi judecată aplicată la vremurile bugetului stabilit, nu o să obţii niciodată sponsori, finanţări şi vânzare efectiv pe piaţă.

Cluburile din România nu-şi îndreaptă atenţia către sectorul de marketing cu adevărat, ci doar mimează. Tocmai de aceea nu vor avea niciodată acelaşi impact ca cel din ţările occidentale. Conducătorii de club vorbesc întotdeauna despre sume pe care nu le dispun, ci doar despre cele la care speră să ajungă. Fotbalul e unul dintre puţinele domenii care încă mai simte din plin criza financiară venită în urmă cu ceva ani, tocmai pentru că niciun conducător nu a avut abilitatea să creeze un plan pe termen lung. După ce au ridicat media salariilor din România cu mult peste ţări mult mai bine dezvoltate, atât financiar cât şi sportiv, conducătorii de club au dorit să reducă la maximum ceea ce ei au crescut.

Nivelul fotbalului nu e deloc grozav, asta în principal din cauza problemelor financiare. Majoritatea cluburilor se învârt în jurul unor proceduri pentru a evita falimentul. Datoriile se tot adună, în loc să scadă. Fotbalul din România este salvat de pasiunea pusă de către publicul larg. Desigur, cum publicul n-a fost crescut într-un mod civilizat de către club, apare şi dispare în funcţie de rezultatele de pe moment. Cine mai are grijă de suporteri în zilele noastre? Toţi conducătorii se cred stăpâni pe club ca pe propria moşie. Un conducător de club trebuie să aibă grijă de fani, pentru că pot aduce câştiguri pe termen lung. Financiar şi nu numai. Unii preferă să-şi satisfacă nevoie de fotbal cu Premier League, Bundesliga sau alte campionate puternice din Europa. Dar, cu siguranţă, şi-ar dori să aibă parte de fenomen ca public activ, care să contribuie de pe stadion la rezultatele echipei, să-şi procure materiale promoţionale, să-şi plătească biletul.

Aşadar, e clar că trebuie să apară schimbări, să se vadă efectul pe toate planurile. Publicul de fotbal trebuie să fie atras din nou, iar în plan financiar trebuie să se treacă de etapa insolvenţelor.
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal