FUTSAL: Petrişor Toniţă, portarul golgheter

8
Foto: Dragoș Saca
Unul din ultimele numere a ediției tipărite a ziarului săptămânal Acțiunea găzduiește un amplu material cu titularul buturilor de la United, Petrișor Toniță. În materialul din paginile săptămânalului gălățean, sunt descrise cele mai importante repere din cariera portarului echipei naționale. Întregul material cu Petrișor Toniță poate fi citit mai jos.  Goalkeeperul echipei de futsal United este unul dintre cei mai în vogă sportivi din Galaţi

Petrişor Toniţă este unul dintre cei mai importanţi jucători de la United, dar şi unul dintre puţinii sportivi gălăţeni care joacă la nivel internaţional pentru echipa naţională a României.
A început să practice futsal după ce şi-a ratat cariera de fotbalist, începută ca junior la Oţelul, clubul fanion al Galaţiului. Trecerea la futsal a fost întâmplătoare, nu ceva programat, mai ales că Toniţă a jucat ca atacant la Oţelul. Petrişor a jucat fotbal cu prietenii la teren mic, din postura de portar, unde a fost remarcat de unul dintre componenţii echipei de futsal, Viorel Cojoc.

„Am fost la Oţelul timp de şase ani, am început încă din clasa a patra. Tot ieşeam cu băieţii la fotbal, iar Viorel Cojoc m-a văzut la teren mic. El m-a întrebat dacă vreau să vin la futsal şi am încercat. Toţi m-au încurajat şi am luat-o pe drumul acesta. La Oţelul eram atacant, apoi am jucat mijlocaş stânga”, ne-a spus portarul despre startul carierei sale.

Goluri înscrise în fiecare sezon

Deşi joacă pe postul de portar, acolo unde are evoluţii extrem de apreciate, goalkeeperul care în această lună va împlini 23 de ani a reuşit să marcheze în fiecare sezon pentru United.
Mai mult, Petrişor Toniţă a marcat şi pentru echipa naţională de tineret a României, în urmă cu un an. Între timp a făcut pasul la prima reprezentativă.

”Probabil că pofta de gol se trage din vremea junioratului. Îmi place să încerc poarta adversă, mai ales când văd că am culoar sau că e portarul advers ieşit”, ne-a spus Petrişor, care e cel mai bun marcator dintre portarii din Liga I. 

Titular la echipa naţională

Petrişor Toniţă a devenit cel mai bun portar al României la doar 22 de ani. După ce a fost căpitan la reprezentativa de tineret, Toniţă a apărat poarta tricolorilor chiar şi la meciuri cu adversari importanţi precum Spania şi Italia. De fiecare dată, evoluţiile sale au fost apreciate de selecţioner. La ultimul Campionat European a făcut parte din lotul lărgit al României.  

”Este o mândrie pentru mine să apăr poarta Naționalei. Nu toți ne întâlnim cu asemenea șanse, aşa că încerc să profit la maximum. Sper să apăr poarta României la un turneu final, e un vis care poate deveni realitate la următorul Mondial dacă ne calificăm. Modelul meu în fotbalul de sală este brazilianul Gustavo, care apără poarta Rusiei, iar din fotbalul mare ar fi Bufon”.


Ochit pentru transfer

De mai bine de un an cele mai bune echipe de futsal din România au încercat să-l transfere pe Toniţă, dar s-au lovit de refuzul clubului gălăţean. Petrişor este vedeta echipei, iar intervenţiile sale la meciurile de acasă sunt aclamate mai ceva ca golurile înscrise de coechipierii săi. Cum United şi-a propus să obţină rezultate cât mai bune în viitor, chiar să câştige campionatul de futsal, Petrişor Toniţă este unul dintre oamenii de bază pentru obiectivele clubului.
„Despre un posibil transfer, să se gândească echipele care mă vor, eu mai am contract cu United. Oricine are un vis, eu sper să joc în străinătate, în Spania sau Italia, în prima ligă, nu contează echipa”.

„Se poate câştiga campionatul”

United ocupă locul patru în clasament după 13 etape, la doar trei puncte distanţă de echipa de pe primul loc, FK Odorheiu Secuiesc. Portarul Petrişor Toniţă consideră că formaţia gălăţeană poate câştiga campionatul dacă îşi va păstra concentrarea în joc.
„Cu determinare și muncă se poate câștiga campionatul. Trebuie să ne păstrăm concentrarea, mai ales în meciurile din play-off. Atmosfera este foarte bună la echipă. Cred că vom face o figură frumoasă în acest sezon şi vom termina în primele trei. Echipa din Deva este puţin mai puternică decât celelalte, dar nu văd o favorită certă în Liga I. Campionatul este foarte echilibrat, iar noi am jucat bine până acum”.

2014, un an foarte bun

Anul trecut a fost momentul în care Petrişor Toniţă a făcut pasul către prima reprezentativă a României, unde s-a impus deja ca titular. A reuşit cu United să termine pe podium în sezonul trecut, iar în cel actual e la mare luptă pentru câştigarea campionatului. Mai mult, pe siteul www.sportgalati.com a primit cele mai multe voturi pentru titlul de sportivul gălăţean al anului 2014. În ceea ce priveşte viitorul, Petrişor ştie ce-şi doreşte: „o medalie cu United şi cât mai multe meciuri la echipa naţională, concretizate cu o calificare la Mondial”
Ziarul săptămânal Acțiunea, poate fi cumpărat, începând cu ziua de joi, de la chioșcurile de difuzare a presei.
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal