Jucătorii de poker online refuză înregistrarea rezultatelor

6

11 dintre primii 20 de câștigători pe mize mari din 2014 au solicitat în ultimul an HighStakesDB întreruperea înregistrării rezultatelor obținute la mesele de poker online. Protejarea față de adversari și mai multă preocupare pentru siguranță și viața privată sunt doar câteva dintre posibilele motive care stau la baza deciziei.

Cât de mult ne mai spun statisticile fără prezență 100%?


Deși topul anual al celor mai mari poturi câștigate la poker online se bucură în continuare de sume impresionante, atât pentru pasionații jocului cât și pentru oamenii obișnuiți cu veniturile dintr-un program de la 9 la 17, lista de anul acesta este condusă de o valoare cu dublă semnificație. Potul câștigat de WCGRider deține în același timp titlul de cel mai mare pot al anului 2014 și cel mai mic pot listat în acest top din 2007 când s-au făcut primele înregistrări:
Topul celor mai mari poturi
2014: 382,827$
2013: 553,080$
2012: 457,945$
2011: 466,967$
2010: 644,952$
2009: 1,356,946$
2008: 723,938$
2007: 429,240$

Sursă date: HighStakesDB

Cei 382.827 dolari câștigați de WCGRider pe 18 septembrie 2014 la masa de no-limit Hold’em scad valoarea listei care a atins maximul în 2009 cu potul de 1.356.946 dolari câștigați de Patrick Antonius în fața lui Viktor Bloom.

Video: Cel mai mare pot din istoria pokerului online

Topul celor mai mari poturi din 2014 îi include, așa cum era și firesc, pe unii dintre cei mai buni jucători ai momentului, dintre care lipsesc însă jucătorii care au ales să nu le mai fie înregistrate rezultatele:

• Locul I:   382,827 dolari (WCGRider vs. Denoking)
• Locul II:  372,260 dolari (Isildur1 vs. Jungleman12)
• Locul III: 359,187 dolari (LuvtheWNBA vs. Denoking)
• Locul IV: 355,144 dolari (Gus Hansen vs. Jungleman12 și Islidur1)
• Locul V: 338,760 dolari (Denoking vs WCGRider)

Top jucătorilor “opt-in”


Cu titlul de cel mai mare jucător al anului, Dan “jungleman12” Cates a câștigat în 2014 un profit de 3.437.039 de dolari din partidele de pe PokerStars și Full Tilt Poker, urmat de Mikael “putting peddler” Thuritz cu un profit 2.572.989 dolari și Patrick “FinddaGrind” Antonius cu un profit de 1.683.538 de dolari. Isaac “luvtheWNBA” Haxton ocupă locul patru cu câștiguri de 1.541. 060 dolari, urmat de Doug “WCGRider” Polk cu 1.077.969 dolari.

Din top lipsește Niklas “range70” Haineker, care în 2013 a înregistrat un profit de peste 6.000.000 de dolari și titlul de cel mai bun jucător al anului, dar care în 2014 a ales să renunțe la înregistrarea rezultatelor pe termen lung, la fel ca și Kyle “cottonseed1” Hendon, Alexander “PostFlopAction” Kostritsyn, Peter Northug Jr, Ben “bttech86″ Tollerene și alți jucători cunoscuți.

Video: Viktor Bloom vs. Niklas Heineker la Turneul European de Poker de la Monte Carlo

Deși observațiile cu ochiul liber spun că activitatea lui Niklas “range70” Haineker de anul trecut nu l-ar fi adus în topuri chiar dacă rezultatele lui ar fi fost folosite în definirea listei, rămâne în discuție relevanța unor topuri în care participarea este hotărâtă de jucători și care tinde să devină mai mult un top al “jucătorilor opt-in” și mai puțin un top cu valoarea generală.

De ce „opt-out”?


Printre cele mai discutate motive care-i determină pe jucători să aleagă varianta excluderii din înregistrarea statisticilor personale pe termen lung și publicarea rezultatelor obținute la mesele de poker se numără și reducerea volumului de informații oferit oponenților, precum evoluția per total, rezultatele pe site-uri și pe tipuri de jocuri, numărul de mâini jucate și rata de profit.

Un alt posibil motiv care și-a făcut apariția în paginile ziarelor este legat de taxele și impozitele pe care jucătorii de poker online sunt nevoiți să le plătească pe câștiguri. Având însă în vedere faptul că HighStakesDB înregistrează în continuare datele pentru jucătorii care au ales varianta opt-out, deși nu mai sunt afișate și nici folosite public, și că în SUA fiscul poate solicita oricând eliberarea acestor date, singura utilitate a deciziei de opt-out este una care ar ține strict de evitarea atragerii atenției asupra sumelor încasate.

Pentru cei care nu văd pokerul ca pe un drum al faimei și nu țintesc lumina reflectoarelor și beneficiile sponsorizărilor, afișarea statisticilor își pierde brusc din valoare. Concentrați mai mult pe tehnica jocului și câștigurile obținute la masa de poker, unii jucători văd în opțiunea nepublicării datelor o modalitate de protejare a vieții private.

La fel ca în orice alt domeniu competitiv, dublat de valoarea uriașă a sumelor care se pot câștiga uneori la o singură masă, presiunea așteptărilor aduce și în pokerul online un stres suplimentar. Chiar dacă cei mai mulți dintre jucători nu s-au întâlnit niciodată în viața reală, sunt supuși aceleiași presiuni sociale determinate de statut ca și în orice alt tip de competiție.

Titlul de cel mai bun jucător, sau cel mai mare pierzător al anului atârnă pentru unii destul de greu pe umeri, în special pentru că trecerea dintr-o categorie în alta se poate întâmpla foarte ușor. Un profil fără statistici înseamnă mai puțină presiune concretă. Deși toți jucătorii știu foarte bine cine sunt cei mai buni și cine este asul de la masă, acest tip de recunoaștere nu se compară cu certitudinea neiertătoare a cifrelor postate la profil sau a numelui agățat în fruntea clasamentului. Pentru unii un vis motivant, pentru alții o presiune mult prea mare.

Într-o lume virtuală, dar nu anonimă, tot mai mulți jucători importanți de poker online preferă să-și țină valoarea reală a talentului în umbră, departe de statistici și topuri. Cum va schimba jocul un singur click care limitează informațiile din profilul concurenților la datele din ultimele 7 zile? Câți dintre jucători se bazează doar pe profilurile cu date oferite automat și câți își creează atenți propriile baze de date? Indiferent de circumstanțe, cei mai buni găsesc întotdeauna o cale să se adapteze, chiar dacă uneori asta înseamnă mai puține informații

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal