BASCHET: Elevii de la “Economic”, în vizită la Phoenix

4

Echipa de baschet a Colegiului Economic “Virgil Madgearu” și-a dorit să îi vadă îndeaproape, la lucru, pe băieții de la echipa de seniori a clubului Phoenix, participantă în Liga Națională de Baschet Masculin, iar totul a fost posibil la un antrenament la care elevii de la “Economic” au fost invitați de reprezentanții clubului. 

“Ce mari sunt de aproape!”, se mirau băieții din echipa Liceului Economic. Au intrat în sală la o oră destul de înaintată, când începea antrenamentul Phoenix-ului (e program încărcat la Sala Sporturilor) și nu s-au lăsat învinși de ora târzie încât să cedeze înainte de a face cunoștință cu favoriții. Însoțiți de antrenorul lor, Sorin Atodiresei, care nu e profesor de profil sportiv, ci doar pasionat de sport, micii baschetbaliști au fost curioși să afle detaliile din spatele mașinăriei de joc pe care o pot vedea la final de săptămână. Așa că s-au așezat în tribuna ce ține loc de masă a presei în Sala Sporturilor. Tresăreau un pic la strigătele antrenorului Florin Nini, care dorea de la ai săi mai multă precizie. Exclamau a entuziasm când vedeau câte o reușită grozavă a unuia dintre jucători. Încercau să țină pasul cu schemele de joc. Le era atenția solicitată la maximum, mai ales că mare parte din indicațiile oferite de către antrenorul Nini erau în limba engleză. Șușoteau despre care li se pare mai bun, care e mai “făcut”, ori despre antrenamentele de baschet în general, acum că erau puși în fața faptului împlinit.
Antrenorul Florin Nini i-a luat un pic prin surprindere când le-a aruncat o minge de baschet. Era mult mai grea decât una normală. “Ajută la calibrarea aruncărilor”, le-a explicat antrenorul care i-a cucerit din start pe iubitorii de baschet ai Colegiului Economic. După alte multe indicații și detalii oferite de profesorul Nini, băieții au început să fie și mai nerăbdători să calce pe parchet ca să-i cunoască pe jucători.
La finalul antrenamentului asta s-a și întâmplat. Micuții baschetbaliști de la Economic au pășit timid pe teren și s-au amestecat printre jucătorii de la Phoenix. Jay Threatt Jr. a fost unul dintre principalele puncte de atracție, asta și pentru că la final exersa niște metode de dribling de-ar lăsa orice iubitor de baschet cu gura căscată. După o sesiune zdravănă de autografe și de fotografii, elevii au mai asistat la o rundă de discuții cu Florin Nini, ale cărui sfaturi au promis că le vor respecta întocmai. 
Profesorul Sorin Atodiresei s-a arătat încântat de acțiune și, împreună cu echipa sa, au lansat, la rândul lor, o invitație către echipa clubului Phoenix de a veni în sala lor de antrenament.
“A fost o oportunitate extraordinară pentru băieții mei cei inimoși care,  nefiind legitimați la vreun club de baschet (cu o singură excepție), aleg în fiecare săptămână să vină la antrenamentele organizate la școală. Astfel, graţie invitaţiei clubului Phoenix, ei au avut șansa nesperată să participe la un antrenament oficial al unei echipe de Ligă Națională. Tot ce pot să zic este că nu i-am văzut niciodată aşa tăcuți, au urmărit totul cu sufletul la gură şi arătau de parcă ar fi vrut să înregistreze tot ce vedeau. Mulţumim pentru invitaţie clubului Phoenix,  și mai ales dl-ui antrenor Florin Nini, care, pedagog înnăscut, nu a rezistat să nu vină la noi într-o pauză de antrenament şi să explice succint băieţilor anumite elemente tehnice şi psihologice din jocul de baschet. Sper ca această colaborare între cele două instituții să continue și în viitor, și pot să mărturisesc că prin această activitate echipa de baschet masculin a clubului Phoenix și-a câștigat câțiva fani pe viață”, a spus Sorin Atodiresei. 
Antrenorul Florin Nini le-a promis băieților de liceu că în viitorul apropiat îi va vizita chiar la sala de sport a Colegiului Economic. “Ne bucură foarte mult când vedem că sunt tineri preocupați de baschet, de ceea ce înseamnă sport, pentru că e o activitate ce te responsabilizează în viață și îți oferă șansa de a-ți petrece timpul într-un mod util și plăcut. Am văzut că au fost foarte atenți în timpul antrenamentului, ne bucură faptul că noi, prin clubul Phoenix, am reușit după 15 ani de activitate să suscităm asemenea interes. Asta înseamnă că ne-am făcut treaba bine până acum și avem nevoie de sprijinul tuturor gălățenilor de a merge mai departe pe drumul început. Le mulțumim că au venit să ne vadă, a fost o acțiune reușită. Și jucătorii mei aveau nevoie de așa ceva, unii dintre ei chiar se vedea că erau destul de emoționați la întâlnirea cu elevii. Îi mai așteptăm și  poate că în scurt timp vom ajunge și noi la ei”, a spus Florin Nini.

Foarte impresionați de ceea  ce au văzut, elevii cu greu se mai desprindeau de parchetul Sălii Sporturilor. “Mă bucur că am făcut poze cu ei. Am văzut ce înseamnă un antrenament adevărat. Am rămas surprins de acea minge specială. Mă uitam cu câtă ușurință făceau acele exerciții, cât de ușor se schimbau și nu se încurcau între ei. Am văzut și înțeles mai bine cât de important e un block, ca nu trebuie făcut mereu doar la jucătorul care are mingea, ci și la cel care urmează să o aibă”, a spus Ionuț Hontaru, unul dintre elevi.
“M-am simțit excelent. Mi-am dat seama, la fel cum a zis domnul Nini, că baschetul e un sport unde e nevoie de o strategie, nu să prindem mingea și să alergăm cu ea. Mă bucur că am o nouă ‘iconiță” (n.r. cartonaș cu autograf de la Jay). O experiență de neuitat”, a adăugat Răzvan.

Pe lângă autografe și poze cu favoriții, elevii de la Colegiul Economic au plecat acasă cu o amintire neprețuită, plus niște sfaturi de urmat de la profesioniști ai sportului pe care ei îl practică din pasiune.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal