Campionii, campionii/ Sergiu Costin, la Lider Sportiv: Este o zi istorică pentru Galați

37

Pe 15 mai 2011 Oțelul o învingea pe Poli Timișoara, scor 2-1, și devenea matematic campioană a României, pentru prima și singura dată din istoria fotbalului gălățean. În cea mai recentă ediție a emisiunii Lider Sportiv, de pe ProFM LiderFM, au fost invitați oameni reprezentativi pentru marcarea momentului aniversar, de șase ani de la câștigarea campionatului. Mai jos puteți citi interviul integral cu Sergiu Costin. 

-Cum te găsește această aniversare la șase ani distanță ?

Sergiu Costin: -Am un sentiment de bucurie, chiar îmi aduc aminte cu drag de tot ce s-a întâmplat. Asta este o zi istorică pentru Galați, pentru noi care am făcut parte din această frumoasă performanță. Este o zi frumoasă pentru mine, cu amintiri frumoase. Chiar am fost la Cluj, la un curs, unde le-am povestit de performanța noastră, toți ne felicitau pentru ceea ce am reușit atunci. 

-Ce îți aduci aminte cel mai impregnant din acel moment ?


S.C.: -Sunt multe amintiri. Îmi amintesc motivarea tuturor jucătorilor din vestiar înainte cu cinci meciuri ca sa ieșim campioni. În ultimele cinci etape, dacă noi câștigam toate meciurile ieșeam campioni indiferent de ceea ce făceau celelalte echipe. Concentrația de atunci era maximă, toți aveam aceeași motivație să vrem să câștigăm, cum nu am mai întâlnit-o. După care a venit meciul cu Timișoara, din penultima etapă, pe 15 mai. După acel meci, câștigându-l, eram eliberați de orice stres, a fost stres maxim, dar a meritat. Erau atât de multe răutăți la adresa noastră la televizor încât ne motivam și mai tare. Dar noi nu am aplecat urechea la nimic, ne-am văzut de treaba noastră și am câștigat un campionat meritat și frumos.    

-Ce amintiri speciale ai din timpul acelui meci, mai ții minte ceva din joc ?


S.C.: -Când ești în timpul meciului nu conștientizezi multe lucruri. Poate că nu auzi anumite înjurături sau încurajări, câteodată. Îmi amintesc că parcă a căzut cerul pe mine când au egalat ei, dar am avut și un sentiment de eliberare la golul cu capul al lui Pena, o bucurie imensă. Cu acel gol am simțit cu toții că e meciul nostru. Mi-e foarte, foarte greu să exprim în cuvinte. Prima dată când s-a întâmplat așa ceva în cariera mea, îmi dau seama ce trăiesc jucătorii mari. Parcă guști din prețul succesului. Îți dai seama prin ce trec marii fotbaliști când câștigă o Ligă a Campionilor, de asta am un respect maxim pentru toți sportivii.   

-Ce crezi că a făcut diferența în acel meci. Diferența de valoarea, motivația suplimentară ?

  
S.C.: -Unitatea, în primul rând, și motivarea. A fost o unitate cum nu am mai întâlnit-o nicăieri în toată cariera mea. Un mare rol în motivarea noastră l-a avut Marius Stan, care a știut să ne adune, să ne motiveze. Să ne facem noi un cadou, după care trăiești toată viața. 

 -Care a fost cel mai greu moment pe parcursul acelui sezon?


S.C.: -Cel mai greu moment… nu știu acum. Știu stresul, știu câtă concentrare, știu frământările, știu că stăteam în casă și ne uitam la televizor la meciurile celorlalte echipe. A fost o lună de zile cu op încărcătură uriașă peste care am trecut cu bine. Nu îmi amintesc un moment greu anume, dar în viață trebuie să treci prin toate încercările. 

-Se spunea la ceva timp după câștigarea campionatului că ar fi ideal din conducerea Oțelului să facă parte Sergiu Costin, Gabriel Paraschiv și Gabriel Viglianti ?


S.C.: -Sincer, acum, din punctul meu de vedere, nu cred că mai este cazul la mine. Au trecut anii, poate atunci, să zic, mai rămâneai în momentele acelea. Dar, acum m-am lăsat de fotbal, fac alte lucruri. E greu să mă mai văd acolo. Oricum apreciez maxim pentru ceea ce fac suporterii minunați ai Galațiului. Să țină o echipă de fotbal e un exemplu pentru țară. E ceva ce nu credeam că se poate întâmpla. Să ai voința ca suporter să ții o echipă de fotbal, mi se pare fantastic.

-Nu vii să facem un mei de retragere la Galați ?


S.C.: -Nu m-am gândit la asta. Aș veni cu mare drag! Mi-ar face o deosebită plăcere să mă întâlnesc cu foștii colegi. Numai să ne permită timpul, să găsim o dată la care să ne vedem. Mi-ar plăcea tare mult să vin. A fost ceva special la deschiderea cărții ”50 de ani, 50 de legende”, la care am fost invitat. Îmi e dor și de voi, toți oamenii care au fost alături de noi, de tine Marian (n.r. Marian Săvăstru, realizator Lider Sportiv) și de toți ceilalți, de suporteri, de toată lumea. Cu drag aș veni dacă pot, dacă îmi permite timpul, cu mare, mare drag.  

-Păstrezi legătura cu foștii colegi?


S.C.: -Prea puțin. Cu Gabi Giurgiu am mai vorbit, cu Cristi Sîrghi am vorbit de Sărbători puțin. Ei mai sunt în activitate. Am vorbit prin intermediul mesajelor cu Marius Pena. Îi mai văd prin poze pe facebook cum arată, îi susțin ca suporter de la televizor. Mi-ar face deosebită plăcere să revăd oamenii care ne-au susținut atâta timp. Aceste întâlniri sunt frumoase, avem amintiri frumoase de depănat, asta e cel mai important.     

-Cu ce te ocupi acum?

S.C.: -Acum nu fac mare lucru, dar sunt foarte ocupat. Sunt profesor de sport, joc fotbal în Liga a IV-a de plăcere, în Liga 1 pe sintetic, tot de plăcere. Am activitățile mele, cu barca pe lac, cu bicicletele pe munte, e activitate care nu produce bani, dar îmi place.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal