Antrenorul personal. Importanța și rolul acestuia

417

Figura antrenorului personal este aparuta de mult timp pe scena salilor de fitness din toata lumea. La inceput era considerat un fel de capriciu rezervat persoanelor cu bani sau VIP-urilor. Sa fii in ton cu dorintele, adesea lenea si dorinta de intimitate a unor actori, corporatisti sau politicieni, era o provocare pentru un profesionist in domeniu si ca atare pretul antrenamentelor personale nu era pentru toate buzunarele. De destui ani, insa, tarifele au devenit mai accesibile, tocmai pentru a atrage in randul clientilor de PT si a oamenilor “normali” care au si ei diverse obiective de indeplinit si nu tin neaparat de confidentialitate.

Aceste persoane isi doresc de obicei ca antrenorul pe care il aleg sa fie atent la exigentele lor, sa fie mereu disponibil si sa fie umarul pe care se pot sprijini la nevoie. Acesta se poate deplasa si la domiciliul vostru sau va lucra cu voi la sala unde iti va preda, singuri sau intr-un mic grup cu obiective similare.

In general o persoana apeleaza la serviciile unui antrenor personal atunci cand:

 1. esti la inceputul activitatii tale sportive si nu ai mai practicat niciodata exercitii la sala, sau esti iesit din forma dupa o perioada lunga de intrerupere. In aceste momente risti sa faci exercitii nepotrivite si dificile, sa te arunci la greutati mai mari decat poti ridica sau sa te hazardezi sa participi la clase de avansati, unde vei pica lat dupa 5 minute. Aici intervine el, antrenorul tau personal. Interventia lui iti va creiona parcursul catre obiectivul tau si vei fi impiedicat sa abandonezi.
 2. ai ajuns intr-un punct mort. Programul tau de antrenament nu mai este potrivit necesitatilor tale, simti ca te antrenezi in van si corpul tau nu mai coopereaza. Si in acest caz rolul antrenorulului este sa te ajute sa gasesti din nou drumul cel bun si sa te impiedice sa renunti.
 3. te antrenezi pentru un scop bine determinat. Vrei sa participi la o competitie: maraton, ciclism, ridicat greutati, o competitie de ski sau canotaj etc . Indicatiile antrenorului, in aceasta situatie, pot reprezenta chiar diferenta intre succes si esec.
 4. te recuperezi dupa un accident sau o boala, sau suferi de o boala care te impiedica sa efectuezi anumite genuri de exercitii. Cu el vei sti sa o iei usor, sa lucrezi exact ceea ce trebuie sau sa eviti ceeea ce iti face rau. Exista si la noi medici sportivi care chiar iti recomanda sa te refaci usor sub indrumarea unui antrenor profesionist, in cadrul unor programe de reabilitare.

Atentie! Cum spuneam si in alte articole http://www.profitness.ro/9-semne-ca-ai-nevoie-de-un-nou-antrenor-personal-i/572 au aparut si in acest domeniu (ca peste tot, mirosind ca e rost de bani castigati rapid) fel de fel de pseudospecialisti care se autointituleaza personal traineri, creand confuzie pe piata si in mintea clientilor care apeleaza la ei. Teoretic (ar spune ei), oricine stie sa manevreze niste aparate sau accesorii in sala de forta se poate numi antrenor personal. Complet fals! Iata mai jos cateva sfaturi utile.

Un antrenor bun:

 • stie sa te asculte
 • are un portofoliu respectabil si o pregatire de specialitate de ani intregi
 • iti va acorda o lectie gratuita pentru a-i cunoaste stilul
 • el te va intreba de obiective si de modul tau de viata in general
 • in prima intalnire iti va face o evaluare generala si veti stabili primele milestone-uri si va va propune un program in functie de mai multi factori
 • iti va comunica onorariul sau si iti va propune un pachet convenabil
 • va fi atent la modul in care executi si te va asista in efectuarea fiecarui exercitiu din program, mai ales atunci cand muschii tai te vor trada.
 • iti va contoriza progresele si iti va adapta exercitiile urmatoare la noul tau nivel de performanta
 • dupa primele 6 saptamani de antrenament iti va face o noua evaluare, pe care o va repeta apoi o data la 2-3 luni
 • iti va mentine motivatia ridicata si te va incuraja sa iti schimbi stilul de viata intr-unul sanatos.
Sursa foto: Gades Photography de pe Unsplash
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal