Toata lumea cunoaste importanta sportului in viata noastra. A face sport inseamna, de cele mai multe ori, a trai mai bine si mai mult. Prin sport se elimina tot stresul acumulat intr-o zi de munca, se castiga energie si se obtine o circulatie mult mai buna a sangelui.
Chiar daca iti faci abonament la sala si ai un program perfect pentru a-ti atinge targetul sportiv ( slabire, ingrasare, acumulare de masa musculara), exista un element cheie care poate face diferenta intre succes si insucces: alimentatia.
Alaturi de sport, alimentatia are o importanta colosala pentru obtinerea unui corp sanatos. Partea proasta este ca internetul este plin de regimuri alimentare mai mult sau mai putin sanatoase, care promit multe rezultate vizibile, insa ofera extrem de putine. Partea buna este ca nu toate regimurile sunt proaste. In principiu, orice regim bazat pe echilibru alimentar si pe sport, poate aduce sanatate.
Ce trebuie sa consumi inainte de antrenament?
Inainte de antrenamentul sportiv este bine sa consumi alimente care sa contina atat proteine, cat si carbohidrati. Proteinele sunt cele care iti ajuta muschii sa se desfasoare bine in timpul antrenamentului, in timp ce carbohidratii sunt cei care ofera energie. O alimentatie corecta inainte de orice antrenament poate sa fie reprezentata din cereale integrale, orez, paste, legume verzi, carne de pui sau de curcan si chiar carne de vita.
Sunt de evitat mesele foarte grele, bogate in grasimi, deoarece sunt greu de digerat si nu fac altceva decat sa te sece de energie. De asemenea, sunt de evitat dulciurile. Carbohidratii simpli din zahar, fac acelasi lucru: te epuizeaza de energie.
Ce trebuie sa consumi dupa antrenament?
Este bine sa eviti consumul de alimente imediat dupa antrenament. Perioada pe care trebuie sa o lasi intre antrenament si urmatoarea masa este de o ora. Cu toate astea, hidratarea este foarte importanta, asadar, asigura-te ca ai mereu la indemana o sticla cu apa.
Dupa antrenament este recomandat consumul de legume sau carne slaba de pui sau de peste. Consumul de fructe este si el bun, insa este bine sa te asiguri ca sunt fructe care au un continut mai mare de glucoza decat de fructoza. Bananele si strugurii sunt fructe perfecte pentru o masa luata dupa antrenament.
Cum te alimentezi atunci cand nu ai antrenamente?
Evident, nu vei consuma alimente doar inainte si dupa antrenament. In zilele fara antrenament, alimentatia este la fel de importanta. Obisnuieste-te sa consumi, in fiecare dimineata, alimente bogate in carbohidrati, pentru energia necesara intregii zile. In ceea ce priveste alimentele interzise, exista cateva reguli cat se poate de simple:
- Nu manca alimente bogate in zahar procesat !( ciocolata, croisante, bomboane si prajituri, toate sunt interzise);
- Nu manca prajeli!
- Nu bea sucuri carbogazoase!
- Evita mezelurile si alimentele procesate.
In cateva cuvinte, atata vreme cat alimentele pe care le consumi sunt naturale, sportul si alimentatia iti vor oferi un corp perfect. In caz contrar, ai sanse de a dezvolta boli si de a avea probleme cu estetica corporala.