Un tânăr din Galați povestește cum a scăpat de viciul jocurilor de noroc

486

Traumele psihice sunt, de multe ori, mult mai greu de vindecat decât cele fizice, mai ales când ele atrag și probleme financiare, așa cum se întâmplă în cazul viciului jocurilor de noroc.

Dependența de gambling a dat naștere la nenumărate tragedii, care au depășit sfera individuală a celui cu probleme. Conștient sau nu, acesta îi trage în jos și pe alții, cerându-le bani pe care nu are cum să îi mai returneze. Din fericire, unii dintre cei care cad în patima jocurilor de noroc reușesc să scape de acest viciu, cu ajutorul apropiaților și, neapărat, al psihoterapeuților specializați în astfel de probleme.

Dependenții joacă dezorganizat

Una dintre poveștile cu final fericit este cea a gălățeanului Mihai Munteanu (25 de ani), relatată de ziarul local „Viața liberă”. Mihai era programator când a descoperit jocurile de noroc, un „hobby” care, treptat, i-a acaparat tot timpul și toată viața. Marea problemă a fost că tânărul nu conștientiza dependența, deși începuse să împrumute bani de la apropiați pentru a juca mai mult. Era convins că va urma o perioadă bună, care îl va umple de bani. Că își va plăti toate datoriile și că nu va mai trebui să muncească o perioadă lungă de timp. Nu își dădea seama, însă, că adicția îi afecta judecata. Dependenții joacă dezorganizat, de aceea merg din rău în mai rău.

Așa cum se întâmplă în toate cazurile, gambling-ul începuse să îi afecteze viața personală: și-a pierdut job-ul, pentru că nu se mai putea concentra pe el, și s-a îndepărtat de familie. “Cred că mai cumplită decât orice durere fizică e durerea pe care am simțit-o când am realizat cât de tare mi-am rănit familia și prietenii”, a povestit Mihai pentru sursa citată. Doi ani a trăit în lumea lui, în care i se părea că tot ce face este absolut normal. Apoi, și-a dat seama că lucrurile nu stăteau chiar așa și a avut puterea (pe care nu mulți dependenți o au) să recunoască faptul că a greșit să apeleze la terapie psihologică. Cu fiecare ședință, conștientiza mai bine pericolul imens prin care trecuse. În același timp, vedea tot mai clar drumul pe care trebuia să îl urmeze.

A reușit să învingă dependența

De aproape 10 luni de terapie, mai exact de pe 1 decembrie 2016, Mihai a reușit să își reprime total pornirea de a intra în sălile de jocuri. Nu a fost deloc ușor, mai ales în primele șase luni: “Existau tentații peste tot și nu mi-a fost ușor să mă abțin de la a mă duce să joc, însă mi-am dorit prea mult să las în urmă acea perioadă a vieții mele și momentan am reușit acest lucru”. A trecut cu bine peste așa-numită perioadă de sevraj, în care cei aflați sub tratament au nevoie de suport maxim din partea apropiaților pentru a se desprinde complet de viața de dinainte. Etapa este cu atât mai infernală cu cât în toate orașele țării sunt săli de joc la tot pasul. Una este agenția de pariuri online, alta este o agenție stradală, care poate recurge la tot felul de subtilități psihologice (culori, ambient, muzică, mesaje) pentru a-i face pe jucători să revină. Gălățeanul a depășit acea etapă și în prezent are două job-uri care îi ocupă tot timpul.

Îndemn la adresa celor care suferă de acest viciu

Spunându-și povestea, Mihai Munteanu a dorit să atragă atenția celor din jurul dependenților de gambling, care poate că nu sesizează drama prin care trec apropiații: în spatele unei aparente normalități, a unei vieți cotidiene obișnuite, a unui job și a unui zâmbet, se poate ascunde o problemă, de cele mai multe ori mare. De asemenea, tânărul a lansat un îndemn la adresa celor care suferă de acest viciu: să nu se ascundă, să nu se rușineze, mai ales dacă au o dependență despre care știu că nu va fi înțeleasă dacă vor vorbi despre ea. Primul și cel mai important pas este să ceară ajutor.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal