Proiect gălățean copiat în țară. ”Modelul nostru a fost preluat și de alte Universități”

832
Foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat
Foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat

În vara anului 2017 Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați a reînființat echipa de fotbal pe care a înscris-o în Liga a IV-a. Despre planurile echipei Universității a vorbit la Lider Sportiv, Pro FM Lider FM, profesorul Cătălin Savu, coordonatorul proiectului fotbal de la Universitatea ”Dunărea de Jos”.

De unde ideea, cum a pornit proiectul ?

Proiectul, sau scânteia, să mă exprim mai plastic, a venit de la domnul prorector Ștefan Baltă. El a zis să înființăm o echipă de fotbal. Am pornit la drum trei persoane, eu alături de domnul prorector și de domnul profesor universitar Claudiu Mereuță. Am zis că se vor mai alătura pe parcurs și alți doi colegi de ai noștri, domnul profesor Aurelian Drăgan, la Centrul de Copii și Juniori, și domnul profesor Gabriel Manolache. Așa cum știți domnul Manolache este șeful secției de fotbal de la CSM Galați, este greu să îl rupem de acolo, dar noi îl așteptăm cu brațele deschise. Domnul prorector a fost cu ideea, noi am făcut echipa. După cum știți, anul trecut am făcut echipa în două săptămâni. Am pornit la luptă, am terminat turul pe locul trei, la egalitate cu Zimbrul Slobozia Conachi și după Unirea Braniștea. Am ajuns la baraj, ne-am întărit în pauza dintre tur și retur, dar din nefericire am pierdut barajul cu CS Făurei. Am pierdut barajul pe propriul teren, a fost acel nefericit accident cum îl numesc eu, 0-4. Emoțiile și-au spus cuvântul.

La un pas de Liga a III-a din primul sezon

Totuși la retur echipa a fost aproape

Puteam întoarce, am condus cu scorul 4-1, am ratat singur cu portarul, în urma unui arbitraj total nefavorabil. Golul lor a fost marcat din ofsaid, noi am avut gol anulat la 0-0, apoi la 4-1 au primit un penalty inexistent. Bănel trebuia eliminat. El a fost cel mai bun jucător al lor în meciul retur, iar la 4-1 s-a retras fundaș central, dar asta este. Sperăm ca anul acesta să fie anul promovării.

”Scopul este să păstrăm tradiția, să fim continuatoarea fostei echipe CSU”

Care a fost scopul acestui proiect ?

După cum știți CSU Galați a avut echipă foarte bună pe vremuri în Liga a II-a, au jucat finala Cupei contra celor de la Steaua, pierdută cu 1-0. Am zis să păstrăm tradiția și să fim continuatoarea acelei echipe. Am pornit la drum, am început făcând echipa în două săptămâni, am avut și jucători care nu erau studenți. Dar, ușor, din returul sezonului trecut și din vară echipa este alcătuită numai din studenți. Este un lucru foarte important, oferim o șansă tinerilor din Galați care pe lângă faptul că urmează cursurile Universității ”Dunărea de Jos” practică în continuare un sport.

Avem jucători foarte talentați, la ora actuala suntem mândri de jucătorii noștri pentru că sunt jucători născuți în anii 1996, 1997, 1998, 1999, ei erau considerați vârfuri ale generației, talente, iar acum pot confirma. Noi le-am întins o mână, e posibil să fie ultimul tren pentru ei, în condițiile în care dacă reușim să promovăm, în primul rând trebuie să câștigăm seria.

Model occidental aplicat la Galați

Este practic un model occidental aplicat aici la Galați, pentru că în Statele Unite ale Americii se poartă această combinație între a da o șansă studenților de a activa la un nivel cel puțin semi profesionist

Da, nu numai în Statele Unite și în Marea Britanie, Spania, Germania, Franța, în toate țările nu numai cu fotbal dezvoltat, în general cu sportul foarte bine pus la punct așa se practică, iar Universitatea noastră, care este o Universitate de prestigiu, și chiar ne mândrim cu lucrul acesta, este pe locul zece în România și 34 sau 36 în Europa Centrală de Est și Asia. Acest lucru spune mult. Am fost primii cu această idee din România. Știu că modelul nostru a fost copiat și de alte alte Universități, cum ar fi Universitatea din Alba Iulia, și nu mai știu care Universitate are echipă formată exclusiv din studenți. Acum respectând proporțiile, este Craiova, Iașiul, din vechi, cu tradiție, dar nu știu cât este Universitatea implicată sau câți jucători sunt studenți.

Finanțarea acestui proiect vine în exclusivitate de la Universitate sau sunt și alte surse de finanțare ?

Anul trecut pe lângă Universitate, care este pilonul principal, am primit sprijin de la Primăria Galați, și mulțumim pe această cale, și sperăm să primim ajutor și anul acesta, am avut doi sponsori, firmele Apiplant și Rojevas, cărora le mulțumim.

Aici ce atrage mai mult, echipa atrage studenți sau studenții atrag echipa ?

Eu zic că echipa și numele Universității atrage studenții. Chiar avem campanie de promovare a imaginii Facultății și Universității în județele limitrofe de unde provin studenții noștri, Galați, Brăila, Vrancea, Buzău,Tulcea, Vaslui și sunt foarte mulți copii care reușesc să treacă proba de Bacalaureat, se înscriu la noi și continuă și vor să facă fotbal de performață.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal