Sporturile între recompense

215

Sporturile sunt practicate la nivel competițional dintr-o varietate de motive, care aparțin categoriilor de motivație intrinsecă și extrinsecă. Sportivii care au motive intrinseci găsesc în activitatea întreprinsă o satisfacție care îi completează și care le oferă un sens vieții. La celălat pol stă motivația extrinsecă, făcând referire la recompensele materiale. Atleții de performanță primesc publicitate, premii sau sume de bani, iar sportivii din cadrul școlilor cu profil obțin burse ca răspuns la talentul lor. Recompensele extrinseci, acordate într-un sistem corect, pot fi benefice pentru sportivi. Există însă și situații în care, la un nivel extrem de competitiv, scade motivația intrinsecă tocmai din cauza utilizării tot mai mari de recompense care vin din partea mass-mediei, a antrenorilor sau a altor persoane care influențează în mod direct sportivii. Recompensele diferă în funcție de mai multe aspecte, precum categoria în care se încadrează sportul respectiv, țara în care are loc competiția sau țara de proveniență a sportivului particpant. 

În toate sporturile, de la cele care implică o puternică activitate fizică precum, de exemplu, hockey-ul, până la cele cunoscute pentru jocul de strategie, cum ar fi pokerul și șahul, cea mai mare recompensă este victoria în sine. Ideea de atingere a unui obiectiv este cea mai dorită împlinire. După aceea apar și recompensele materiale. Există concepte special creat pentru cei care se dedică sportului pe care îl practică, cum ar fi programul Stars Rewards, dedicat celor pasionați de poker. Și din moment ce o mulțime de lucruri și activități s-au mutat în online, un podium virtual cu nelipsitele trepte 1, 2 și 3 nu este nimic ieșit din comun. În lumea online a șahului un astfel de sistem încă este în formare, dar în offline lucrurile stau complet diferit. Competițiile organizate la nivel internațional presupun premii în bani, iar cele sub acest nivel pot include chiar și sesiuni pentru sporirea performanței.

Recompensele pentru succesele obținute diferă și de la o țară la alta și de obicei, țările mai dezvoltate se așteaptă ca sportivii reprezentanți să concureze mai mult de dragul victoriilor ce le-ar putea obține, pe când națiunile mici își rezervă sume considerabile ca elemente motivante, în speranța unui marș sigur către medalii. Pentru performanțele în cadrul Jocurilor Olimpice, premiile se ridică de asemenea la un nivel olimpic. De la Jocurile Olimpice de la Rio, cel mai mare paycheck pentru o medalie de aur a fost încasat de către halterofila taiwaneză Hsu Shu-ching, iar suma totală a venit de fapt de la două surse: din partea Ministerului Educației al Taiwan și din partea Comitetului Olimpic al insulei. Tot din partea Comitetului Olimpic al țării de origine a primit recompensă pentru performanță și Joseph Schooling, primul singaporez care a câștigat vreodată o medalie de aur. Alte țări care mai răsplătesc victoriile demne de medalii de aur cu sume de șase cifre sunt Indonezia, Malaysia, Thailanda, Rusia și Brazilia. Franța, Coreea de Sud, Japonia, China și Statele Unite își recompensează de asemenea sportivii, dar cu sume mai mici. Și pentru că aurul se câștigă prin efortul sportivilor, dar și prin dedicația antrenorilor, unele țări se gândesc să recunoască și meritul lor prin bonusuri acordate atunci când podiumul e al celor aflați sub tutelă. Nu toate țările dau însă dovadă de generozitate, iar una dintre cele mai stricte la acest capitol este Marea Britanie, a cărei echipă de sportivi reprezentantă la Rio a câștigat mai mult de 50 de medalii. În ciuda acestui  număr impresionant, Guvernul și Asociația Olimpică Britanică nu oferă niciun premiu în bani, fiind de părere că sportivii sunt îndeajuns de motivați de dorința de a-și reprezenta țara și de iubirea lor față de sport. Recompensele de asemenea nu constau mereu în bani. Atunci când atletul Keshorn Walcott a obținut un nou record mondial la Jocurile Olimpice de la Londra, câștigând și a doua medalie de aur din istorie a Trinidad și Tobago, a fost primit ca un erou la întoarcerea în țară, ziua în care a avut loc acest eveniment a fost declarată sărbătoare națională, iar un avion și un far îi poartă de atunci numele. Marile organizații și corporații sunt și ele receptive la victorii în multe dintre țările dezvoltate și oferă la rândul lor stimulente financiare sportivilor concentrați pe reușită. 

În afară de medaliile aduse în țara de origine și de alte forme de recunoștință sau recompensă, o mare importanță o are prestanța sportivului în cadrul competiției și anume cum reușește să obțină scorul ridicat, dar și cum rămâne în amintirea creată în jurul acelei competiții de grad înalt. Victoriile și motivația se influențează reciproc și chiar dacă se poate pune un preț pe o medalie obținută, prestigiul pe care un sportiv îl obține atunci când concurează pentru propria țară este de inegalat.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal