43 de ani de la debutul în Europa al CSU Galați!

657
sursa foto: Bogdan Stănescu/Arhiva Stănescu
sursa foto: Bogdan Stănescu/Arhiva Stănescu

La 15 septembrie, se împlinesc 43 de ani de la debutul în Cupele Europene al CSU Galați. În 1976, 15 septembrie, CSU Galați a jucat în turul I al Cupei Cupelor cu portughezii de la Boavista Porto.

Meciul tur al dublei cu Boavista s-a jucat pe stadionul Dunărea, cu 12.000 de spectatori în tribune, și s-a încheiat cu victoria portughezilor cu scorul 3-2. Boavista a condus cu 2-0 la pauză. Mihai Olteanu, în minutul 17, a marcat în propria poartă, iar Eduardo Albertino a marcat pentru 2-0 în minutul 35.

Studenții s-au redresat imediat după pauză. În minutul 48 Petre Marinescu a marcat primul gol al CSU Galați în Europa, iar Valentin Kramer, în minutul 53 a adus egalarea. Cele două goluri le formației gălățene nu au fost suficiente pentru a scoate o remiză la debut în Europa, în minutul 67 Mane Ribeiro a stabilit scorul final 2-3.

Pentru CSU Galați în primul meci continental au evoluat: Gheorghe Tănase – Andrei Pasquale, Mihai Olteanu, Iosif Marta, Daniel Şarpe – Florin Păunescu, Marian Dobre, Octavian Georgescu – Teodor Cotigă, Petre Marinescu, Valentin Kramer. Au mai intrat: Valentin Bejenaru şi Dandu Ustabacief. Antrenor: Ion Zaharia.

CSU Galați – Boavista Porto a fost primul meci în Europa al studenților, dar și primul meci în cupele europene al unei echipe de fotbal din Galați. Returul din Portugalia, disputat la 29 septembrie, a fost pierdut de CSU Galați cu scorul 2-0.

În retur pentru CSU Galați au jucat: Constantin Chiriazic – Andrei Pasquale, Mihai Olteanu, Paul Enache, Daniel Șarpe – Florin Păunescu, Mihail Băjenaru, Octavian Georgescu, Victor Angelescu – Valentin Kramer, Petre Marinescu. A mai jucat Marian Dobre intrat în minutul 46 în locul lui Octavian Georgescu. Antrenor: Ion Zaharia.

Dreptul de a juca în Europa a fost obținut de clubul gălățean după ce a jucat în finala Cupei României, finală pierdută la limită, scor 0-1, cu cei de la Steaua. Cum formația militară a devenit campioană în acel sezon CSU Galați a devenit reprezentanta României în Cupa Cupelor, a doua competiție continentală la acel moment. Foarte important de menționat, CSU Galați a jucat în Cupa Cupelor din postură de echipă de Liga a II-a, Divizia B pe atunci.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal