Iulian Apostol la Lider Sportiv, despre: evoluția echipei, depunctare sau litigiul de la FIFA

493

Cea mai recentă ediție a emisiunii Lider Sportiv, de la Radio Lider FM, 92.4 FM și www.liderfm.ro, l-a avut ca invitat pe Iulian Apostol, manager executiv la SC Oțelul Galați. În cadrul interviului de la Lider Sportiv Iulian Apostol a vorbit despre: evoluția echipei din acest sezon, finanțarea de la autoritățile locale, depunctare sau litigiul de la FIFA. Interviul poate fi citit mai jos:

Ultima știre despre Oțelul este înfrângerea neașteptată de la Focșani, după proporțiile scorului, 0-4, în fața unei echipe ce la începutul sezonului și-a anunțat intențiile de promovare

Scorul spune multe, la prima vedere putea fi mai mare. Am prins o zi nefastă, din toate punctele de vedere. Aici s-a văzut fragilitatea lotului, să zic așa, nu e ușor să joci dor cu Puțanu, Matei, Stoian, Ghiocel, Matei, Cîrjan, apare oboseala, se cunoaște că este final de tur, începem să scârțâim, seniorii noștri nu au fost la înălțimea dorită. CSM Focșani o echipă foarte bună, care a stat sus, este printre puținele echipe de Liga a III-a la care am fost și am văzut că sunt concentrați să joace fotbal.

”Nu mă așteptam ca după 12 etape să fim acolo cu echipele fruntașe”

Evoluția sportivă a echipei cum ai caracteriza-o?

Știm cu toții că am început anul competițional cu mari probleme financiare, asta nu putem ascunde, cu mari probleme de lot, chiar ne întrebam dacă putem începe campionatul. Erau, și sunt, acele probleme cu jucătorii care și-au depus memorii, lucrurile astea au cântărit foarte mult în stabilirea unui obiectiv corect. Vizavi de toate cele întâmplate am stat cu toții, am discutat că cel mai bine este să ne bazăm pe 4-5-6 jucători cu experiență, iar în jurul lor să aducem acești jucători tineri. Să le dăm jocuri copiilor, în viitorul apropiat să putem să ne echilibrăm și din punct de vedere financiar și poate să avem obiective mai îndrăznețe. Nu mă așteptam ca în etapa a 12-a să fim acolo cu echipele fruntașe. Vorbind realistic cu jucători neplătiți, cu antrenori neplătiți, cu totul în jurul lor neplătit, cu condiții forte grele de pregătire nu este ușor.

”Cu lotul de acum, plus 4-5 jucători care să ridice nivelul putem ataca promovarea”

Cu nucleul de jucători de acum, poate Oțelul în viitorul apropiat, din sezonul viitor, să ducă lupta la promovare?

Cu lotul de acum nu. Doar cu ce ne vine din Centrul de Copii nu ai cum să ataci promovarea, e foarte greu. Dar, pot spune că avem copii foarte buni care vin din Centru, copii care pot crește frumos dacă le oferi spațiu și timp să poată crește, să nu pui presiune. Ei abia fac acum joncțiunea cu fotbalul de performanță, eu trebuie susținuți, chiar dacă mai apar greșeli. Ele trebuie gestionate, mă refer la staff și la jucătorii cu experiență din lot, ei trebuie să accepte greșeala celor mai tineri, dacă nu greșești nu ai cum să crești. Eu cred că am putea ataca o promovare, dar trebuie făcută cu cap, nu cu infuzie foarte mare de jucători.

Lotul de acum cu 4-5 jucători maximum, care să ridice nivelul calitativ, să aducă acel plus de valoare, nu ce an avut în trecut. Am încercat să aducem jucători, dar nu au adus plusul de valoare de car avem nevoie. E foarte bine că s-a întâmplat, pentru noi ca și club, am învățat, aici trebuie să fim foarte atenți în cazul în care într-o perioadă scurtă de timp să ne gândim la o nouă promovare. Trebuie să ai o strategie forte bună ca să poți să te gândești la o promovare, iar din punctul meu de vere, cu lotul de acum, cu 3-4 hai maxim 5 jucători dar de mare valoare pentru nivelul nostru de care avem nevoie. Să nu uităm, că Oțelul Galați, indiferent dacă își va anunța, sau nu, candidatura la promovare, indiferent de ce jucători vor veni, vor avea o presiune pentru că acest stadion, acest oraș te presează. Sunt jucători pe care îi aducem la noi, ne punem mari speranțe, dar când trebuie să aducă acel plus necesar în anumite momente, din păcate clachează. La ora actuală sunt foarte mulțumit de ce se întâmplă la club, lucrurile încep ușor să se așeze, evident nu doar prin prisma a ce se regăsește la club sunt și alți factori care dau o anumită stabilitate.

”Dacă nu ne-ar fi susținut Primăria acum vorbeam de Oțelul la trecut!”

Oțelul a început campionatul cu mari semne de întrebare. În ce stadiu se află clubul, la nivelul finanțării?

În iulie, când ne pregăteam de formarea lotului de jucători, primul aspect la care ne gândeam era cel financiar. La momentul respectiv stăteam foarte prost, eram descumpănit, nu știam pe ce bunget ne puteam baza. La momentul respectiv președintele și vicepreședintele au discutat cu domnul primar Ionuț Pucheanu, iar domnul primar ne-a transmis că va face totul posibil ca Oțelul să beneficieze, în continuare, de finanțare. Ne-a spus că în momentul în care clubul este ok, din toate punctele de vedere, clubul va fi bugetat. Primarul ne-a dat o încredere care ne-a a împins de la spate să putem să mișcăm lucrurile, să găsim resurse, să facem pași în față. Sunt sigur că dacă la momentul respectiv domnul primar nu ne-ar fi susținut azi vorbeam de Oțelul la trecut! Nu sunt cuvine mari, este o realitate. La ora asta supraviețuim datorită la ceea ce s-a întâmplat pe 21, dacă nu greșesc, când am fost bugetați. Ne-au repus pe linia de plutire.

”Nu este simplu să gestionezi oameni neplătiți cu lunile

SC Oțelul a primit, pe hârtie, 500 de mii de lei, cât din acestă sumă a ajuns la club?

Am fost finanțați cu 500.000 de lei, am primit o tranșă de 150.000 de lei. Din această sumă s-au plătit salariile fotbaliștilor, pentru că am mai spus avem fotbaliști care nu și-au promit salariul de foarte mult timp. Puțină lume știe că am început campionatul cu restanțe la jucătorii de sezonul trecut, jucătorii care au prelungit contractul și nu au fost plătiți. Imaginați-vă că jucători de la 1 ianuarie au primit banii pe 7 noiembrie. Tot respectul pentru fotbaliștii pe care îi avem, pentru oamenii din club. Sunt oameni neplătiți de foarte mult timp, nu este ușor să mulțumești clubul, să mulțumești suporterii care vin la stadion. Nu este chiar așa de simplu să gestionezi oameni neplătiți cu lunile. Mă înclin în fața acestor oameni de la club, nu știu câți oameni ar sta 7-8 luni să fie neplătiți, neștiind dacă lucrurile se vor rezolva.

”Oțelul își va recupera punctele, sigur!”

Clubul a fost depunctat de FRF din cauza restanțelor către jucătorii de sezonul trecut

Este o situație neplăcută a noastră. Trebuie să fim realiști, am avu un caz cu Cosmin Neagu, din păcate asta este realitate. În momentul în care a fost abordat să vină la Galați i-au fost promiși niște bani. Din punct de vedere sportiv pot spune cu jucătorul Cosmin Neagu nu și-a justificat banii luați de la Oțelul. Realizări foarte bune, a fost adus să rezolve anumite probleme, din păcate aportul lui la momentul respectiv a fost aproape de zero. Pe bună dreptate, când ai de primit o sumă foarte mare de bani, la Galați Cosmin Neagu a câștigat în jur de 40 de mii de lei în 5 luni de zile, o medie de 2.500 de euro pe lună, în Liga a III-a. Am fost depunctați din cauza acestei spețe, nevrând să aștepte, el așteptase, dar neînțelegând că bani nu erau, fizic, în club la momentul respectiv. Pot spune că a fost o înțelegere în care noi am avut o hârtie cu jucătorul, pentru că trebuie să-i dăm niște bani. Dar depunctarea este o chestiune formală, în momentul în care va veni motivarea se va face recurs, Oțelul își va recupera punctele, sigur. Înțelegerea cu jucătorul a fost în data de 16, acea hârtie nu a ajuns foarte repede la FRF, dar pentru orice decizie există recurs așteptăm motivarea deciziei, vom face recurs și ne vom recupera punctele.

”FIFA consideră Oțelul continuatoarea vechiului club, pe criterii sportive”

O altă problemă a fost cu Seviliano și Matondo, cei doi jucători care au reclamat Oțelul la FIFA, în ce stadiu vă aflați cu aceste cazuri ?

Nici nu știu cine sunt. Vom ajunge la TAS. Din punctul meu de vedere FIFA, cred eu, a procedat corect. Este un club afiliat la FRF, FRF este afiliată la FIFA și ar trebui să răspundă la anumite cerințe ale FIFA. Cei de la FIFA au cerut lămuriri despre cei doi jucători la Federația Română de Fotbal, nu știu dacă ei au trimis documentele din care să reiasă că în momentul în care cei doi jucători au cerut acei bani SC Oțelul nici nu exista. În momentul în care ei au cerut drepturile financiare acest club ACS SC Oțelul Galați nu exista! FIFA consideră, pe criterii sportive, că am fi continuatoarea, dacă pot spune așa, sportivă a vechiului club. Dar juridic,pentru că ei nu vor să recunoască juridic statul pe care îl are acest club, și ne pun nouă în cârcă să plătim 17.000 de euro unui jucător și 25.000 de euro celuilalt jucător. Ținându-se cont că noi nu avem nici o treabă, noi am cumpărat anumite bunuri pe care le folosim de la vechiul club.

Sunt sigur că Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne ne va da dreptate. Nu ai cum să te îndrepți împotriva unei persoane juridice care nu exista, ținând cont că acei jucători erau înscriși la masa credală. Problema este că un caz la TAS costă peste 20 de mii de euro, nu-i așa de ușor.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal