Viitorul sună bine la Frumușița. ”Suntem mai mult decât o echipă”

923

După aproape trei decenii de absență, comuna Frumușița a revenit pe harta fotbalului județean gălățean cu echipa Clubului Sportiv Viitorul Frumușița, o inițiativă privată, dar cu sprijin din partea autorităților locale. Despre revenirea comunei Frumușița în circuitul fotbalului județean gălățean am vorbit cu Antonel Tabac, inițiatorul proiectului, președinte dar și suflet al clubului.

-Viitorul Frumușița  este o echipă nou înființată. Cum s-a format această echipă?

-ACS Viitorul  Frumușița  înseamnă renașterea  mult așteptată a sportului rege, fotbalul, în localitatea noastră, Frumușița, localitate care până în 1992 era reprezentata în eșaloanele fotbalistice ale județului Galați de echipa Recolta Frumușița. Cea mai mare performanta a acestei echipe a fost un meci de baraj pentru promovarea în Liga a III-a la acel moment.

După 27 de ani de absență a fotbalului în comuna noastră, în vara anului 2019, întrucât am observat că tinerii din localitate își doresc foarte mult sa joace fotbal, am organizat Campionatul de minifotbal “Educație prin sport“, Ediția I, campionat care s-a realizat cu sprijinul Asociației Județene de Fotbal Galați, având ca organizatori Clubul Sportiv Juventus Toflea care activează în Liga a IV-a Galați, Asociația Centrul Comunitar de Resurse Frumușița, Primăria comunei Frumușița și finanțator al acțiunii, Asociația Partida Romilor Pro-Europa – sucursala Galați.

Această competiție a avut un succes deosebit, evidențiat de numărul echipelor înscrise în competiție, (16 echipe participante) și  de cele peste 200  de persoane care au urmărit desfășurarea campionatului pe parcursul celor doua zile în care s-au disputat meciurile. Din aceste motive am decis că trebuie  să dezvoltăm ceea ce am început și să înființăm o echipa de fotbal care să activeze în Liga a V-a și să reprezinte localitatea noastră, oferind totodată tinerilor din comuna posibilitatea de a practica sportul rege, într-un cadru organizat.

-Cum au fost începuturile? Cam care ar fi greutățile întâmpinate?

Începutul acestei aventuri a fost destul de  dificil din cauza faptului că nu aveam deloc experiență în gestionarea unei echipe de fotbal. Nu aveam un teren de fotbal adecvat pe care să desfășuram meciurile de acasă, însă ne-a ajutat foarte mult faptul că finanțatorul campionatului de minifotbal (Partida Romilor Pro Europa) ne-a asigurat   echipamentele de joc pentru jucători și Primăria Frumușița ne-a sprijinit prin obținerea aprobărilor necesare desfășurării antrenamentelor și jocurilor oficiale de acasă  pe stadionul comunal Fântânele, oferindu-ne totodată promisiuni ferme că se va realiza un stadion comunal nou la Frumușița.

Suporteri din trei localități!

– Cum sunt spectatorii? Cum e primit fotbalul la Frumușița  chiar dacă echipa joacă la Fântânele ?

–  Spectatorii sunt destul de numeroși, în condițiile în care terenul pe care jucam “acasă” se afla la Fântânele și asta înseamnă că pentru a asista la meciurile noastre trebuie sa se deplaseze în jur de zece kilometri.

Echipă de fotbal la Frumușița  nu a mai fost de peste 25  ani, de când echipa de fotbal Recolta Frumușița  s-a desființat și terenul de fotbal al comunei, care în acea perioadă era unul dintre cele mai bune din județ la categoria la care juca Recolta, s-a desființat căpătând statutul de târg comunal. Cu toate astea, dragostea pentru fotbal a suporterilor din Frumușița și pofta de fotbal a tinerilor este mare, la fiecare meci acasă fiind în jur de 100 de persoane, care pun mult suflet și încurajează echipa.

Demn de remarcat este și faptul că echipa noastră este susținută atât de către suporterii din Frumușița, cât și de către suporteri din Fântânele și Scânteiești, suporteri care ne-au primit de altfel foarte bine și cu multă căldură primind deseori ajutor în probleme organizatorice, mai ales datorită faptului că avem în lotul nostru doi jucători care provin din Fântânele.

– Cum a fost contactul cu competiția?

– Începutul de campionat a fost unul  neașteptat de greu, deoarece am debutat în meciurile oficiale cu o victorie în Cupa  României în fața unei echipe nou înființate ca și noi, Șoimii Foltești, apoi, datorită lipsei de experiență și a meciurilor pe teren mare, au urmat înfrângeri pe bandă rulantă în fața echipelor cu state vechi în Liga a V-a, primul punct fiind obținut în etapa  a V-a, (remiză, scor 1-1, pe propriul teren cu Luceafărul Berești).

Cu toate acestea moralul băieților nu a scăzut  și în cele din urmă jocul echipei s-a închegat, a început să se lege surprinzător de frumos, iar scorurile din meciurile disputate reflectă asta, întrucât chiar dacă au urmat alte înfrângeri, diferența de scor dintre noi și competitori s-a făcut adesea printr-un singur gol, lucru care ne-a confirmat ca suntem pe calea cea bună, mai ales ca au venit în cele din urmă și victoriile mult așteptate de jucători și suporterii noștri. Un lucru foarte important de reținut este faptul că Viitorul Frumușița are, după părerea mea, cea mai mică medie de vârstă, lucru care deși este sinonim oarecum cu lipsa de experiență, ne dă speranțe pentru jocul echipei pe termen lung, obiectivele propuse fiind strâns legate de acest factor.

– Care a fost cel mai greu meci ?

– Asa cum am precizat toate meciurile sunt dificile, însă de fiecare dată primează plăcerea de a juca pentru cei din teren și de a privi un meci de fotbal curat  și plăcut ochiului  pentru suporterii noștri. Gradul de dificultate al unor meciuri a fost dat uneori de jocul agresiv al gazdelor, alteori de atitudinea ostila, atât a suporterilor care susțineau echipa  gazdă, cât și a băncii tehnice a acesteia și nu în cele din urmă, de calitatea terenului de joc. Un exemplu în acest sens, (calitatea suprafeței de joc) fiind jocul cu Avântul Matca, joc în care terenul de fotbal era aproape impracticabil, portarii fiind nevoiți să stea în careul de sase metri în noroi până la glezne.

Un loc în zona de mijloc a clasamentului, obiectivul pentru retur

-Ce vă propuneți pentru retur?

Pentru retur ne-am propus să prestam jocuri din ce în ce mai bune calitativ și să ne situam în zona de mijloc a clasamentului, lucru care este pe cale să se materializeze, având în vedere că am părăsit ultima poziție a clasamentului și jocul echipei este pe un trend crescător din punct de vedere al consistenței jocului practicat și al atitudinii cu care jucătorii abordează meciurile. În acest sezon ne dorim să lucrăm cât mai mult la jocul echipei, să  îmbunătățim constant relațiile de joc și mentalitatea jucătorilor noștri, pentru a putea în sezonul următor să obținem rezultate cât mai frumoase.

– Cine susține echipa? Care este implicarea autorităților locale în proiect?

-Asa cum am precizat și mai sus  am primit echipamente, ghete  de fotbal și mingi de la  Asociația Partida Romilor, asociație pe care eu o reprezint la nivel local,  bani pentru inscripționarea echipamentelor de joc și pentru plata cheltuielilor de arbitraj de la SC Geaki SRL, mingi de fotbal și plase pentru porți de la SC Fendler SRL, transportul jucătorilor pentru meciurile care se joaca în deplasare este asigurat de către Primăria Frumușița, iar cheltuielile ocazionate de pregătirea terenului de joc, asistența medicală și  jucători sunt suportate din buzunarul propriu de mine personal și de un alt membru fondator al clubului, Daniel Tecu.

Suntem recunoscători așadar tuturor celor care ne sprijină și cred în noi și în beneficiile pe care practicarea unui sport le aduce într-o comunitate, reprezentanților Asociației Partida Romilor, d-lui Alexe Gică , administrator al SC Geaki SRL, d-lui Traian Zorila administrator al SC Fendler SRL și nu în ultimul rând, d-lui Stoica Paraschiv, viceprimar al comunei, membrilor Consiliului Local al comunei Frumușița care sunt alături de echipă în acest moment și care ne-au oferit asigurări că în anul care urmează ne vor sprijini cu fondurile necesare desfășurării activității pe viitor și cel mai important, cu realizarea unui nou stadion de fotbal în Frumușița.

– Un cuvânt de final ?

– În final, pot să spun că sunt mândru de băieții noștri din echipă și sunt bucuros că am reușit să le ofer plăcerea de a juca fotbal pentru comuna  în care s-au născut și în care trăiesc. În momentul în care am decis să înființez  o echipă de fotbal, am făcut-o gândindu-mă la faptul că sportul  formează caractere deoarece este placere, este organizare și nu în ultimul rând, disciplină, lucruri de care orice tânăr are nevoie în viață, în devenirea lui ca om. Am reușit un pic mai mult decât o echipă, am reușit să formam o familie numită Viitorul Frumușița.

Lot format în proporție de 90% din localnici

În prima parte a campionatului Ligii a V-a, Viitorul Frumușița  a beneficiat de un lot de 24 de jucători, fiind probabil echipa cu cei mai tineri jucători legitimați. ”Denis Ispas – 16 ani,  Robert Dumitra-16 ani,  Lucian Moise -17 ani,  Viorel Năstase – 18 ani,  Adelin Midoi -18 ani,  Alin Vicleanu -18 ani, Țăranu Ionuț -18 ani,  fiind dovada vie că dacă ai ambiție și dăruire poți să te descurci cu brio în fața unor jucători mai în vârstă și cu mult mai multă experiență de joc.

Tinerețea celor nominalizați mai sus este asociată cu talentul și experiența unor jucători cum sunt Marius Budescu, coordonatorul și căpitanul echipei, Miomir Nicolici, Alexandru Antohi, Alexandru Ignat, Ionuț Sorin Donose, George Petrache și Leontin Grigoriță. 90% din jucătorii echipei sunt localnici, provin din comuna Frumușița. De pe banca tehnică echipa este susținută de către  antrenorii Ionel Năstase, Ionel Drăgan, proaspăt venitul în echipă, Gabriel Dragomir și de către președintele clubului, Antonel Tabac”, ne-a spus Antonel Tabac despre oamenii care fac Viitorul mai frumos la Frumușița.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal