Alex Ciobanu la Lider Sportiv: ”Ce am reușit în tur ne dă o perspectivă bună pentru retur”

173

Prima ediție din 2020 a emisiunii radio Lider Sportiv l-a avut ca invitat pe Alexandru Ciobanu, antrenorul de la SC Oțelul. Interviul acordat de tehnicianul roș-alb-albaștrilor pe 92.4 FM sau www.liderfm.ro, poate fi citit mai jos.

Echipa s-a reunit de puțin timp, cum ai văzut această revedere cu jucătorii?

Am reînceput pregătirile, e bine că toată lumea este sănătoasă. Nu avem probleme legate de kilogramele în plus, am reușit să aducem și câțiva jucători pentru a ne întări. Acum este o perioadă de pregătire, important este să ne îndeplinim obiectivele în această perioadă, să nu apară accidentările nedorite, în timpul campionatului asta ne poate costa.

Cum vezi structura lotului în momentul de față? Este nevoie de întăriri?

Am adus doi portari, unul este Iulian Dinu, care este din județul Galați, e tecucean, a mai venit un tânăr portar de la Focșani care a apărat acolo un sezon și jumătate. A revenit Marius Sevastian, el a jucat în primul sezon de Liga a III-a la Oțelul. Ne-ar mai trebui un mijlocaș central, poate și un jucător în bandă. La capitolul atacanți avem George Cîrjan și Marius Matei, cam doi jucători cred că ne-ar trebui, chiar și încă un apărător, stăm în doi apărători centrali Puțanu și Ghiocel, putem fi expuși, așa cum am fost la meciul cu Ceahlăul când nu am avut fundaș central de meserie, am jucat cu Crihană și Pop.

La capitolul plecări, există posibilități să plece jucători din actualul lot?

A plecat portarul Preda și Pleșa. Am reziliat de comun acord, le-am spus că ei nu mai intră în vederile mele pentru acest retur de campionat. Sper să nu avem alte plecări din perspectiva seniorilor. Juniorii, e clar, ei vor sa facă lucruri importante la Oțelul.

Marius Matei a fost golgheterul turului de sezon al Oțelului, nu cumva a atras atenția unor echipa mai ambițioase, cel puțin ca obiectiv în acest moment?

A atras atenția și înainte să înscrie 14 goluri, înainte să înceapă campionatul a fost în discuții cu alte echipe. Mă bucur că a rămas, am avut o discuție serioasă legată de relația antrenor – jucător. Cerințele mele în privința lui nu se rezumă doar strict la partea fotbalistică. Îmi doresc ca el și ceilalți jucători seniori să aibă un impact pozitiv asupra tinerilor jucători, pentru că noi îi formăm pe ei. Marius a înțeles, el trebuie să își mențină linia, și nu numai el. Mă bucur că este aici și nu a acceptat alte oferte. Era greu fără un jucător de nivelul lui.

Cu ce gânduri abordați returul de campionat?

Pozitive. Cu siguranță ne dorim să avem un parcurs bun, să reușim un număr important de puncte. Este clar returul, cum am mai spus, este mult mai dificil decât turul pentru că apar suspendările. Noi avem ceva jucători care sunt la limită, alții care vor veni la limită. în retur vom juca acasă cu cele mai bune echipe din serie. Dar, noi suntem tineri, în formare, în creștere, trebuie să avem entuziasm. Ce am reușit în tur ne dă o perspectivă bună pentru retur. Nu suntem la retrogradare, nu există presiune foarte apăsătoare. Clar obiectivul nu este promovarea, să spui că te apasă din punct de vedere al punctelor diferență, noi trebuie să privim curajoși returul, veseli.

O țintă ca număr de puncte pentru retur?

Din punct de vedere tehnic toate punctele. Noi ne dorim să câștigăm cât mai multe puncte. Și în tur am luat meci cu meci, nu am avut o țintă, în cinci meciuri să luăm un număr de puncte, a contat doar următorul meci meci . Uneori am reușit să luăm cele trei puncte, alte ori nu. Așa vom aborda și returul, nu vom schimba această strategie.

Cum au venit jucătorii la reunire, cât de concentrați i-ai simțit?

Sunt conectați, și în tur au dar dovadă de profesionalism, având în vedere nivelul la care suntem. Nu am ce să le reproșez. Perioada de pregătire este lungă la noi în România, nu e cea mai plăcută parte pentru jucători, dar știm că e foarte necesară.

La un moment dat lumea a luat o doză de entuziasm, se spera la promovare pe neașteptate. Din start reprezentanții clubului au spus că nu e sezonul de promovare, este de reconstrucție. Cum ai privit acest tur de sezon?

Clar este o perioadă de reconstrucție, chiar dacă am avut un moment bun în primele 10-12 etape cu 6 etape consecutive fără înfrângere. După aceea, spre finalul turului, s-a resimțit subțirimea lotului, am avut suspendați, au apărut accidentările. În ultimele cinci etape ne-a fost dificil. Chiar și în când am avut acel moment bun nu am spus că vom promova, sau ne gândim. Am spus că suntem într-un moment bun, ne bucurăm de un moment bun, clar putea să vină și un moment mai puțin bun, cum s-a și întâmplat. Noi ne-am păstrat linia, din punct de vedere al clubului, al promovării juniorilor, pentru că au jucat un număr important de tineri gălățeni. Ăla a fost obiectivul, să-i vedem într-o competiție de seniori, să ne formăm o idee despre ei, pentru că mai urmează și sezonul următor unde trebuie să fim mai curajoși decât sezonul ăsta. Nu am spus niciodată altceva. Știu că lumea s-a entuziasmat, mă bucur că lumea susține, dar orice, ca și în viață se construiește în timp, nu trebuie să arzi etapele.

Ai simțit, în perioada aceea bună de campionat, că ar fi șanse de promovare?

Era foarte greu, și din perspectiva lotului, și de a aduce alți jucători valoroși în lot. În seria noastră sunt șase cluburi cu bugete mult mai mari, care pot oferi salarii unui jucător de trei-patru ori decât putem oferi noi.

În turul de campionat Oțelul a avut o apărare de invidiat, cu foarte puține goluri primite. Pe final s-a întâmplat un declic, chiar și rezultatele pozitive au fost cu gol primit.

Așa este, cum am mai spus, a fost suspendat Crihană, s-a resimțit, a fost suspendat Ghiocel, apoi Puțanu, s-a resimțit, toate lucrurile astea pe noi ne-au costat. Având în vedere tinerețea lotului, ma refer la juniori care nu au experiență vastă în meciurile cu seniorii în momentul în care dispare unul-doi jucători importanți ai echipei asta se resimte din plin. De asta a și fost acea diferență din prima parte a turului, 10 etapei, după care au fost ceva probleme, dar dacă nu mă înșel în acest tur de campionat în meciurile de acasă, am primit doar două goluri. Cred că nicio echipă, chiar și din seria noastră, nu are atât e puține goluri primite acasă.

Dintre adversarii din serie, pe care o consideri ca fiind principala favorită la promovare și pe care ai simțit-o mai puternică din teren?

Clar Aerostar este principala favorită, iar Foresta va fi principala competitoare. Sunt două echipe cu bugete mari, susținere mare, echipe care își permit să plătească jucători și tot, sunt echipe puternice. Noi suntem la un alt nivel în comparație cu ei acum.

Dacă ar fi să ne întoarcem un pic în timp, în urmă cu două sezoane, ce i-a lipsit Oțelului să promoveze?

Cred că startul de campionat ne-a îngreunat, apoi în retur primele două etape, a contat neșansa de la meciul cu Focșaniul încheiat 0-0, unde meritam să câștigăm.

Ne întoarcem în zilele noastre. Echipa va pleca în cantonament, într-un stagiu de pregătire, pentru că prima etapă este abia pe 7 martie?

Eu îmi doresc să plecăm într-un stagiu de pregătire. Știu că și conducerea caută și face eforturi. Sper ca în scurt timp să știm exact unde plecăm, ce facem. Să se stabilizeze 100% acestă situație, să plecăm, să avem un stagiu de pregătire, pentru că prinde bine și echipei și atmosferei din cadrul echipei. La Galați este greu, terenul și vremea, toate contează.

În iarna lui 2019 înaintea returului, într-o situație similară, echipa aplecat în cantonament în Spania. Există posibilitate și în acest an să se apeleze la o variantă din străinătate, sau mizați pe un cantonament în țară?

Ar fi ideal să putem pleca la fel ca anul trecut. Și eu mi-aș dori. Acum depinde de cine finanțează. Știu că și anul trecut a fost o sponsorizare. A fost din partea cuiva care a ajutat clubul, eu mi-aș dori, și spre să fie și anul ăsta.

Așa cum știm, fotbalul se joacă pe bani. A fost o perioadă îndelungată în care nu s-au primit salariile, cum a trecut acea perioadă, cât a ținut acea perioadă?

A ținut destul de mult. Sunt probleme de ordin financiar. Când au început probleme erau nu doar asupra echipei, asupra clubului. Clubul a fost într-o situație mai mult decât delicată. Sunt de apreciat oamenii care au susținut clubul. Sunt câțiva oameni care muncesc și susțin clubul.

Este președintele Moisescu, vicepreședintele Ilaș, Iulian Apostol. Ei s-au luptat cum au putut să țină acest club în viață, să nu intre în colaps financiar. S-au plătit foarte multe memorii, nu arătăm pe nimeni cu degetul, este dreptul acelor foști jucători, antrenori, pentru că sunt banii lor.

Pe noi ne-a afectat, dar am acceptat situația așa cum este. Știm că nu va fi ușor. Eu cred că am reușit să ne descurcăm onorabil cu toți cei care suntem în club să ținem echipa la un nivel bun de Liga a III-a. Avem 27 de puncte, nu avem 7, 10, 12, 15 puncte, iar cei din conducere au făcut eforturi, iar de acum datoriile financiare sunt mult mai mici, mult mai ușor de gestionat din momentul ăsta. Sper ca lucrurile să intre în normalitate.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal