Boboteaza din 2020 din Galați: un fost agent de pază a recuperat crucea sfințită

220

Aproximativ 2000 de oameni s-au adunat în ziua de Bobotează pe faleza superioară a Dunării, în Galați, pentru a asista la tradiționala ceremonie de recuperare a crucii sfințite din apele fluviului. După ce, anul trecut, primul la cruce a ajuns un fotbalist din Iași, acum întrecerea de înot a fost câștigată de un fost agent de pază, Ionuț Bolea (36 de ani). „Sper să îmi aducă noroc și multă sănătate. Acum nu lucrez, am lucrat ca agent de pază și în Galați și în alte localități, dar cu ea sigur îmi găsesc ceva de lucru. Oricum îmi doresc sănătate pentru mine, pentru cei doi copii și pentru toată lumea”, a declarat Ionuț Bolea, care nu a fost la prima încercare de acest gen.

Deși se anunțaseră mai mulți cutezanți, numai nouă persoane s-au aruncat în apele reci ca gheața ale Dunării, mânați de motivații diferite. Unii au mărturisit credința că vor avea noroc dacă vor pune ei primii mâna pe crucea aruncată de ÎPS Casian al Dunării de Jos. Alții voiau doar să demonstreze că sunt mai buni decât ceilalți și, de ce nu, să aibă parte și de puțină mediatizare. Mai în glumă, mai în serios, unul dintre spectatori a propus ca de la anul să se poată paria pe acest concurs: „Înotul e disciplină olimpică, nu? La Fortuna oferta să aibă și Boboteaza din Galați, că oricum e toată țara cu ochii pe noi”.

Cum spunea și hâtrul de care aminteam, înotul este disciplină olimpică. Așadar, și în cazul ceremoniei de Bobotează, important este să participi, nu neapărat să câștigi. ÎPS Casian al Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei care au avut curajul și rezistența să se lupte cu valurile în teoretic cea mai geroasă zi din an, cât și pe cei care i-au urmărit: „Dumnezeu ne-a ajutat, pe un timp care seamănă cu gerul Bobotezei, să îndeplinim un obicei frumos. Oamenii au venit, ca și firele de apă, să se adauge la ceea ce noi numim Dunărea noastră, Iordanul României sau cristelnița în care s-au botezat strămoșii noștri”.

Evenimentul nu a fost primit la fel de bine chiar de toți gălățenii. Ne referim aici la șoferii care nu s-au informat din timp și s-au trezit cu drumul blocat de echipajele de poliție, traficul rutier fiind închis între orele 12.30 și 15.30, pe Bulevardul Marea Unire, pe tronsonul cuprins între străzile Navelor și Alexandru Cernat, ca și pe strada Traian, pe segmentul dintre strada Roșiori și Bulevardul Marea Unire. Pe faleza superioară a Dunării din Galați a fost singura slujbă de Bobotează din acest an unde preoții au putut aduce în fața credincioșilor o cruce din gheață, conform tradiției. Cu ocazia acestei slujbe, a fost inaugurată o coloană cu chipurile celor mai importante personalități istorice ale României, cu sprijinul părintelui protopop Eugen Buruiană și cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Casian, de către Aurelian Niculescu, ofițer în retragere, administrator al Asociației Frontiera Gălățeană, și Marius Crudu, vicepreședinte al Asociației Danubiana Galați, lucrător activ în cadrul IJSU Galați.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal