Daniel Gîță, balansează între arbitraj și plăcerea de a fi fotbalist

2

Daniel Gîță este unul dinte componenții echipei de fotbal Sporting Liești, formație cu care evoluează în Liga a III-a. În același timp Daniel este și arbitru activ și oficiază, din postura de arbitru asistent, la meciurile din același eșalon, dar în celelalte serii din eșalonul trei.

Pentru Daniel cele două activități duc la o situație oarecum ciudată: ”Când sunt arbitru îmi doresc să joc, iar când joc văd și din perspectiva de arbitru. Din postura de jucător poate pe unii din ei îi mai iau la rost sau poate văd altfel lucrurile față de ei. În mare parte încerc să-i înțeleg, să văd și din postura de arbitru ceea ce văd ei pe teren. E greu, la fotbal sunt mulți nervi și multe alte lucruri la mijloc”.

”Colegii arbitri nu mă iartă de galbene”

Atunci când evoluează în teren ca jucător Daniel nu beneficiază de clemența colegilor săi arbitri. ”Nu chiar, poate lucrurile de care vor să scape le aruncă pe mine, faulturile mai ușoare se vor da întotdeauna la mine, pentru că eu sunt singurul care înțeleg situația. Eu și colegul Ionuț Constantinescu, și el arbitru și jucător activ de fotbal în același timp. Relația e aceeași, ne întâlnim ca arbitri suntem colegi ca arbitri, ne întâlnim eu ca jucător, ei ca arbitri, eu încerc să-mi fac datoria ca fotbalist, ei ca arbitri, și încerc și-i ajut și pe ei”.

Arbitrajul este prioritar

Acum la Sporting Liești, fost la Oțelul sau Metalosport, dar și cu o experiență la Delta Tulcea, Daniel Gîță se va concentra pe viitor spre arbitraj. ”În momentul de față cred că arbitrajul este prioritar, la fotbal s-au cam dus anii. Ca arbitru mi-aș dori sa ajung la un nivel mai înalt, cât mai sus, Liga I, dacă se poate, chiar și mai sus de Liga I dacă se poate”.

Fotbal de plăcere

Pentru Daniel fotbalul este pasiunea vieții, din acest motiv se și împarte între activitatea de jucător la Sporting Liești și cea de arbitru asistent. ”Noi venim și jucăm fotbal de plăcere, în primul rând. Este ceea ce am făcut de mici și e greu să ne lăsăm, dar nici nu se poate trăi din fotbal la acest nivel. Reușim să ținem ritmul pentru că ne ajută mult antrenorul și atmosfera pe care o creează. Îl simțim ca pe prietenul nostru. De asemenea, oamenii din conducere sunt niște persoane deosebite, care mereu au avut grijă de noi”, ne-a spus Daniel Gîță.

Un fenomen complex, arbitrajul

Acum în Liga a III-a Daniel Gîță ne-a spus și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un arbitru pentru a ajunge să oficieze jocuri în Liga I. ”Lumea arbitrajului este o lume forte complexă, ca să ajungi arbitru trebuie să înveți, trebuie să te pregătești foarte bine fizic, trebuie să ”simți” jocul să simți jucătorii. E o lume foarte frumoasă cea a arbitrajului si, după cum am zis, se poate ajunge dar cu foarte mult muncă. La momentul de față avem un singur arbitru în Liga I, sper să mai avem în curând încă doi arbitri asistenți și să facem pasul cât mai mulți de la Galați”.

Serviciul o altă preocupare

Pe lângă activitățile depuse la Sporting Liești și cele de arbitru, Daniel Gîță este angrenat și în proiectul Ajax Dulcisimo, campioana en-titre din Campionatul de Minifotbal Galați. Și dacă arbitrajul, Sporting Liești, Ajax Dulcisimo nu sunt suficiente, Daniel Gîță merge și la serviciu. Daniel lucrează la o societate de prelucrare a sticlei, iar după orele de program se împarte între antrenamentele sau jocurile de la Sporting Liești, meciurile cu Ajax Dulcisimo sau delegările primite de CCA.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal