50 de ani/ 50 de legende: CĂTĂLIN TOFAN – cele mai multe prezențe în tricoul Oțelului!

857

Numele său e sinonim cu termenul de legendă. Cătălin Tofan, născut pe 23 decembrie 1969, la Galaţi, a evoluat în toată cariera sa doar la Oţelul, deţinând şi recordul de prezenţe sub culorile roş-alb-albastre în prima divizie, cu 329 de partide.

Cariera şi-a început-o ca junior la Oţelul, clubul de care urma să fie legat zeci de ani şi care avea să-i marcheze viaţa cu multele şi frumoasele amintiri. Sub comanda lui Aurică Drăgan, la echipele de juniori ale Oţelului, se făcea remarcat prin determinarea sa ieşită din comun.

Pasul către prima echipă a venit spre finalul sezonului 1988-1989, atunci când se pregătea schimbul de generaţii la Oţelul. A debutat în succesul, scor 3-2, în deplasare la Victoria Bucureşti. A mai prins alte patru meciuri în acel final de sezon în care Oţelul retrograda, dar clubul îşi pregătea o generaţie de gălăţeni talentaţi pentru anii următori, dintre care făcea parte şi Cătălin Tofan.

După un sezon în liga secundă în care s-a ratat de puţin promovarea, Oţelul încheind ediţia 1989-1990 pe locul trei, a urmat anul revenirii pe prima scenă a fotbalului românesc. Cătălin Tofan a prins rădăcini adânci în echipă şi a fost titular în nu mai puţin de 32 de partide în sezonul 1990-1991. Atunci a fost obţinută promovarea şi tot atunci a fost şi unul dintre cele mai bune sezoane în plan ofensiv pentru fundaşul nostru, cu cinci reuşite. Putea evolua ca fundaş central sau ca fundaş stânga. Oriunde era pus în teren, Tofan îşi făcea treaba cu vârf şi îndesat.

„Steaua, Ajax şi Milan, n-au fundaş cum e Tofan!” Anii de glorie ai lui Cătălin Tofan au coincis cu cei ai Oţelului în perioada anilor 90, fiind unul dintre oamenii de bază ai echipei care a făcut furori cu victorii senzaţionale şi istorice pentru gruparea gălăţeană. Tofan şi Oţelul anilor 90 au căpătat experienţă cu

fiecare sezon care trecea. După cinci ediţii de campionat petrecute în primul eşalon, perioadă în care Tofan a jucat pentru Oţelul nu mai puţin de 154 de meciuri (cât alţii într-o carieră întreagă!), a urmat şi cea mai frumoasă perioadă a roş-alb-albaştrilor. Când pomeneşti numele Oţelului, automat îţi vin în minte momentele fantastice din perioada 96-98. Atunci, cu Cătălin Tofan pe post de lider al apărării, Oţelul a măturat pe jos cu toate echipele din campionat. Victorii peste victorii şi două calificări obţinute în Cupa UEFA.

Cătălin Tofan a fost dintotdeauna un preferat al suporterilor. „Steaua, Ajax şi Milan, n-au fundaş cum e Tofan”, era cântecul de mândrie al galeriei gălăţene referitor la fundaşul de oţel.

Abonat la goluri înscrise

Aproape că n-a trecut sezon în cele 15 ediţii de campionat în tricoul Oţelului fără ca Tofan să marcheze. Era unul dintre fundaşii români care marca într-un an cât alţi jucători de pe post ofensiv. În ediţia 1996-1997, Tofan a marcat şase goluri în campionat pentru Oţelul. Astfel, a avut o contribuţie importantă la prima calificare în Cupa UEFA, nu doar prin munca de fundaş, ci şi prin golurile marcate. Unul dintre cele mai importante goluri înscrise de Tofan în cariera sa a fost reuşit în singura victorie a Oţelului din Ghencea, scor 3-1, cu Steaua. Tofan a marcat atunci golul de 2-1 pentru gălăţeni şi a fost cel care a tras semnalul victoriei. Tot de numele lui Tofan se leagă şi singurul succes al Oţelului obţinut pe terenul celor de la Universitatea Cluj, scor 2-0, prin cele două goluri înscrise. O altă „dublă” din cariera sa, care se confundă cu numele Oţelul, este cea din victoria, scor 3-0, obţinută la Oneşti. Un alt gol de-al său, cel cu Universitatea Craiova, la un meci de pe teren propriu încheiat la egalitate, scor 1-1, a fost desemnat cel mai frumos al etapei respective, când Tofan a egalat cu un şut puternic din afara careului care a depăşit o pădure de picioare ale jucătorilor adverşi.

Loialitate până în măduva oaselor

Despre Cătălin Tofan putem afirma cu toată admiraţia că e loial clubului Oţelul cum nimeni altul nu mai e. A preferat să joace în toată cariera sa la clubul la care s-a lansat, cu toate că a avut oportunităţi de a pleca de-a lungul carierei sale. Loialitatea sa faţă de Oţelul este nemărginită. A rămas să joace până la capăt la Galaţi. După perioada UEFA echipa „Generaţiei de Aur” a început să se destrame, dar Cătălin Tofan, devenit căpitan de drept al echipei, a preferat să joace la clubul său de suflet. Reprezentativă e şi o imagine care a intrat în istorie, când la finalul unui meci de pe teren propriu contra Rapidului, Cătălin Tofan, cu o pată de noroi de la minge pe frunte, a oferit declaraţii reprezentanţilor mass-media.

După o perioadă în care a coborât din zona locurilor fruntaşe, Oţelul şi-a revenit într-un retur fantastic din sezonul 2001-2002, cu Tofan printre protagonişti. A fost un start de retur de vis, cu victorii pe linie, când echipa a fost la un pas de o nouă calificare în Cupa UEFA.

Finalul carierei de jucător al lui Tofan a venit în vara lui 2003, după ce Oţelul a retrogradat, dar a şi revenit în anul imediat următor în prima ligă. Retragerea sa a fost fără prea mare tam-tam, doar cu o premiere simbolică înaintea unui meci.

Revenit din postura de conducător

Om responsabil şi recunoscut pentru devotamentul său, Cătălin Tofan a revenit la Oţelul în scurt timp de la retragere, din postura de conducător. A ocupat mai multe funcţii în conducere, de la director general adjunct până la manager sportiv. A prins din această postură momentul câştigării campionatului din 2011. De altfel, poate puţini ştiu, dar Tofan a ajutat întotdeauna la dezvoltare grupele de copii şi juniori ale clubului, iar juniori precum Neagu sau Râpă, doi dintre campionii Oţelului, au fost promovaţi în prima echipă şi cu sprijinul său.

În martie 2013, anul în care la Oţelul a început cu adevărat monopolul lui Adamescu, Cătălin Tofan a fost demis din funcţie, fără nicio explicaţie concretă. Din păcate, Tofan a dat tot pentru Oţelul, dar Oţelul n-a dat totul înapoi pentru Tofan. Legenda gălăţeană nu se află în momentul de faţă în locul în care ar trebui. Tofan e unul dintre stâlpii de rezistenţă ai spiritului roş-alb-albastră. Cu devotament dus la extrem, cu număr record de prezenţe pentru Oţelul în prima ligă, cu o carieră dedicată clubului, Cătălin Tofan reprezintă un reper de referinţă din istoria clubului. Că doar nu degeaba Steaua, Ajax şi Milan n-au fundaş cum e Tofan!

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal