50 de ani/50 de legende: PETRE GRIGORAȘ

226
Foto: www.otelul.ro

Petre Grigoraş a împlint în 2014 tot 50 de ani, exact ca Oțelul. “Mă bucur foarte mult că v-ați gândit la mine, mă simt onorat. Suporterii de la Galați au fost întotdeauna deosebiți. Și eu împlinesc tot 50 de ani anul acesta, așa că putem sărbătorii împreună”, ne-a spus Petre Grigoraș la startul discuției.

Născut pe 15 noiembrie 1964, în comuna Poduri din județul Bacău, Petre Grigoraș a început fotbalul la Aerostar Bacău, acolo unde s-a lansat pe postul de atacant. A trecut apoi pe la FCM Bacău, Steaua București, Dobrudzha Dobrich, Levski Sofia, Lokomotiv Plovdiv, Universitatea Cluj și Farul Constanța (în trei rânduri). Ca jucător a fost un atacant-golgheter, reușind să marcheze goluri importante pe la toate echipele la care a evoluat. A reușit să câștige titlul în Bulgaria, cu Levski Sofia.

Ca antrenor a început la Farul Constanța, club de la care s-a și retras ca fotbalist. Mai întâi ca secund pentru un an, iar din 2000 a fost numit principal. A reușit să promoveze cu Farul în prima ligă încă din primul sezon, dar a retrogradat înapoi în al doilea. A plecat de la Farul pentru a le antrena pe FC Onești și Petrolul Moinești, în liga secundă. La Moinești a terminat pe locul doi, după foarte multe victorii la scor. A mai trecut un an pe la Farul până să fie ochit de Marius Stan pentru a salva Oțelul dintr-o situație disperată.

De la penultimul loc, la Cupa UEFA

Petre Grigoraș a fost adus la Oțelul în pauza de iarnă din sezonul 2005-2006, atunci când a preluat echipa cu doar nouă puncte strânse și cu un lot aproap nouă, cu18 jucători transferați în acel moment. A debutat pe banca roș-alb-albaștrilor într-un meci de legendă, 3-0 cu Dinamo (liderul campionatului de la acea vreme), chiar pe terenul bucureștenilor. A reușit să urce cu Oțelul până pe locul nouă la finalul sezonului! Pe lângă succesul cu Dinamo, gălățenii au mai reușit multe alte victorii importante și la scor. A stabilit atunci şi un record de victorii obținute în deplasare. “Am foarte multe amintiri plăcute la Galați, cu toate că am preluat echipa într-o perioadă foarte grea, aproape imposibilă, cu 18 jucători noi și doar nouă puncte în clasament după turul de campionat. Am avut atunci un retur de excepție, am strâns 30 și ceva de puncte. Țin minte că am debutat la un meci cu Dinamo, în deplasare, am câștigat cu 3-0, o triplă de senzație a lui Daniel Stan. În afară de o ocazie la 2-0, Dinamo nici n-a existat pe teren”, ne-a spus Grigoraș despre perioada sa de început la Oțelul.

În sezonul următor, Oțelul, cu Grigoraș pe bancă, și-a continuat parcursul formidabil început din iarnă și a încheiat campionatul pe locul cinci. Victoria cu 2-1 în fața Stelei, care venea după o serie de alte șapte victorii consecutive, adusese Oțelul în acel moment chiar cu șanse la titlu! Pe final, locul cinci a fost obținut după un succes extrem de spectaculos, scor 2-1, la Bistrița, cu Gloria, principala contracandidată la locul de Intertoto.

“Am obținut foarte multe rezultate frumoase la Oțelul și am făcut foarte multe meciuri bune. Au fost victorii de vis cu Steaua, Dinamo, am avut participarea în Intertoto. La Galați m-am simțit ca acasă. Am lucrat foarte bine cu toți cei de acolo, suporteri, jucători, conducere și a fost o perioadă a vieții mele care îmi va rămâne în inimă. Sunt momente unice trăite”, ni s-a confesat Grigoraș.

Tot în acel sezon a fost și un alt meci de poveste, acel 0-7 contra Rapidului pe teren propriu, pe care nici Grigoraș nu-l poate uita.

“În ciuda scorului, lumea ne-a apreciat că am jucat fotbal. Până la primul gol al lor, care a venit târziu în prima repriza, noi am avut două bare și alte ocazii mari. S-a jucat de la o poartă la alta, doar că ei marcau, iar noi ratam. Așa a fost să fie. S-a întâmplat ceva incredibil atunci, la 0-7, toți suporterii de la stadion cântau și ne apreciau. A fost cel mai emoționant moment din cariera mea, atunci m-am simțit iubit de public, care a înțeles faptul că noi am jucat fotbal, dar nu ne-a ieșit. N-am mai văzut așa ceva niciodată în cariera mea. Mă iau fiorii de emoție numai cât mă gândesc la acel moment. Au avut încredere în noi și nu i-am dezamăgit la finalul sezonului. În retur ne-am și răzbunat pe Rapid, am făcut 3-3 în Giulești, i-am scos din Europa”, ne-a spus Grig.

“Am ieșit aplaudați de la Trabzon”

Roadele locului cinci din sezonul 2006-2007 au fost culese în ediția următoare de campionat. Oțelul a jucat în Cupa Intertoto, acolo unde a trecut lejer în primul tur de Slavia Sarajevo (3-0 la general), iar finala a disputat-o cu turcii de la Trabzonspor. Cu publicul în spate chiar și la 41 de grade Celsius la ora meciului, Oțelul s-a impus, scor 2-1. Bucuria suporterilor de la golul superb pentru 2-1, reușit de Paraschiv, s-a auzit până la Trabzon, dar totuși șansele gălățenilor să treacă în Cupa UEFA erau minime. Trabzonspor avea un lot extrem de valoros la acea vreme. Încă dinainte de meciul tur, cel mai pesimist fan turc ar fi prezis un succes al favoriților la cel puțin două goluri. Returul de la Trabzon a fost jucat cu un stadion plin de 40.000 de turci pregătiți să-și încurajeze echipa până la ultima suflare.

“Știu că șanse prea mari nu ne dădea nimeni. Era o diferență foarte mare de valoare în favoarea lor. Am câștigat cu 2-1 acasă, după acel gol extraordinar al lui Paraschiv, iar la Trabzon ne-am dus să ne jucăm șansa. Acel stadion are o acustică extraordinară și erau și 40.000 de turci în tribune. Când am ieșit la încălzire jumătate din echipa noastră se pregătea cu privirea în tribune. Îmi era teamă să nu iasă un dezastru pentru noi, au și deschis scorul foarte repede. Echipa a reacționat exemplar, am reușit să egalăm destul de repede prin Szekely, pe contraatac. În cele din urmă am câștigat cu 2-1, iar la final, toți suporterii turci ne-au aplaudat și ne-au apreciat efortul depus. Cred că foarte puține echipe se pot lăuda că elimină o formație din Turcia și ies apoi aplaudate de suporterii adverși”, a povestit Grigoraș momentul eliminării celor de la Trabzonspor.

După Trabzonspor, Oțelul a jucat în Cupa UEFA cu Lokomotiv Sofia, dar foarte mulți dintre titulari au lipsit din cauza accidentărilor. Cu mult ghinion și cu mulți absenți importanți, Lokomotiv a trecut de Oțelul după 3-1 în Bulgaria și 0-0 la Galați.

În ediția 2007-2008, cu Grigoraș pe bancă, gruparea roș-alb-albastră a ratat de puțin o nouă participare în Cupa Intertoto, după ce a pierdut fraudulos, la „masa verde”, un meci cu FC Vaslui, astfel că echipa lui Porumboiu a luat locul Oțelului. Grigoraș a mai rămas încă un sezon pe banca Oțelului, dar cu un lot mult subțiat, fiind nevoit să apeleze la pepiniera proprie.

Grigoraș, inventatorul de fotbaliști

Încă de la începutul mandatului său la Oțelul, Grigoraș a făcut din anonimi jucători de mare impact. În ultimul său sezon la Oțelul, ediția 2008-2009, a apelat frecvent la tineri fotbaliști crescuți în curtea gălățeană. Sîrghi, Iorga, Ilie, Neagu, Râpă, Paraschiv, Szekely, Daniel Stan, Jula, Giurgiu, Pena, Sălăgeanu și foarte mulți alții (lista e chiar foarte lungă)  au fost scoși din joben de Grigoraș și făcuți să joace la cel mai înalt nivel. În ultimul sezon cu „Grig” pe bancă, Oțelul s-a salvat cu trei etape înainte de final de la retrogradare, dar a început să fie închegată o echipă care a reușit să câștige campionatul peste numai două sezoane.

“Am avut parte de un nucleu de fotbaliști pliați pe filosofia mea de joc. Le făcea mare plăcere să se prezinte la antrenamente, practicam un fotbal cu zâmbetul pe buze și ne ieșea. Am pus accent pe faptul că fotbalul este un joc și trebuie tratat ca atare. Au fost foarte mulți jucători care s-au lansat așa. Încă mai păstrez legătura cu mulți din acea perioadă. Chiar recent am vorbit cu Paraschiv, Giurgiu, Sîrghi”, ne-a spus Grigoraș, inventatorul multor fotbaliști.

Petre Grigoraș a mai antrenat aproape un sezon la Poli Iași după perioada Oțelul, iar apoi și-a găsit angajament la Pandurii Tg. Jiu, descrisă atunci chiar de „Grig” drept cea mai urâtă echipă a campionatului. Întâmplarea face ca la meciul său de debut la Pandurii, Grigoraș a remizat, scor 2-2, în Giulești, contra Rapidului, rezultat care a păstrat Oțelul pe primul loc la acea vreme, sezon în care echipa gălățeană devenea campioana României. Ca și la Oțelul, nici la Pandurii n-a apucat să ducă la capăt munca începută, iar după un tur de campionat fantastic a plecat.

Revenire de scurtă durată la Oțelul

În sezonul 2013/2014, în pauza de iarnă, Petre Grigoraș a fost instalat în funcția de antrenor al Oțelului, dar n-a stat prea mult pentru că nu s-a înțeles cu noul acționariat al clubului. “Am venit atunci la propunerea domnilor Marius Stan și Ilie Hagioglu, pe care îi respect și cu care încă mai păstrez legătura. M-am trezit că altcineva conduce clubul și n-am putut lucra așa cum mi-am dorit. În plus, în acea perioadă am avut și probleme de sănătate pe care nu le doresc nimănui”, a spus Grigoraș. Chiar și-așa, Oțelul s-a salvat lejer de la retrogradare deși nu se afla într-o situație tocmai îmbucurătoare la revenirea lui Grig.

După a doua perioadă de la Galați, Grigoraș a mai trecut pe la CFR Cluj, dar a prins gruparea ardeleană în cel mai prost moment al său de la revenirea în prima ligă.

“Nu-mi pare rău de nimic și pot spune că Oțelul mi-a rămas în suflet, așa că aș fi dispus să revin cu cea mai mare plăcere. De altfel, am trei cluburi la care m-am simțit foarte bine în carieră: Farul Constanța, unde m-am retras ca jucător, Oțelul Galați și Pandurii Tg. Jiu”, a precizat Grigoraș.

Actualmente, Petre Grigoraș este antrenor principal la Foresta Suceava.

“Du-te la șah” a intrat în folclor

Altfel, o expresie a lui Petre Grigoraș a rămas în folclorul roș-alb-albastru. La pauza unui meci Oțelul – Rapid, când Semeghin s-a plâns că e deranjat de intrările tari ale adversarilor, antrenorul a izbucnit: „Du-te bă la șah!”.

“A fost o reacție pe moment, dar eu am rămas în relații foarte bune cu Dorin Semeghin. Dacă m-ar provoca acum la o partidă de șah, nu știu cât șah știe el, nici eu nu mă prea pricep, dar sigur îl bat. Îl fac psihic. Lăsând gluma la o parte a fost un moment de care îmi aduc aminte cu plăcere pentru că era într-o perioadă în care m-am simțit foarte bine la Galați”, a spus Grigoraș, al cărui nume era scandat din toți rărunchii de suporterii Oțelului la fiecare meci, în perioada în care Grig a fost pe banca roș-alb-albastră.

Pentru reinventarea Oțelului, pentru victoriile excepționale reușite în mandatul său, pentru salvarea miraculoasă de la retrogradare, pentru câștigarea Cupei Intertoto, pentru tot ceea ce a făcut la Galați, Petre Grigoraș merită cu vârf și îndesat un loc de cinste în inima suporterilor și în rândul legendelor clubului.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal