Fotbalist în Liga a IV-a. Irinel Vida, portarul cu aptitudini de marcator

731

Incursiunea noastră printre fotbaliștii celor două eșaloane județene, Liga a IV-a și a V-a, continuă astăzi cu Irinel Marcel Vida. Portarul de 25 de ani al liderului din al doilea eșalon județean, ACS Lascăr Schela, și-a petrecut cariera de jucător la două cluburi, Oțelul, prin extensia Steaua Dunării, și ACS Lascăr (Petrolul) Schela. La cea din urmă echipă Irinel Vida și-a descoperit destoinicia de a marca, în special de la 11 metri.

Îndrumat de Alexandru Tudorie spre fotbal

”Cariera mea de fotbalist a început cred că la vârsta de opt ani. Am început la Steaua Dunării, iar primul antrenor a fost regretatul Ion Crucianu, cel care din păcate nu mai este, a murit la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. La fotbal am fost dus de Alexandru Tudorie, fostul fotbalist al Oțelului, cu el eram vecin de cartier în acea vreme”, ne spune Irinel Marcel Vida, portarul liderului din Liga a V-a, ACS Lascăr Schela, despre primii pași în fotbal.

”Cupa Hagi”, primul trofeu

Cu primul club la care a fost legitimat, Steaua Dunării Galați, Irinel Vida a câștigat și primul trofeu, una dintre cele mai importante competiții de la nivel juvenil ”Cupa Hagi”, actuala ”Cupa Hagi Danone”.

”Am avut un lot foarte bun la Steaua Dunării, nu am lipsit niciodată de la turneele finale, de cele mai multe ori am ocupat locuri fruntașe. Primul succes al carierei de junior a fost în anul 2008, an în care am câștigat Cupa Hagi, chiar prima ediție a competiției organizată de fostul mare internațional Gheorghe Hagi. În finala de la Constanța am învins Kinder Sângeorgiu de Mureș cu scorul 5-1. Înainte de turneul final, la faza regională disputată la Galați, am câștigat titlul de cel mai bun portar al turneului”.

De mână cu Francesco Totti!

Ca premiu pentru câștigarea Cupei Hagi juniorii gălățeni au beneficiat de o excursie la Roma. ”După ce am câștigat Cupa Hagi am beneficiat de o excursie la Roma, iar ca bonus am asistat și la un meci din Champions League, AS Roma – Chelsea. A fost o experiență de neuitat.

Am jucat și un meci amical cu o echipa de juniori a celor de la AS Roma, meci pierdut de noi cu socrul 3-0. Italienii aveau o echipă formată din jucători formidabili. La sfârșitul meciului am făcut poză cu jucătorii echipei de seniori de la AS Roma, Toti a stat lângă mine la poză și m-a ținut de mână și de gât. A fost o experiență minunată, de neuitat”.

Penalty apărat în meci decisiv pentru medalia de bronz contra Academiei Hagi!

După câțiva ani grupul de la Steaua Dunării a făcut pasul spre Oțelul, club de care aparținea de facto. ”Un alt moment important al perioadei junioratului a fost în anul 2012. În acel sezon am ajuns cu echipa de juniori B de la Oțelul la turneul final al Campionatului Național.

Am jucat cam în aceeași componență, tot cu domnul Ion Crucianu, fi-ei țărâna ușoară, antrenor. La acel turneu am jucat finala mică cu echipa Academiei Gheorghe Hagi, meci câștigat de noi cu socrul 6-5, după loviturile de departajare, eu am reușit să apăr un penalti în meciul pentru medaliile de bronz”, ne-a spus portarul liderului din Liga a V-a.

Schela, prima provocare la nivelul seniorilor

După terminarea junioratului, Irinel Vida și-a continuat parcursul în fotbal cu o echipă din Liga a IV-a, Luceafărul Petrolul Schela, denumirea echipei la acel moment.

”La Schela am ajuns după ce am terminat liceul, acolo am fost dus de colegul meu Bogdan Hilohe, echipa se numea Luceafărul Petrolul. Am jucat un tur de campionat în Liga a IV-a, dar apoi a intervenit o accidentare la picior și am fost nevoit să mă operez.

Între timp echipa ajuns în Liga a V-a sub o altă denumire și altă formulă cu Viorel Neagu și Marcel Ușurel, oamenii factotum la echipă. Prima victorie a venit în etapa a IX-a, a fost o victorie frumoasă contra celor de la Voința Cudalbi, o echipă foarte bună pentru Liga a V-a la acea vreme. Timp de alte două sezoane cu echipa din Schela ne-am menținut la mijlocul clasamentului.

În acest sezon suntem o echipă foarte puternică și nu cred că poate vreo una dintre adversarele noastre ar putea să ne sufle titlul de campioană în Liga a V-a. Din actualul sezon de Liga a V-a meciul de la Smârdan este cea mai plăcută amintire. Am câștigat cu socrul 4-2, chiar de Ziua Națională a României. Victoria este cu atât mai dulce mai ales că la Smârdan nu am câștigat niciodată, nu câștigaserăm niciun punct, a fot o premieră plăcută”, ne spune tânărul.

”Specializat” în transformarea loviturilor de pedeapsă

Chiar dacă evoluează între buturi Irinel Vida și-a trecut, în mai multe rânduri, numele pe lista marcatorilor. ”Am marcat șase goluri de când evoluez în Liga a V-a. Cinci dintre goluri le-am înscris din penalti.

Exasperat de ratările de la punctul cu var ale colegilor, ratau mereu, am decis să bat eu penalti-uri. Am marcat cu Mălina Smârdan, la 0-0, sau cu Inter Tudor Vladimirescu la 1-0 pentru ei, cu Hanu Conachi, Matca, iar primul gol l-am dat prin 2017 într-un meci cu Prutul Vlădești.

Într-un meci cu cei de la Umbrărești, după ce am transformat cinci lovituri de la 11 metri consecutive, am ratat, de atunci nu am mai bătut lovituri de pedeapsă, dar aștept următoarele provocări”, ne-a spus tânărul.

Gol din poartă în poartă!

Pe lângă cele cinci goluri marcate de la punct fix, Irinel Vida și-a trecut în cont și o reușită mai puțin obișnuită: ”Am marcat și din portă în poartă. Într-un meci cu Zorile Grivița, ajutat puțin și de vânt, am degajat mingea, aceasta a căzut undeva la punctul de la 11 metri al echipei din Grivița, mingea a depășit portarul advers, acesta a fost luat prin surprindere, iar mingea s-a scurs în poartă. Sincer nu m-am așteptat, dar am marcat”, rememorează portarul Irinel Vida cel mai spectaculos gol al carierei.

Un ”roșu” în cinci sezoane la seniori

Poziția din teren nu l-a împiedicat pe Marcel Vida să încaseze și un cartonaș roșu în cele cinci sezoane petrecute la cele două echipe din Schela.

”Am ”reușit” de am luat și un cartonaș roșu de când evoluez la Schela. În ediția trecută de campionat, meciul cu Inter Tudor Vladimirescu, am luat roșu din două galbene. Primul cartonaș galben l-am luat stupid, mi-am scos tricoul după ce am bătut un penalti, iar pe dedesubt aveam scris un mesaj obscen. Al doilea galben a venit după ce l-am faultat pe Adrian Păpruș, colegul meu de acum, pe vremea aia el juca pentru Inter Tudor Vladimirescu”, ne-a spus portarul echipei de lângă sonde despre prima, și singura de până acum, eliminare.

Grupul de la Schela, a doua familie

Cu sprijinul celor doi oameni care se ocupă de destinele echipei grupul de la Schela a devenit o a doua familie pentru jucători.

Sunt mândru că fac parte din această familie ACS Lascăr Schela. Am colegi minunați și doi antrenori dedicați trup și suflet pentru echipă, pentru Schela, Viorel Neagu și Marcel Ușurelu. Domnul Neagu este cel care depune eforturi și se ocupă și de întreținerea terenului. Eu cred că avem unul dintre cele mai bune terenuri din județul Galați, în timp ce în Liga a V-a terenurile lasă mult de dorit”.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal