50 de ani/50 de legende VALI ȘTEFAN

500

Marea legendă a Oţelului, Valentin Ştefan s-a născut la Galaţi, pe 25 iunie 1967. Jucătorul de profil defensiv a început fotbalul mare în 1988, la vârsta de 21 de ani, la Gloria CFR Galaţi, de fapt, Dunărea, redenumită fără vreo legătură cu fostul club care a reprezentat oraşul în perioada interbelică.

Trecerea la Oţelul s-a realizat în 1991, însă a debutat în primul eşalon abia în anul următor, pe 24 mai, într-o înfrângere, scor 0-1, cu FC Bacău. Din 1995 a părăsit România pentru un an, timp în care a evoluat la Omonia Nicosia, în prima ligă din Cipru.

A revenit la Oţelul în 1996, iar timp de trei sezoane a fost căpitanul celei mai frumoase generaţii din istoria clubului. A reuşit să se claseze cu echipa de două ori la rând pe locul patru, ceea ce a însemnat, de fiecare dată, participarea în Cupa UEFA. În acea perioadă, cântecul preferat al suporterilor începea cu versul: „Vali Ştefan căpitan ca Baresi la Milan”.

În 1999 a plecat din nou în Cipru, de această dată la Anagennisi, iar la întoarcerea în ţară a mai jucat puţin pentru CSM Reşiţa.

În topul internaţional al marcatorilor

Deşi a jucat predominant pe posturi defensive, a fost foarte activ pe faza de atac. Apetitul său pentru gol a fost recunoscut la nivel internaţional. Ultima dată întocmit în 2011 de IFFHS, topul celor mai buni marcatori de profil defensiv din istoria fotbalului îl plasează pe Vali Ştefan pe un onorabil loc 63, cu 55 de goluri înscrise în 217 partide jucate.

Rata la care a înscris, de peste un gol la patru meciuri jucate, îl clasează peste mari jucători ai lumii, precum Fernando Hierro (aprox. 1/5, locul 3), Laurent Blanc (aprox. 1/5, locul 6), Roberto Carlos (aprox 1/10, locul 22) sau Franz Beckenbauer (aprox 1/10, locul 30). Acelaşi criteriu îl clasează pe primul loc în categoria jucătorilor români! La general, ca număr de goluri, e depăşit doar de Gheorghe Popescu (64 goluri în 472 de meciuri, locul 37) şi Dan Petrescu (57 de goluri in 404 meciuri, locul 57).

Jucătorii români din topul întocmit care se clasează in urma sa sunt Cornel Dinu şi Octavian Grigore, însă şi aceştia au în dreptul lor aproape dublul meciurilor jucate de căpitanul Oţelului din generaţia ’90.

De altfel, este primul jucător care se bate pentru titlul de golgheter al primei divizii din postura de jucător al Oţelului. În ediţia 1997/1998, Vali Ştefan a fost al patrulea în topul marcatorilor Diviziei A, cu 14 goluri marcate, la egalitate cu Dănciulescu şi Luţu.

Golgheterul Oţelului în Europa

Vali Ştefan a jucat în 1997 şi o partidă pentru naţionala mare a României, într-un meci câştigat de tricolori în faţa reprezentativei similare a statului Liechtenstein. În total, a strâns trei convocări la lotul de seniori, dar a jucat şi 24 de partide pentru România B, pentru care a marcat de şase ori.

Tot la nivel internaţional, fostul căpitan al Oţelului s-a mai remarcat la încă un aspect. Vali Ştefan a rămas şi astăzi unul dintre golgheterii Oţelului în cupele europene, cu trei reuşite.

A marcat de două ori cu HIT Gorica şi o dată cu Sloga Jugomagnat. A fost egalat în top de Emil Jula, dar atacantul a punctat în Cupa Intertoto, o competiţie inferioară. Vali Ştefan a bifat toate cele şase partide al Oţelului în Cupa Uefa din perioada anilor ’90.

Moment de referinţă

Vali Ştefan a reuşit să marcheze foarte multe goluri preţioase în tricoul Oţelului. Multe dintre ele au fost valorificate în puncte obţinute în clasament. Toate sunt bine întipărite în memoria celor ce s-au bucurat la reuşitele sale.

Dar, peste toate, există un moment de referinţă în cariera sa, în istoria Oţelului, când Vali Ştefan a marcat un gol de poveste. O reuşită ce va dăinui şi peste 1000 de ani.

Meci în Giuleşti, împotriva Rapidului, loc în care Oţelul nu câştigase niciodată. Ion Viorel a deschis scorul, dar gazdele au întors şi au făcut 3-1. Cu un om în minus, în poarta gălăţenilor a intrat Arcanu, care a evoluat cu umărul dislocat. Când totul părea că se îndrepta către un eşec de proporţii, căpitanul Vali Ştefan a salvat onoarea roş-alb-albastră şi a redus din diferenţă.

Reuşita sa a inspirat încredere. Ion Gigi, colegul său de nădejde, a receptat semnalul şi a trimis o torpilă în poarta adversă pentru 3-3! Era deja un rezultat mai mult decât mulţumitor în condiţiile date. Arbitrul a prelungit partida cât a putut de mult pentru ca gazdele să marcheze. În al cincilea minut de prelungire, Oţelul a beneficiat de un corner. Arhire s-a dus să execute, iar în careul advers se afla un singur gălăţean înconjurat de cinci adversari.

Era Vali Ştefan, cu alura sa de lider. S-a înălţat cât a putut de mult şi a lovit mingea cu precizie în poartă! A făcut-o şi pe asta. A marcat la un corner, fiind în careul advers de unul singur. Vali Ştefan a marcat golul decisiv pentru una dintre cele mai frumoase victorii ale Oţelului din istoria sa de 50 de ani. Şi ce gol!

Perioada din Cipru

După retragerea din cariera de jucător profesionist a încercat să se dedice fotbalului în continuare, din birou. Plecarea din 2002 a tandemului Lăcătuş – Stoica a lăsat locul lui Costel Orac, pe post de antrenor principal, şi a lui Vali Ştefan, pe post de conducător.

Din postura de vicepreşedinte a clubului nu a realizat cât şi-ar fi dorit, iar despre plecarea sa de la echipă nu a spus niciodată foarte multe. Cert este că a făcut parte din echipa managerială care a adus titlurile de campion U-21 ale Galaţiului în sezoanele 2002/2003 şi 2003/2004.

Ştefan a încercat şi meseria de antrenor. A început cu un mandat de principal la Politehnica Galaţi, a continuat ca secund la Omonia Nicosia, iar apoi alte două de principal în liga a treia cipriotă, la AC Adonis Dali şi AC Spartacos Kiti.

S-a stabilit în Cipru, unde a activat pentru Omonia Nicosia în campionatul cipriot de old-boys şi a antrenat echipa de Under 17 a clubului, cu care a câştigat titlul.

Revenirea în țară

A revenit din postura de conducător de club la Suporter Club Oțelul Galați, pentru a aborda ediția 2018 – 2019, din liga a treia, cu obiectivul de a promova în liga secundă. N-a fost o colaborare de succes, iar apoi a trecut pe la Avântul Valea Mărului din aceeași postură de conducător. În momentul de față este șeful secției de fotbal de la CSM Galați.

Vali Ştefan a fost liderul unei generaţii remarcabile a Oţelului şi nu doar atât, ci şi a oraşului. Un exemplu de urmat. Întruchiparea perfectă a determinării şi a ambiţiei de a reuşi. Căpitanul, cel care ieşea primul din tunel şi îi îmbărbăta pe ceilalţi.

Cel care atunci când bătea din palme şi striga mesaje de încurajare către ai lui, toţi coechipierii deveneau înzecit mai puternici decât erau înainte să calce iarba. Vorba cântecului, Vali Ştefan căpitan ca Baresi la Milan…

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal