Fotbalist în Liga a IV-a. Miomir Nicolici, sârbul căpitan la Viitorul Frumușița

600

S-a născut la Reșița, reședința județului Caraș-Severin, din tată sârb și mamă româncă. A crescut la Moldova Nouă până la 19 ani, oraș în care a jucat pentru cele două echipe alea orașului Dunărea și Minerul. Peste ani a devenit căpitanul echipei gălățene Viitorul Frumușița, este în sinteză povestea fotbalistului Miomir Nicolici, componentul celor de la Viitorul Frumușița, formație ce activează în Liga a V-a gălățeană.

Dunărea Moldova Nouă, prima echipă

”Pot spune că totul a început cumva în anul 1994, în urma acelui Campionat Mondial, SUA 94, de vis făcut de echipa națională a României. Deși aveam doar șapte ani începusem să pricep încet-încet ce înseamă și mai ales ce trebuie să fac”

Parcursul lui Hagi și compania de la Mondialul american a fost hotărâtor pentru Miomir Nicolici să se îndrăgostească iremediabil de fotbal. ”În acel an, 1994, și influențat de parcursul României de la Campionatul Mondial, mi-am cumpărat prima minge de fotbal și am fost la prima mea echipă Dunărea Moldova Nouă.

Deși nu eram băgat în seamă, fiind copil și luat peste picior de cei mari, am continuat să merg acolo, mă antrenam, dar nu jucam, eram copil. Probabil nici nu știam prea multe atunci, timpul a trecut, vizionam meciuri, jucători și încercam să învăț, să prind mișcări de fotbal”, spune Nicolici despre prima experiență în fotbal.

Coleg de echipă cu Iasmin Latovlevici

După o perioadă de pregătiri alături de Dunărea Moldova Nouă, echipa din localitatea în care a crescut, Nicolici a trecut și la jocuri cu formația din județul Caraș-Severin. În chiar primul meci pe teren mare cu Dunărea, jucătorul de la Viitorul Frumușița a avut în echipă un coleg ce avea să devină celebru peste ani.

”Puțin peste zece ani de la primele contacte cu Dunărea Moldova Nouă am jucat primul meci pe teren mare. A fost un meci amical. În echipa noastră a jucat și cunoscutul Iasmin Latovlevici, fost jucător al Stelei și internațional român. În momentul acela jucam fundaș dreapta, a fost bine, am câștigat acel meci”, rememorează Nicolici primul meci pentru formația din Caraș-Severin.

Debut cu gol pentru juniorii de la Dunărea Moldova Nouă

Chiar dacă a avut parte de un debut cu gol pentru juniorii de la Dunărea, Nicolici a trecut la cealaltă echipă din oraș, din cauza lipsei jocurilor la Dunărea. ”Am început să progresez, am debutat la juniorii echipei Dunărea Moldova Nouă cu gol, un gol frumos, dar puțin întâmplător.

În echipa seniorilor juca și unchiul meu. După nenumărate deplasări în județul Caraș-Severin: Reșița, Bocșa, Caransebeș, Anina și așa mai departe, bineînțeles neluat în seama, jucam puțin chiar spre deloc. Am plecat la cealaltă echipă a orașului Minierul Moldova Nouă, pretenții mai mari, echipă de copii, juniori A și B (republicani)”.

Miomir Nicolici la Minerul Moldova Nouă

Daniel Oprița, coleg la noul club

După Iasmin Latovlevici, cu care a fost coleg la juniorii de la Dunărea Moldova Nouă, la cealaltă echipă din orașul natal Nicolici a fost coleg cu un alt fost internațional la noul club, Daniel Oprița.

”Minerul Moldova Nouă juca pe atunci în Divizia C cu un Daniel Oprița în echipă și foști jucători de la Dinamo, Timișoara. Acolo m-am antrenat exemplar, am început să joc titular și o făceam foarte bine. După un an sau schimbat generațiile, trecusem mai sus grupa de juniori B, băieți născuți în 1986-1987.

Acolo au început meciurile adevărate, CS Severin, Lugoj, ACU Arad, Școala de fotbal a lui Gică Popescu din Craiova, UM Timișoara și așa mai departe. Erau jucători foarte buni, copii care mergeau la loturile naționale de juniori.

Anul următor echipa de seniori a promovat în Divizia B, (Liga a II-a), a crescut și la noi nivelul, trebuia să dăm și mai mult, în acel an am terminat competiția pe locul trei. Primul loc mergea la un turneu în Franța. Urma să mergem acasă la ACU Arad, se spunea că o să vină Helmut Dukhadam să vadă copii, prima etapă din retur jucăm acasă. Nu o să uit niciodată acel meci, am ieșit accidentat, a urmat bineînțeles ghips la glezna stângă, am pierdut acolo poate o șansă mare zic eu”.

Înapoi la Dunărea Moldova Nouă după accidentare

Accidentarea de la glezna stângă a fost un impediment în cariera lui Miomir Nicolici. După refacere actualul căpitan de la Viitorul Frumușița a revenit la Dunărea Moldova Nouă, clubul la care a început fotbalul.

”A urmat o perioadă puțin grea, am pierdut echipa, s-a schimbat antrenorul și de atunci am pierdut aproape doi ani de fotbal, nu îmi mai găseam locul acolo, la 16 ani am plecat înapoi la Dunărea și am întrat direct la seniori, erau meciuri când jucam titular, meciuri când jucam rezervă, jucam meci de meci.

O calitate de a mea a fost faptul că eram serios, nu am lipsit niciodată de la antrenamente și munceam extrem de mult în teren, foarte mult chiar”, spune Nicolici.

Adversar cu marele Belodedici!

În perioada petrecută la cele două echipe din Moldova Nouă Nicolici s-a intersectat cu un alt fost internațional, Miodrag Belodedici. ”La Dunărea am fost antrenat de un fost jucător al Rapidului, un om care mi-a acordat multă încredere.

La un moment dat urma să jucăm un amical, pre campionat, era surpriză. Am jucat cu nimeni altul decât Miodrag Belodedici și echipa lui din satul Socol, de unde și este. Un om popular, cumsecade și foarte prietenos”, spune Nicolici despre întâlnirea cu ”Belo”.

Viitorul Frumușița, primul club din Galați

Începând din anul 2006 Nicolici s-a mutat, împreună cu familia la Galați, Frumușița. Mama căpitanului de la Frumușița este gălățeancă, în timp ce tatăl lui Nicolici este sârb născut în județul Caraș-Severin.

”Au fost suișuri și coborâșuri, acolo am rămas până în 2006 când am venit în Galați. Nu am mai jucat fotbal 11 la 11 în Galați până acum câteva luni când s-a înființat echipa locală Viitorul Frumușița 2019.

Se pare că nu am uitat fotbalul, deși nu sunt în condiția fizică de acum ani, mă descurc. Nu se uită niciodată pasiunea. Lucrul asta m-a făcut să ajung căpitan al echipei, experiența meciurilor din copilărie, pregătirea și talentul care spun cu mâna pe inimă că nu mi-a lipsit, doar șansa și norocul”, ne-a spus Miomir Nicolici.

Specialistul loviturilor de la 11 metri

Pentru Viitorul Frumușița, formația gălățeană ce activează în Liga a V-a, ”Mimi” cum este apelat de prieteni, nu este doar căpitanul, el a devenit și specialistul loviturilor de departajare. ”De când am venit la Viitorul Frumușița cred că am transformat cinci lovituri de la punctul cu var în cele două competiții în care am evoluat împreună cu echipa din Frumușița, Liga a V-a și Cupa României”, spune ”Mimi”.

”Am găsit un grup frumos la Viitorul Frumușița”

Chiar dacă majoritatea jucătorilor de la Viitorul Frumușița au ajuns la echipă prin intermediul turneului ”Educație prin sport” ”Mimi” a făcut pasul spre Viitorul în urma recomandării unui prieten.

”Nu mai știu exact cum am ajuns să joc pentru Viitorul Frumușița. Auzisem prin sat de echipă și am vorbit cu un prieten care deja juca pentru Viitorul, din câte auzisem se discuta despre mine să vin acolo la echipă. Am găsit un grup frumos la Viitorul Frumușița, cu jucători, antrenori, conducători dedicați fenomenului fotbal, suntem apropiați chiar”, ne-a spus Nicolici despre grupul de la Frumușița.


FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal