Fotbalist în Liga a IV-a. Robert Coviț: ”Fără ”pile” și bani nu ajungi la un club profesionist!”

1460

Episodul de astăzi din seria Fotbalist în Liga a IV-a este despre Robert Coviț. Remarcat de Zoltan David, ignorat de chiar primul antrenor de la juniori, relansat în fotbal de profesorul de sport, debutant la seniori, la nivelul Ligii a II-a, la 16 ani, cu piedici multiple și ghinioane teribile în carieră, Robert Coviț s-a ”refugiat” în primul eșalon județean, la Gloria Ivești, unde tinde la Liga a III-a.

”Multi dintre jucătorii de la Gloria Ivești au avut aceeași neșansă ca mine, nu au avut pile și bani să poată să meargă la un club profesionist”, ne spune Robert Andei Coviț, 26 de ani, acum fotbalist în Liga a IV-a la Gloria Ivești, dar cu multe obstacole întâmpinate pe parcursul carierei de fotbalist, primele chiar în perioada junioratului.

Oțelul primul club, Zoli David scouter

Începutul carierei a fost promițător, Robert Coviț a fost legitimat pentru prima oară la Oțelul, iar antrenorul care l-a remarcat a fost nimeni altul decât regretatul Zoltan David.

”Am început fotbalul de performanță la vârsta fragedă de 7 ani, la clubul Otelul Galați, iar cel care ma adus la fotbal a fost Zoltan David (Nea Zoli), în urma competiției Cupa de Ciocolată, organizata la Școala 28 unde și învățăm”, ne-a spus Robert Coviț despre primii pași în fotbal.

Nepotismul, criteriu de selecție pentru jocuri!

Chiar dacă practica fotbalul la nivel incipient, actualul portar al Gloriei a simțit primele piedici încă din perioada junioratului. ”Primul antrenor a fost Morohai, până la vârsta de 13 ani. De ce până la 13 ani? Pentru că am avut experiențe neplăcute până la vârsta aceea, deoarece la mine la echipă se practica nepotismul și piloșii, iar din acest motiv m-am lăsat de fotbal doi ani până am intrat la liceul”, spune Robert Coviț.

Relansat în fotbal de profesorul de sport Sorin Balaban

După ce a abandonat fotbalul, din cauza motivelor expuse mai sus, Robert Coviț a revenit la sentimente mai bune asupra fenomenului, grație profesorului de educație fizică și sport Sorin Balaban, cel care era și antrenor.

”Când am terminat clasa a VIII-a am avut o competiție între școli, cum se făcea înainte, iar la unul din meciuri am avut noroc de domnul antrenor Sorin Balaban. Dânsul m-a remarcat și m-a relansat în fotbal.

Chiar dacă tata numai voia să mă mai lase la fotbal, pentru că se săturase să vină la meciuri și să mă vadă pe banca de rezerve din cauza celor care ”decartau” la antrenor (Morohai)”, spune tânărul.

Legitimat la Dunărea de antrenorul Sorin Balaban

Văzând calități reale în tânărul Robert Coviț, antrenorul Sorin Balaban a insistat către familia lui Robert și l-a înregimentat la celălalt club de tradiție din Galați, Dunărea.

”Domnul Balaban l-a convins pe tata să mă ia la el la liceu, unde era și profesor de sport, Liceul Energetic, și asa a început a doua parte a fotbalului pentru mine la clubul Dunărea Galați unde antrenor îmi era chiar domnul Balaban”, ne-a declarat Robert.

”La 16 ani am semnat primul contract de jucător profesionist”

Trecerea la clubul Dunărea i-a fost benefică lui Robert. Încă din vremea junioratului, actualul portar al Gloriei, a făcut pasul spre echipa de seniori, formație ce activa în acel moment la nivelul ligii secunde.

”Vreau să subliniez că îi mulțumesc foarte frumos domnului Balaban, pentru că m-a relansat în fotbal, datorită dânsului am avut parte de o viață de fotbalist profesionist.

Asta pentru că la vârsta de 16 ani și jumătate am semnat primul contract de profesionist, pentru că am fost remarcat și de antrenorul de portari de la echipa de seniori domnul Gheorghe Cucu.

Dânsul, împreună cu domnul Balaban, m-au propus la echipa mare să mă antrenez, deoarece au văzut că aveam potențial. Între timp am fost chemat să și semnez contractul de către președintele clubului Auraș Brașoveanu.

De aici a început fotbalul pentru mine și am văzut și eu ce înseamnă să fii în cadrul echipei de seniori sau iei masa după antrenament și să te privească colegii de liceu la școală ca pe un adevărat fotbalist”, spune Robert.

Debut cu succes în poarta seniorilor de la Dunărea

Chiar dacă nu împlinise vârsta majoratului Robert a debutat între buturile formației gălățene fără să încaseze gol.

”A trecut și această perioadă, iar la apropierea împlinirii vârstei de 18 ani am debutat în primul meci oficial la seniori pentru Dunărea, în Cupa României. Am debutat cu dreptul, am câștigat meciul cu 1-0 cu Rapid CFR Suceava.

După acel meci a venit o perioada de răscruce pentru club, din cauza banilor și a datoriilor. În cele din urma echipa s-a desființat și am fost constrâns să merg să dau probe la altă echipă”.

Refuzat de Berceni, din lipsa impresarului!

Debutul cu succes într-un meci al seniorilor nu a putut fi dublat de Robert cu alte evoluții asemănătoare. La scurt timp clubul Dunărea s-a desființat, iar jucătorii s-au orientat către alte echipe. După desființarea FCM Dunărea ghinioanele s-au ținut lanț pentru Robert Coviț. Următoarea echipă la care accesat Robert a fost ACS Berceni, tot în Liga a II-a, dar acolo nu a avut acces, dintr-un motiv greu de înțeles într-un fotbal profesionist.

”După ce s-a desființat FCM Dunărea, clubul la care activam, m-am orientat spre un alt club. Am fost la cei de la Berceni, echipă ce activa tot în Liga a II-a pe atunci, dar și aici am întâmpinat dificultăți. Cei de acolo nu primeau pe nimeni fără impresar!”, spune Robert despre o altă piedică în carieră.

”Refugiul” Gloria Ivești

Sătul de piedicile întâmpinate în ”fotbalul mare” Robert Coviț s-a ”refugiat” în primul eșalon județean, la Gloria Ivești, unde a luptat pentru accederea în eșalonul trei.

”Așa am ajuns să joc în Liga IV-a, la Gloria Ivești. Aici în primul sezon ne-am bătut cu cei de la Metalosport Galați la promovare, dar ei au câștigat la un punct diferență campionatul și au mers la barajul de promovare”, ne-a spus Robert despre trecerea la Gloria.

În sezonul 2013-2014 Gloria Ivești, una dintre echipele de tradiție din fotbalul județean, a ratat accederea la baraj după lupta cu cei de la Metalosport.

În Liga a III-a cu Avântul Valea Mărului

Ratată cu Gloria Ivești, promovarea în Liga a III-a a fost realizată de Robert cu cei de la Avântul Valea Mărului, formație pentru care a evoluat și în al treilea eșalon.

”După Gloria Ivești a urmat o experiență la Valea Mărului, (antrenor Doru Buciumeanu), tot în Liga a IV-a, echipă cu care am și promovat în Liga a III-a următorul sezon. Am stat un sezon și în Liga a III-a la ei, iar în al doilea sezon a fost o neînțelegere din cauza banilor. De la Valea Mărului am plecat la cei de la Liești unde antrenor mi-a fost domnul Baștină”.

Sporting Liești, în Liga a III-a, o nouă bornă în carieră

După despărțirea de Avântul Valea Mărului actualul portar al celor de la Gloria Ivești a rămas la nivelul Ligii a III-a, tot la o echipă gălățeană, Sporting Liești.

”La Liești, în Liga a III-a, am stat un sezon. A fost un sezon greu în care ne-am chinuit să ne salvăm de la retrogradare, dar am reușit în final. După experiența Sporting Liești am revenit la Gloria Ivești. Domnul Baștină a plecat de la echipa din Liești, salariile se micșorase, așa că am preferat să joc în Liga a IV-a, să mă angajez și să iau aceeași bani ca la Liești, dar fără antrenamente”.

De trei sezoane, al doilea ”descălecat” la Ivești

Cum la Liești condițiile nu mai erau tocmai bune, Robert Coviț a revenit în primul eșalon județean, Liga a IV-a, la Gloria Ivești.

”Și uite așa sunt la Ivești de trei ani de zile și o să rămân în continuare pentru că aici este o adevărată familie. Suntem un grup unit de băieți fără figuri și fără pretenții care vin la meciuri din plăcere după câte o săptămână de muncă.

Liga a patra pentru mine este foarte calitativă, din punct de vedere al jucătorilor, deoarece aici evoluează și fotbaliști cu experienta ligilor superioare, dar și jucători talentați care nu au avut noroc la nivel mai înalt”, a spus Robert.

Performanță inedită: două penalty-uri apărate în decurs de două minute!

Chiar dacă pentru a juca fotbal în Liga a IV-a Robert trebuie să își împartă pasiunea cu serviciul, pe parcursul evoluțiilor în primul eșalon județean portarul de la Gloria a stabilit o serie de performanțe inedite.

”O experienta plăcută pe care mi-o amintesc cu drag este într-un meci cu Unirea Braniștea, meci în care am aparat doua penalty-uri în decurs de două minute. Primul penalty a fost în urma unui henț, l-am aparat, iar mingea s-a respins la un adversar.

Un apărător i-a băgat alunecare ca să îl împiedice să dea la poartă, iar arbitrul a dictat al doilea penalty. Chiar dacă formația din Braniștea a schimbat executantul, l-am parat și pe al doilea și am câștigat cu scorul 2-0”, ne-a spus Robert despre inedita reușită din jocul cu cei de la Braniștea.

Patru meciuri consecutive cu penalty apărat!

Reușita din jocul cu Unirea Braniștea a fost un adevărat impuls pentru Robert. În următoarele jocuri colegii l-au pus la grea încercare, comițând de fiecare dată penalty. ”După acel meci cu Braniștea încă trei meciuri la rând echipa noastră a fost sancționată cu penalty, dar le-am apărat pe toate”, spune Robert despre seria celor patru meciuri consecutive cu penalty apărat.

Comparat cu Duckadam de președintele Gloriei!

Recordurile lui Robert Coviț ne-au fost evidențiate și de președintele Gloriei, Sebastian Bbocea. ”Diferența a făcut-o și poarta, unde portarul nostru Robert Coviț a prins o zi extraordinară în derby-ul cu Unirea Braniștea, ”închizând” poarta.

Robert a ajuns la performanța lui Duckadam (cu excepția că el le-a apărat în același meci), apărând patru penalty-uri consecutive, (meciuri diferite), o performanță demnă de lăudat”, remarca Sebastian Bobcea, președintele Gloriei pentru www.sportgalati.com, recordul lui Robert Coviț, detalii aici.

”Gloria Ivești are o conducere extrem de bine structurată”

Deși la nivelul Ligii a IV-a, clubul din Ivești se poate lăuda cu o osatură demnă de eșaloanele superioare. ”Conducerea clubului Gloria Ivești este extrem de bine structurată. Începând cu antrenorul Fănică Rusu, Sebastian Bobocea președinte, iar în spatele nostru este domnul Costel Gotu, consilier local la Ivești. Dânsul se ocupă de fiecare dată ca banii aferenți fiecărui meci să fie oferiți la final de lună, ca un salariu, chiar dacă este o sumă modică.

Este o sumă modică, dar această sumă este oferită de fiecare dată la fiecare final de lună, cu seriozitate, nu se fac diferențe, de fiecare dată banii sunt la timp”, spune Robert Coviț despre modalitatea de remunerare a jucătorilor de la Ivești.

Ospitalitate după meciuri la Ivești

Pe lângă remunerația aferentă meciurilor jucătorii de la Gloria Ivești au parte și de ospăț după jocuri.

”După meciurile de acasă noi jucătorii suntem invitați la masă la restaurant, de fiecare dată. După meciurile din deplasare, dacă dorim noi să ne oprim, la Ivești putem să ne oprim, ne primesc oamenii cu bratele deschise, dar de fiecare dată s-a întâmplat acest lucru ca noi, băieții de la Galați, să fim rugați să ne oprim la Ivești la restaurant și să mâncăm.

Masa este un prilej de socializare, acolo ne strângem toți și discutăm despre cele întâmplate în meci care a fost ori victorie ori înfrângere, la noi nu este vorba de nicio diferență. Și domnul primar din comună are un rol destul de important. Dânsul trebuie să semneze pentru banii pe care noi îi primim și banii de transport”, spune Robert despre ”repriza a treia” de la Ivești.

Speranțe de promovare în Liga a III-a

Medaliată cu bronz în ultimele trei sezoane, pe locul trei în clasament la momentul întreruperii campionatului, Gloria Ivești tinde mai sus din sezoanele viitoare. ”La Ivești avem infrastructura sportivă, teren bun, vestiare cu apă caldă, tot ce este nevoie sa jucăm în Liga a III-a. Sperăm să atacăm un obiectiv mai îndrăzneț în sezonul viitor”, ne-a spus Robert despre planurile formației din Ivești.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal