50 de ani/50 de legende. MARIUS STAN

603
Sursa foto: captură Video Match
Sursa foto: captură Video Match

Povestea lui Marius Stan începe puţin ciudat, fiind un gălăţean născut în Hunedoara, pe 5 iunie 1957. Părinţii săi, născuţi şi crescuţi în Galaţi, au plecat în Ardeal, dar s-au întors apoi în locul de care aparţin.

„La Galaţi am ajuns firesc, pentru că mă consider gălăţean. Părinţii mei sunt gălăţeni, au plecat pe vremea foametei spre Ardeal şi am revenit la vârsta de nouă ani. Aici m-am format, aici am învăţat, aici am intrat prima oară pe poarta unui stadion”, a spus Marius Stan.

Fotbalul mare l-a început în 1980, la CSU Galaţi, pentru care a evoluat un sezon în liga secundă. Tot în liga a doua, şi tot la o echipă gălăţeană, de această dată la FCM, a jucat Marius Stan un sezon mai târziu. După doar un an, mai precis în 1982, Marius Stan a semnat cu Oţelul, clubul la care urma să aibă cele mai mari satisfacţii ale carierei.

Din ’82 până în ’86, a evoluat în liga secundă pentru Oţelul, cu care a reuşit o promovare istorică în Divizia A. Astfel, prima sa performanţă legată de gruparea roş-alb-albastră e întâia promovare a clubului în „A”.

Cu capul spart, în marea victorie cu Juventus

Marius Stan, pe postul de mijlocaş central defensiv, era genul de fotbalist muncitor, cu determinare de fier şi inteligenţă în joc ca atuuri principale. A strâns exact 100 de partide în tricoul Oţelului, cu care a prins trei sezoane în prima ligă, timp în care a şi marcat de şase ori.

După prima promovarea în Divizia A din istoria clubului, Marius Stan a reuşit ca jucător să contribuie şi la prima calificare în Cupa Uefa a Oţelului!

Stan a fost titular în meciul de legendă cu Juventus, câştigat de gălăţeni cu 1-0, prin reuşita lui Profir din penalti, când nimeni nu dădea nicio şansă Oţelului să scape de pe teren fără măcar trei goluri primite! Juventus de atunci era cu mult peste cel al zilelor noastre.

„Momentul Juventus rămâne unicat, unul emoţionant, cred că a fost cea mai mare performanţă din cariera mea de jucător. Şi asta pentru că am întâlnit un Juventus de gală, plin de glorie, cu jucători precul Tacconi, Agostini, Rui Barros, Marrochi, Laudrup sau Altobelli. Numai când pronunţi aceste nume şi spui că ai jucat împotriva lor parcă te furnică pielea un pic. La o fază am fost lovit de Marrochi şi m-am ales cu arcada spartă, mi-a curs mult sânge. Senzaţia de la acel meci a fost că tot Galaţiul s-a revărsat pe stadionul „Dunărea””, a spus Stan, care făcea cuplul perfect de jucători în linia mediană alături de Nae Burcea.

Retras la Brăila ca jucător, revenit la Galaţi pe post de „prezident”

După retrogradarea Oţelului din ’89, Marius Stan a lăsat fotbalul deoparte pentru şase luni, fiind cooptat pe post de inginer în Combinat. După Revoluţie a revenit în iarbă, unde a jucat pentru Progresul Brăila, timp de un sezon şi jumătate. Stan a reuşit să promoveze cu echipa Brăilei, rivala Galaţiului, chiar împotriva Oţelului. Mai mult, Marius Stan a marcat unicul gol al victoriei brăilenilor, decisiv pentru promovarea în prima ligă. A încheiat cu succes ultimul an din postura de fotbalist, în tricoul celor de la Progresul Brăila, cu care a rezistat în Liga I, şi pentru care a marcat un gol în Divizia A.

Imediat după ce s-a lăsat de fotbal la propriu, lui Stan i-a fost propus postul de preşedinte la Oţelul. În primul sezon cu Stan pe postul de conducător, gruparea gălăţeană a terminat pe opt în Divizia A.

„Mă consider un răsfăţat al sorţii pentru că am avut şansa imensă ca imediat după ce am terminat cariera de jucător să devin preşedinte de club şi nu oriunde, ci chiar la Oţelul, clubul de care mi-am legat toată cariera. Un om extraordinar, Rogojinaru îl chema, Dumnezeu să-l ierte, era director comercial la Combinat, mi-a făcut oferta de a deveni preşedintele clubului”, a declarat Marius Stan.

Astfel, aşa a început o nouă profesie la care s-a consacrat la Oţelul. Aşa a devenit „prezidentul”, cum i se spunea în perioada de conducere, aşa a contribuit mai târziu la cele mai mari performanţe din istoria clubului.

Preşedintele „generaţiei de aur”

Munca începută ca preşedinte a dat roade între anii ’96-’98, atunci când Oţelul s-a calificat în două sezoane consecutive Cupa UEFA. Tot atunci, gălăţenii s-au luptat cu şanse pentru câştigarea campionatului şi au câştigat denumirea de „Campioana Provinciei”.

„Aşa cum a fost la naţională Generaţia de Aur, cu Hagi, Popescu, Răducioiu sau Dorinel Munteanu, noi am avut acea pleiadă de jucători contemporani ca Vali Ştefan, Tănase, Tofan, Pelin sau Ion Viorel. A fost o generaţie de excepţie şi, foarte important de reţinut, o generaţie care s-a bazat în mare parte pe gălăţeni”, a spus Stan.

În acea perioadă, pe lângă participările consecutive în cupele europene, Oţelul a reuşit victorii de referinţă, cum ar fi 3-1 cu Steaua în Ghencea, 4-3 pe terenul Rapidului în condiţii vitrege şi multe alte succese de senzaţie.

A urmat un conflict cu vicepreşedintele Mihai Stoica, despre care Marius Stan a spus la momentul respectiv “Am crescut o viperă la sân”. Stan şi-a dat demisia, dar a rămas în fotbal. A fost preşedinte la Rocar Bucureşti, cu care a reuşit promovarea, dar a renunţat la postul său după doar patru etape în Divizia A. Apoi a devenit preşedinte la FC Vaslui, în al treilea eşalon fotbalistic, unde patron era Adrian Porumboiu. A reuşit să promoveze cu echipa în liga a doua, dar a demisionat după un conflict cu finanţatorul.

Drumul lui Stan departe de Galaţi a continuat la Politehnica Iaşi. A reuşit să promoveze în prima ligă, după ce i-a luat faţa Vasluiului. În următorul sezon, Poli Iaşi s-a clasat pe locul nouă, cea mai bună performanţă a formaţiei. În ediţia 2005-2006, Stan şi-a dat demisia de la Iaşi după doar trei etape. În runda a cincea a fost numit ca director general la Oţelul, în a doua perioadă a sa la conducerea clubului, la un meci împotriva Rapidului, scor 3-3, când gălăţenii au revenit după ce au fost conduşi cu 3-0.

Salvare miraculoasă de la retrogradare în al doilea mandat

Al doilea mandat ca preşedinte a lui Marius Stan la Oţelul a început mai greu decât şi-ar fi putut imagina, cu doar nouă puncte strânse la finalul turului. Printr-o decizie nebunească de a schimba 18 jucători şi antrenorul, Stan a reuşit să facă o echipă de pe urma căreia s-au strâns rezultate remarcabile, depăşindu-le cu mult chiar şi pe cele din primul său mandat.

Cu Grigoraş pe bancă şi un lot nou de jucători, Oţelul s-a salvat de la retrogradare de pe locul nouă, după un parcurs remarcabil în retur!

„Am avut parte de cel mai slab lot pe care l-a avut vreodată Oţelul Galaţi. Era jenant şi am recurs la metoda aia kamikaze, atipică, afotbalistică, a fost nebunie curată: am dat 18 jucători afară şi am adus alţi 18, plus antrenor în pauza din intersezon. Cu doar nouă puncte strânse până atunci, vă daţi seama ce povară aveam în cârcă, dar s-a dovedit a fi mutarea salvatoare. Atunci a renăscut Oţelul şi a renăscut frumos”.

Renaşterea Oţelului: câştigarea Cupei Intertoto

Oţelul a renăscut sub bagheta lui Marius Stan, care a scos din jobenul fermecat, în fiecare an, jucători anonimi ce se dovedeau fantastici. În al doilea an după salvarea miraculoasă, a urmat un nou sezon memorabil, exact ca în vremurile bune. Oţelul a terminat pe locul cinci şi a jucat în anul următor în Cupa Intertoto, competiţie pe care a câştigat-o după două partide de vis cu Trabzonspor. Meciurile cu turcii s-au desfăşurat după un scenariu perfect, de parcă destinul a fost scris de unul dintre cei mai înfocaţi fani ai roş-alb-albaştrilor. Astfel, Oţelul a ajuns din nou în Cupa UEFA, când a fost eliminată de Lokomotiv Sofia.

„La doar doi ani am ajuns în Cupa UEFA. Esta incredibil! Dar se uită repede… Asta-i regula în fotbal, totul arde rapid. S-a dovedit că munca depusă când am evitat retrogradarea n-a fost doar o întâmplare. Atunci când lucrezi corect, vin şi rezultatele”, a spus Marius Stan.

Supremaţia Oţelului: titlul şi Supercupa

Omul de fotbal Marius Stan are în ADN performanţa. Supremaţia Oţelului, câştigarea titlului de campioană şi a Supercupei, fac parte din munca preşedintelui. Cel care a numit antrenorul şi a avut încredere în el chiar şi când a fost contestat de fani, cel care a adus jucătorii, cel care a menţinut echilibrul în toate. Aşa a reuşit Oţelul, în ediţia 2010-2011, cu Marius Stan la conducere, să obţină cele mai mari performanţe din istoria clubului.

Pe parcursul sezonului, orice suporter al Oţelului a îmbătrânit cu zece ani din cauza încrâncenării luptei la vârf, dar a întinerit cu 20 la celebrarea titlului.

Grahovac, portarul adus de nicăieri din Serbia pentru a înlocui gaura lăsată în echipă de „răzvrătitul” Kolev. Râpă, Neagu, Ilie, Iorga, rezultatele laboratoarelor de creaţie impuse de Stan în mandatul său. Costin, Paraschiv şi Viglianti, fotbalişti de excepţie culeşi pentru a deveni lideri în echipă. Giurgiu, fotbalist vândut pe 500.000 de euro şi adus gratis la doar un an. Antal, un puşti cu viteză făcut fotbalist peste noapte. Sălăgeanu şi Filip, aduşi la cel mai înalt nivel când nimeni nu mai credea în ei. Pena, devenit marcator decisiv. Campionii noştri din teren au un punct comun. Toţi au fost aduşi de Marius Stan la echipă. Toţi îi mulţumesc şi acum pentru asta. Creaţiile lui Stan au câştigat titlul şi supercupa

Liga Campionilor şi despărţire

Marius Stan a început să se îndepărteze de echipă din sezonul următor câştigării campionatului. A mai stat un an la cârma clubului, timp în care Oţelul a evoluat în Liga Campionilor, iar apoi a demisionat. A candidat pentru postul de primar al oraşului în două rânduri. În 2008 s-a clasat pe locul trei şi s-a întors cu mai multă determinare în fotbal. În 2012 a câştigat alegerile, în mare parte datorită rezultatelor obţinute în sport.

Marius Stan, în cele trei perioade ale sale, prima ca jucător, iar următoarele două ca preşedinte, se confundă cu performanţa la Oţelul, ceea ce-i face loc de cinste în rândul legendelor. Aruncând o scurtă privire asupra celorlalţi jucători de legendă ai Oţelului, majoritatea au fost aduşi de Marius Stan, iar alţii dintre ei i-au fost coleg de echipă.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal