50 de ani/50 de legende. SORIN HARAGA

291
Foto: ascotelul.ro

Haraga s-a remarcat în tricoul Oțelului prin constanța în joc de care a dat dovadă, fiind genul de fundaș central care ieșea elegant din situații dificile. A petrecut opt ani sub culorile roș-alb-albastre, fapt ce l-a determinat să se stabilească în cele din urmă la Galați, unde a ajuns să și antreneze, noua carieră adoptată.

Născut pe 9 aprilie 1968, în județul Suceava, Sorin Haraga și-a început perioada de juniorat la Liceul cu Program Sportiv din Iași. A făcut apoi pasul la liga a treia, unde a evoluat pentru Constructorul Iași. A crescut treptat nivelul și după perioada de la Constructorul a trecut la Politehnica Iași, în liga secundă, unde a evoluat două sezoane și jumătate. Evoluțiile bune de la Poli l-au adus în vizorul echipelor din prima divizie, iar Aurel Țicleanu l-a convins să semneze cu Oțelul, în anul 1993, atunci când Haraga își începe perioada sa de vis de la Galați.

“Fotbalul organizat l-am început la vârsta de zece ani. N-am început ca fundaș, ci ca atacant, iar mai târziu am devenit mijlocaș. La liga a treia jucam atacant și mijlocaș, iar apoi m-am reprofilat pe postul de fundaș central”, ne-a spus Haraga despre începuturile sale ca fotbalist.

“Victoria din Ghencea, cea mai frumoasă din carieră”

Venit la o echipă cu mulți fundași centrali de valoare, Haraga a reușit totuși să se impună și să joace frecvent încă din primul minut la Oțelul. Deși a fost adus de Țicleanu, cea mai mare perioadă a carierei sale la Oțelul a fost petrecută sub comanda lui Vasile Simionaș. “Au fost multe momente frumoase la Oțelul, e clubul meu de suflet. Am avut șansa de a juca într-o echipă foarte bună la momentul respectiv. Am avut o perioadă de trei-patru ani în care am ajuns la un nivel foarte ridicat, atât ca jucător, cât și cu echipa. Am avut două participări în cupele europene, am învins marile forțe ale campionatului de la acea vreme, Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, Progresul. Atunci nu se câștiga așa ușor cu aceste echipe, noi le băteam an de an. Le învingeam și în deplasare. Victoria din Ghencea din ’97, care a rămas singurul succes de pe terenul Stelei, e cea mai frumoasă amintire pentru mine. A fost o victorie de senzație, am câștigat după un joc aproape perfect”, ne-a povestit Haraga, titular în singurul succes al Oțelului de pe terenul Stelei.

Generația sa a rămas considerată ca o generație de aur a clubului, cu toate că n-a obținut niciun trofeu. Practic, acea generație a făcut din Oțelul un nume cunoscut de toți iubitorii de sport din țară, prin victoriile categorice indiferent de adversarul întâlnit.

“Din acea generație, m-am înțeles foarte bine cu Stelian Bordeianu, cu care mă știam de la Iași. Mă înțelegeam foarte bine și cu Arcanu”, a adăugat Haraga, bun prieten cu goalkeeperii Oțelului din acea perioadă, așa cum se cuvine pentru un fundaș central.

“Făceam vacanțe împreună”

Pe lângă valoarea individuală, Oțelul din acea perioadă se remarca și prin forța de grup, fapt confirmat și de spusele lui Haraga.

“Eram un grup foarte unit. După fiecare joc stăteam împreună, chiar mai întârziam peste ora de noapte bună, dar începând de a doua zi ne pregăteam cum trebuie pentru următoarea partidă. A fost o perioadă în care mergeam cu echipa în vacanțe, la mare sau la munte. Ne duceam cu toții, cu familiile. Când vin pe stadion mă apucă nostalgia. Mi-aș mai dori să mai trăiesc momente de joc cu acea generație. Am mai păstrat legătura cu majoritatea dintre ei. Ion Viorel e unul dintre inițiatorii întâlnirilor noastre, nu degeaba era un jucător determinant pentru noi”.

În 2001 Haraga a plecat de la Oțelul, după ce a fost acuzat de Ilie Dumitrescu, antrenorul de atunci, că nu și-a apărat corect șansele, deși echipa a câștigat partida respectivă cu FCM Bacău. “M-a durut foarte mult acel moment. Am pus suflet în tot ce am făcut aici și încă mă mai doare că am plecat așa”.

Sîrghi a crescut lângă Haraga

După perioada Oțelul, Haraga a trecut pentru puțin timp pe la Diplomatic Focșani, după care a revenit în Galați pentru a juca la FCM Dunărea. În sezonul 2002-2003, Haraga se regăsea în echipa celor de la FC Vaslui, care promova din liga a treia în eșalonul al doilea cu Marius Stan pe post de președinte al clubului.

A revenit apoi la Galați, de această dată la Politehnica, unde a mai jucat încă trei sezoane în liga a treia, după ce a reușit promovarea cu această echipă. Aici a crescut pe lângă fundașul de legendă al Oțelului din generația anilor ’90, chiar Cristian Sîrghi, unul dintre cei care a reușit să câștige campionatul cu gruparea roș-alb-albastră în 2011.

“Am făcut cuplu de fundași centrali cu Sîrghi la Politehnica. M-am retras la 38 de ani, chiar dacă mai puteam să joc. Mi-am dat seama că țin locul unui tânăr dacă mai continui și am urmat calea antrenoratului, ceea ce mi-am dorit să fac”.

Cu antrenoratul a început tot la Politehnica, mai întâi ca secund, apoi ca principal. Tot cu același traseu, secund și apoi principal, Haraga a fost și la FC Panciu, tot în liga a treia. Apoi, Haraga a revenit la Galați, unde a pregătit timp de trei sezoane echipa de Juniori A de la FCM Dunărea, cu care a ajuns în finala Campionatului Național.

La sfârșitul lui 2013 a revenit la Oțelul, din postura de antrenor la grupa de Juniori A a clubului. S-a alăturat proiectului Suporter Club Oțelul Galați, iar în prezent este team-manager la echipa aflată în al treilea eșalon fotbalistic.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal