Fotbalist în Liga a IV-a. Ciprian Tofan, format la Oțelul, trecut pe la Metalosport, cu transfer ratat în Liga a II-a

1053
foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat

În episodul de astăzi din seria Fotbalist în Liga a IV-a îl vom descoperi pe Ciprian Cristian Tofan, portarul celor de la Avântul Valea Mărului cu trecut la Oțelul, Metalosport, Victoria Independența, Unirea Braniștea sau echipa din Schela.

Oțelul, primul club

La fel ca majoritatea copiilor născuți în jurul anilor ’80 și Ciprian Tofan și-a început cariera de fotbalist la unul dintre centrele de copii și juniori de tradiție, cel al Oțelului.

”Am început fotbalul la 10 ani la clubul Otelul Galați, iar antrenor a fost domnul Vasilache. Apoi am trecut la Liceul cu Program Sportiv. Acolo l-am avut antrenor pe profesorul Tică Ploieșteanu, iar din clasa a VI-a până în a VIII-a am fost coleg cu Sorin Ghionea, Marian Bodea și alții”, spune Ciprian Tofan despre debutul carierei de fotbalist.

Plecarea de la LPS, regretul perioadei junioratului

Deși nu împlinise vârsta majoratului Ciprian Tofan a ales să plece de la LPS pentru a evolua într-un campionat al seniorilor.

”Fiind copil am ales să merg la o echipă de seniori, Rapid Șendreni, cu care am jucat în Liga a IV-a, în detrimentul continuării la Liceul Sportiv, acesta fiind regretul meu, din punct de vedere fotbalistic din perioada junioratului.

Am continuat să joc la nivelul Ligii a IV-a la echipele din Independența, Braniștea, Schela. Am avut o experiență chiar în primul eșalon județean din Vrancea, la AMD Telecom Focșani”, .

4 goluri pentru vrâncenii de la AMD Telecom Focșani

La formația din județul vecin Ciprian Tofan a fost cel mai prolific. Deși evoluează pe un post din care este foarte greu să marchezi, portarul Tofan a marcat de patru ori pentru formația din Focșani, de altfel singurele din carieră, la nivel de seniori.

”N-am dat prea multe goluri în cariera mea de fotbalist. Cel mai bun sezon, din punctul ăsta de vedere, a fost în perioada în care am evoluat pentru AMD Telecom Focșani. Am marcat de patru ori pentru echipa din Focșani”, ne-a spus Ciprian Tofan despre golurile marcate.

Revenirea la Oțelul

După mai multe sezoane în care s-a perindat pe la diferite cluburi, spre finalul carierei Ciprian Tofan a revenit la clubul la care s-a lansat Oțelul. Tofan a pus umărul la renașterea clubului Oțelul cu care a activat în Liga a IV-a.

”În sezonul 2016-2017 am revenit la clubul la care m-am lansat în fotbal, Oțelul. Cu Oțelul am câștigat Liga a IV-a gălățeană fără înfrângere, totodată am obținut și promovarea în Liga a III-a. Aici, la Oțelul, am avut șansa să lucrez cu unul dintre cei mai buni antrenori, profesorul Stelian Bordeianu”, ne-a spus Ciprian.

Barajul câștigat cu Oțelul, cel mai bun moment al carierei

Dintr-o carieră în care a activat pentru mai multe cluburi Ciprian Tofan a ales drept momentul de apogeu promovarea în Liga a III-a cu Oțelul. ”Cel mai bun moment al carierei, cel puțin de până acum, a fost promovarea în Liga a III-a cu Suporter Club Oțelul Galați”, a spus Ciprian Tofan.

Promovare cu Oțelul, în Liga a III-a cu Metalosport

Chiar dacă a ratat șansa de a juca în Liga a III-a cu Oțelul, Ciprian a jucat în al treilea eșalon cu o altă echipă de tradiție din Galați, Metalosport.

”După perioada Oțelul am acceptat să joc în Liga a III-a cu Metalosport Galați, la propunerea lui Dorin Butunoiu. Pe această cale țin să-i mulțumesc domnului Butunoiu pentru că mi-a dat șansa să joc în Liga a III-a, la o vârstă înaintată pentru fotbal, 39 de ani. La Metalosport am fost și căpitanul echipei, chiar dacă evoluam pe postul de portar”, ne-a mărturisit Ciprian Tofan.

”La 40 de ani am luat-o de la capăt cu Avântul Valea Mărului”

Chiar dacă avea o vârstă înaintată pentru fotbal, 40 de ani, Ciprian Tofan nu a ezitat să o ia de la nivelul cel mai de jos cu proiectul Avântul Valea Mărului. ”Momentan evoluez pentru Avântul Valea Mărului. Cu cei de la Valea Mărului am început de jos, din Liga a V-a. Sezonul de Liga a V-a l-am câștigat cu victorii pe linie, la fel ca în perioada petrecută la Oțelul.

Echipa de la Valea Mărului este sub îndrumarea domnului profesor Gheorghiță Popa, iar din grup mai fac parte, printre alții: Romeo Buteseacă, Sorin Frunză și nu numai”.

Transfer ratat la în Liga a II-a din pricina unei accidentări!

Evoluțiile lui Ciprian Tofan din primul eșalon județean gălățean și vrâncean nu au rămas neobservate. În debutul anilor 2000 portarul gălățean a fost foarte aproape de un transfer în eșalonul secund.

”Cel mai greu moment al carierei a fost pe vremea când jucam în campionatul din Vrancea. După un cantonament de zece zile la Soveja, mi-am rupt ligamentele și am fost nevoit să mă operez. După șase luni de la operație am fost chemat de către Gabi Zahiu, în probe, la Minerul Motru, în anul 2001. În perioada de pregătire din iarnă am stat o lună, dar nu m-a ajutat genunchiul”, declară Ciprian Tofan.

În Liga I de futsal cu United!

Tainele fotbalului nu au secrete pentru Ciprian Tofan. Pe lângă experiența acumulată pe gazon sau pe terenul sintetic la minifotbal, Ciprian Tofan a cochetat și cu fotbalul de sală. ”Am avut o experiență interesantă cu fotbalul jucat pe parchet. Am jucat pentru cei de la United în prima ligă. Îmi amintesc că domnul profesor David Asandei mi-a oferit posibilitatea să joc într-un meci oficial din Liga I, la Constanța”.

Activ și la minifotbal, legitimat la trei echipe din trei campionate

La 41 de ani Ciprian Tofan este un fotbalist activ, legitimat la patru echipe. Pe lângă Avântul Valea Mărului, liderul la zi din Liga a IV-a, Ciprian mai joacă pentru alte trei echipe în campionatele locale de minifotbal.

”Mai sunt angrenat și în campionatele locale de minifotbal, la cel din Barieră, la old – boys și la plus 40. În Barieră joc pentru Atletico Abcoz, una dinte echipele de tradiție din minifotbalului gălățean și național. În campionatul old – boys joc pentru cei de la ISU, iar în Campionatul +40 joc pentru cei de la Oțelul 2019”, a încheiat Ciprian Tofan.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal