Fotbalist în Liga a IV-a. Nicolae Toader: ”De 3 ani fac naveta București – Ivești pentru Gloria. Pasiunea pentru fotbal nu mă lasă să stau acasă”

284
Foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat

Seria Fotbalist în Liga a IV-a continuă în această săptămână cu Nicolae Valentin Toader, jucător originar din Umbrărești, dar consacrat la Gloria Ivești, în primul eșalon județean.

Viorel Cazacu, primul antrenor

”Joc fotbal de când mă știu. Am început să joc fotbal de la o vârstă foarte mică, cred că de când am început să merg în picioare. Îmi amintesc că la vârsta de 10 ani a venit directorul școlii în clasă să ne anunțe că se face o selecție pentru echipa de fotbal la stadionul din comuna, echipa ce urma să fie condusă de domnul Viorel Cazacu, cel care se ocupă de destinele echipei din localitatea natală Viitorul Umbrărești.

Am mers toți elevii din școală pe stadion unde ne aștepta domnul antrenor Viorel Cazacu. Inițial ne-a pus să jucam fotbal între noi, nu trecuse cinci minute și dădusem un gol. După aceasta “reușită” m-a chemat la dânsul și mi-a spus: “Ești selectat pentru echipă!”, eram foarte fericit”, a spus Nicolae Valentin Toader despre primele contacte cu fotbalul.

Șapte goluri la debutul într-un meci oficial la juniori

Imediat după cooptarea în echipă Nicolae Toader a și debutat într-un meci de juniori, iar debutul a fost mai mult decât prodigios.

”În săptămâna următoare am avut meci cu o echipă din Tecuci, Rapid Tecuci, meci care s-a desfășurat la noi în comună. Meciul s-a finalizat cu scorul de 11-0, dădusem șapte goluri și simțeam o fericire de nedescris. Am fost antrenat de domnul Viorel Cazacu până în momentul admiterii la Liceul cu Program Sportiv din Galați”.

Admis la LPS Galați după o concurență acerbă

După terminarea studiilor gimnaziale Nicolae Valentin Toader a optat pentru admiterea la o instituție de învățământ cu profil sportiv, LPS Galați.

”La Liceul cu Program Sportiv admiterea consta în probe sportive, eram patru elevi pe un loc. Emoțiile și stresul erau la cote maxime, după o săptămână s-a afișat lista cu rezultatele, simțeam cum îmi sare inima din piept în timp ce îmi căutam numele pe listă…”, mărturisește Nicolae Toader.

Antrenor cu renume la LPS

La Liceul Sportiv din Galați, Nicolae Valentin Toader l-a avut printre profesori și antrenori pe fostul mare fotbalist al Galațiului regretatul Ioan Nicu.

”În momentul în care mi-am văzut numele pe lista celor admiși am simțit că plutesc, pur și simplu eram în al nouălea cer! Aflasem ca antrenor ne va fi domnul Ioan Nicu, un antrenor deosebit dar totodată și foarte dur”, spune Nicolae.

Turneu în Franța alături de LPS Galați

Evoluțiile lui Nicolae Valentin Toader la echipele Liceului Sportiv l-au propulsat pentru un turneu în Franța. ”În clasa a XI-a am fost selectat pentru un turneu în Franța, turneu la care am visat foarte mult timp. Părinții mei au făcut multe sacrificii la momentul respectiv pentru a face posibilă plecarea mea în turneu. În cele trei săptămâni m-am simțit cu adevărat fotbalist”, ne-a spus Nicolae.

În Liga a IV-a după terminarea liceului

Imediat după liceului Valentin Toader a optat pentru o echipă de seniori din primul eșalon județean. ”După terminarea liceului am jucat în Liga a IV-a la Gloria Ivești. Mi-a fost greu la început pentru că echipa nu era un tot unitar cum ar fi trebuit, ci era împărțită în două “tabere”. În una eram cei de la țara, iar în cealaltă erau băieții din Galați”, spune Valentin.

Cuplul Rusu – Bobocea, liantul grupului de la Ivești

Falia dintre cele două grupuri de la Gloria fost reparată odată cu venirea la 1conducerea tehnică și administrativă a actualilor conducători al clubului. ”Această dezbinare a durat aproximativ doi ani până când a venit domnul Fănuț Rusu, ca antrenor, și președinte Sebastian Bobocea. Aceștia au reușit să ne apropie pe noi ca jucători și în același timp ne-am apropiat și de ei. În acest fel am descoperit doi oameni minunați cu un caracter puternic și foarte hotărâți”.

”Când vine ziua de vineri îi spun soției: “Gata, eu plec!” și iar mă duc”

Chiar dacă locuiește departe de Galați, departe de locurile de disputare a jocurilor din Liga a IV-a, în fiecare weekend Nicolae Valentin Toader lasă Capitala pentru meciurile din Liga a IV-a cu Gloria Ivești.

”De trei ani fac naveta în fiecare săptămână de la București la Ivești deoarece pasiunea pentru fotbal nu ma lasă să stau acasă, iar echipa, grupul, mă atrage foarte tare. De cele mai multe ori îmi spun că nu mă duc pentru că sunt obosit, dar când vine ziua de vineri îi spun soției: “gata, eu plec!” și iar mă duc”, mărturisește Nicolae Valentin Toader.

Titlul în Liga a IV-a, trofeul care lipsește din palmares

În vârstă de 32 de ani jucătorul celor de la Gloria spune că mai are un singur obiectiv de îndeplinit până la retragerea din cariera de jucător. ”Sper din tot sufletul să rămână grupul acesta atât de unit și să câștigăm o dată campionatul până mă retrag.

Până în acest moment am câștigat de patru ori Cupa pe județ cu echipa Gloria Ivești și sunt foarte mândru de aceste succese, dar și de echipa din care fac parte”, spune Nicolae Valentin Toader.

7283 minute pentru Gloria din 2013

Conform statisticilor AJF Galați Nicolae Valentin Toader a jucat pentru formația din Ivești 7283 de minute, începând cu sezonul anul 2013. În sezonul 2014-2015 Nicolae Valentin Toader a ”coborât” în Liga a V-a pentru a juca la echipa din localitatea natală Viitorul Umbrărești. Pentru cei de la Umbrărești Toader a evolua 861 de minute, iar în cea mai mare parte din meciuri a fost integralist.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal