Fotbalist în Liga a IV-a. Valentin Vlase, om de bază la Prutul Vlădești, Liga a V-a, la 16 ani! ”Visul meu este să joc cu Oțelul în Liga I”

460

Călătoria noastră printre jucătorii din fotbalul județean gălățean se oprește la Brănești. Acolo l-am descoperit pe Valentin Vlase, 16 ani, jucătorul formației locale Prutul Vlădești, unul dintre mezinii Ligii a V-a, fotbalist ce are ca ideal să joace cu Oțelul în Liga I.

Prima legitimare, la un club de seniori!

La fel ca mai mulți jucători din primele două ligi județene, Valentin Vlase a fost legitimat pentru prima oară la un club de seniori. ”M-am apucat de fotbal încă de la o vârstă fragedă, aveam cinci sau șase ani. Totul era o joacă, dar, cu timpul, a început să însemne mai mult. Iubeam mingea din ce în ce mai mult.

Nu am făcut vreun juniorat, nu am avut nici prea multe posibilități, la Brănești/Vlădești sau prin zonă, nu există cluburi care să se ocupe de acest aspect juvenil. Mă antrenam zilnic cu prietenii mei, pe unde apucam, munceam foarte mult, în zilele libere, când nu aveam cursuri la școală, mă găseai pe terenul de fotbal”, spune Valentin.

Remarcat în curtea școlii de profesorul de educație fizică și sport

Până în jurul vârstei de 14 ani Valentin a jucat fotbal fără a fi legitimat la vreun club, însă un joc în curtea școlii, o joacă între colegi, a fost de ajuns pentru Valentin să ajungă la clubul de fotbal al comunei natale, Prutul Vlădești.

”M-am ținut constant de fotbal, până când, la vârsta de 14 ani, am avut un meci obișnuit în curtea școlii cu colegii, în care am fost remarcat de către domul Gigi Ghionea, antrenorul echipei Prutul Vlădești și profesorul de sport al școlii din Vlădești.

După ce am avut o evoluție bună, dânsul a decis să îmi facă legitimație pentru echipa de seniori”, ne-a spus Valentin despre cooptarea sa în rândurile celor de la Prutul Vlădești.

Debutant în Liga a V-a la 15 ani!

Chiar dacă avea o vârstă fragedă pentru nivelul fizic ce se joacă în Liga a V-a, Valentin Vlase a fost promovat în echipa de seniori a comunei natale la doar 15 ani.

”Meciul de debut în Liga a V-a l-am jucat acasă, la Vlădești, cu cei de la Flacăra Pechea. Aveam 15 ani. Meciul s-a încheiat cu victorie a echipei noastre cu scorul de 4-1. S-au împlinit doi ani de atunci, iar pe parcurs mi-am câștigat locul de titular de drept în echipa, prin muncă și efort, chiar dacă sunt unul dintre mezinii echipei”, spune Valentin.

”În Liga a V-a toate meciurile sunt grele, dar ăsta e farmecul fotbalului”

De două sezoane în Liga a V-a Valentin Vlase ne-a vorbit și despre cel mai greu meci jucat până acum în cel de al doilea eșalon județean. ”Mie greu să nominalizez un anumit meci. Pentru noi toate meciurile sunt grele, dar ăsta este farmecul fotbalului.

Am avut meciuri dificle cu echipele din față, Schela, Smârdan, dar dacă ar fi să nominalizez un joc, ar fi cel cu Viitorul Umbrărești din prima etapă a actualului sezon.

Abia revenisem din lunga vacanță de vară, mi-a fost greu să îmi revin în timp util la forma din timpul sezonului, chiar dacă m-am pregătit în perioada vacanței, în plus de asta, și cei de la Umbrărești au o echipă puternică”, ne-a spus Valentin.

”Nu joc fotbal pentru bani”

Pentru jocurile din Liga a V-a Valentin Vlase, cât și colegii de la Prutul sau de la celelalte echipe din campionat, nu primesc beneficii materiale. Legat de motivația pentru care joacă în Liga a V-a, al doilea eșalon județean, Valentin spune:

”Îmi place enorm de mult fotbalul, este pasiunea mea de când eram mic. Joc aici la Prutul Vlădești în speranța că cineva mă va remarca. Aici la Prutul Vlădești sunt acasă și joc pentru echipa din localitatea mea natală, Prutul Vlădești”.

Om de bază în al doilea eșalon județean la 16 ani!

Debutant în Liga a V-a la 15 ani, Valentin Vlase a devenit titular de drept în echipa celor de la Vlădești după doar un sezon de la selectarea în echipă de către antrenorul Gigi Ghionea.

”Nu sunt privit ca un copil în cadrul echipei, ci ca un om de bază, chiar dacă sunt unul dintre cei mai tineri jucători din lot. La început a fost greu, din punct de vedere fizic, dar acum duc un meci întreg, 90 de minute, fără mari dificultăți.

În Liga a V-a efortul depus este destul de mare, iar eu joc pe un post ce necesită multe resurse fizice, joc în bandă, fundaș sau mijlocaș stânga”, spune Valentin.

”Se adună destulă lume la meciuri”

Chiar dacă este una din echipele din coada clasamentului din Liga a IV-a Prutul Vlădești se bucură de aportul fanilor la jocurile de pe propriul teren.

”Stadionul de la Vlădești este destul de bun pentru nivelul la care este echipa. Suprafața de joc, terenul, este acceptabilă. Sunt unele terenuri la noi în Liga a V-a excepționale. Un exemplu bun și demn de urmat ar fi cel de la Schela, terenul de acolo este impecabil. La Vlădești se adună destulă lume la meciurile noastre”, spune Valentin.

O accidentare, cel mai greu moment al carierei

În cele două sezoane de când evoluează pentru Prutul Vlădești în Liga a V-a Valentin a și suferit o accidentare care l-a ținut departe de fotbal.

”De când joc fotbal am avut mai multe momente grele, dar cel mai greu a fost în perioada în care am stat departe de fotbal din cauza unei accidentări. În finalul unui joc, nu mai știu exact cu ce adversar, ne apăram, iar la o minge lungă am sărit la cap și am fost lovit cu genunchiul în spate de un adversar. A fost greu pentru mine pentru că am stat departe de fotbal o perioadă destul de lungă”.

În schimb, Valentin spune că cel mai fericit moment, de până acum, al carierei a fost golul marcat, primul și singurul, cu cei de la Siretul Piscu.

Oțelul, echipa favorită!

Ca orice iubitor de fotbal Valentin are și o echipă favorită. ”Otelul Galați, echipa din vremurile bune. Bineînțeles că îmi doresc o revenire cât mai rapidă a Oțelului acolo unde îi este locul în Liga I, în play-off-ul Ligii I mai exact. Oțelul este o echipă de tradiție în fotbalul din România, iar locul ei este în primele echipe din țara noastră”, spune Valentin.

”Visul meu este să joc în Liga I cu Oțelul”

Titular de drept în echipa celor de la Prutul Vlădești, în Liga a V-a, Valentin Vlase are și un ideal pentru cariera de fotbalist. Fotbalistul de 16 ani speră să joace în prima ligă, însă nu cu orice echipă. ”Sper să fiu remarcat aici la Prutul Vlădești. Aș vrea ca peste câțiva ani să joc în Liga I, la Oțelul. Să joc în Liga I cu Oțelul pe stadionul Oțelul, dar este puțin probabil”, spune Valentin.

Jucătorul U18 cu cele mai multe minute jucate în Liga a V-a!

Campionatul celui de al doilea eșalon județean este dominat de jucători în jurul vârstei de 30 de ani, cei mai mulți dintre fotbaliștii din Liga a V-a, 289, sunt născuți în intervalul anilor 1990-1999, conform statisticii AJF Galați.

Un contingent mic de jucători ai echipelor de Liga a V-a, 25 de fotbaliști, nu au atins încă vârsta majoratului, (și nu vor deveni majori în timpul sezonului), sportivii născuți în anii 2003 – 2005. Chiar dacă nivelul fizic este destul de solicitant, spre deosebire de competițiile de juniori, minorii din Liga a V-a sunt chiar titulari de drept în echipele din al doilea eșalon județean.

487 de minute pentru Prutul Vlădești în acest sezon

Dintre aceștia, jucătorul U18 cu cele mai multe minute jucate în actuala ediție de campionat, este Valentin Vlase, 16 ani. Jucătorul născut la 24 august 2003, a evoluat 487 de minute în actualul campionat, 14 etape.

Valentin Vlase a fost integralist în ultimele trei meciuri din Liga a V-a disputate de Prutul Vlădești. Din cele 14 etape scurse până la întreruperea campionatului Valentin Vlase a lipsit la unul singur, victorie a celor de la Prutul, scor 7-1, la Berești, cu Luceafărul.

În alte două jocuri din acest sezon Valentin Vlase nu a putut evolua, meciul din etapa a noua cu Unirea Hanu Conachi nu s-a mai disputat, iar în etapa a 12-a Prutul Vlădești a ales să nu se prezinte la jocul de la Cosmești cu cei de la Siretul.

La 16 ani Valentin Vlase este unul dintre cei mai tineri jucători de la Prutul Vlădești, într-o echipă ce are în lot jucători trecuți chiar de 40 de ani, Tudorel Soltan, 45 de ani, Cătălin Vârgolici, 45 de ani, Florin Pechianu, 44 de ani, sau Vasile Nanu, 42 de ani.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal