Interviu. ”E un sentiment minunat știind că am reușit să câștig ceva pentru Galați, pentru România”

162
Foto: Federația Europeană de Minifotbal

În plină pandemie de coronavirus Galațiul și-a trecut în cont două titluri de campion, unul național al doilea european, ambele obținute în spațiul virtual de jucătorul profesionist de FIFA Ionuț Daniel Constantinescu.

Dancos, așa cum este cunoscut în spațiul virtual, ne-a vorbit într-un interviu despre nivelul fotbalului virtual din România, titlul european câștigat pentru Galați/România, cât și obiectivele din sezonul viitor.

Primul PS4, achiziționat din primele salarii de la Valea Mărului

-Cum te-ai apucat de FIFA, de la ce vârstă joci?

-Joc FIFA de când eram copil, aveam 11 ani, prin 2010, dar jucam FIFA 07 cu colegii mei de la echipa de juniori. Atât ne permiteau calculatoarele, FIFA 07, iar noi făceam din asta campionate și ne distram.

În 2017 mi-am achiziționat un PS4, din primele salarii de la Avântul Valea Mărului, pe atunci în Liga a 3-a. (Înainte de a fi jucător profesionist de FIFA Ionuț Daniel Constantinescu a jucat fotbal adevărat, portar, la mai multe echipe din Liga a III-a). Aveam doar 17 ani și am început să joc online, dar eram la un nivel foarte slab. În septembrie 2017, a apărut FIFA 18, dar nu aveam timp să joc mereu, din cauza antrenamentelor și meciurilor.

În octombrie m-am accidentat și a fost nevoie să mă operez la genunchiul drept, lucru ce m-a ținut în casă luni bune. Fiindcă nu aveam ce sa fac, am început sa joc FIFA foarte mult, 5-6 ore zilnic, și evoluam din ce în ce mai mult, apăreau rezultatele, chiar dacă erau modeste, erau mai bune.

-Pentru ce cluburi mai joci FIFA, în afară de Ajax Dulcisimo Galați?

-În acest moment sunt sub acord cu FC Botoșani, echipa din Liga 1, până la sfârșitul sezonului de FIFA 20 (1 octombrie). În același timp sunt în discuții cu o echipă profesionistă de eSports, ce se ocupă special de gaming.

2400 de privitori la finala europeană cu Bulgaria!

-Cum a fost la titlul european câștigat pentru o echipă din Galați?

-E un sentiment minunat știind că am reușit să câștig ceva pentru Galați, pentru România. Mai ales că la finala cu Bulgaria au asistat 2400 de persoane ce m-au susținut constant, conform YouTube. (Canalul de YT al lui Dancos are aproape 20 de mii de urmăritori și poate fi accesat aici)

”Fotbalul virtual l-am ales datorita fotbalului real”

-De ce ai ales să joci fotbal virtual, știu că ai jucat și pe teren, eu te-am văzut în poarta celor de la Zimbrul Slobozia Conachi?

-Fotbalul virtual l-am ales datorita fotbalului real, nu am crezut niciodată că o să ajung să câștig ceva din asta. Dar în ultimii doi ani am evoluat enorm, m-au ajutat și câțiva prieteni ce mi-au spus să mă apuc de streaming și să joc la nivel mai înalt.

Asta am făcut, iar astăzi sunt în Liga 1, am jucat în calificările eChampions League, am câștigat eEuroEMF, e un sentiment minunat știind că am ajuns undeva de la 0. Bineînțeles, n-as fi reușit să ajung aici fără persoanele ce mă susțin pe YouTube. E ceva frumos, sper pe viitor sa fie mai bine!

”Momentan eSports-ul e ilegal în România”

-Fiindcă ești jucător profesionist de FIFA, se poate trăi în România din această profesie ?

-Momentan eSports-ul e ilegal în România, este considerat gambling (joc de noroc). În afară sunt salarii de 3000-4000 de euro, la toate jocurile, nu numai FIFA, dar România nu a dat piept încă cu acest fenomen.

Speram să se legalizeze în acest an totul, dar asta nu ține de noi, jucătorii. Momentan mă întrețin din YouTube, vizionari, susținerea oamenilor ce plătesc abonamente lunar pentru a mă urmări, etc. Abonamentele nu sunt obligatorii pentru vizionare, sunt ceva gen membri cotizanți, cum vedem la Otelul, U Cluj, Dinamo, etc. Lumea le folosește doar pentru a mă susține și atât.

Calificarea în Champions League, următorul obiectiv

-După ce ai devenit campion european la FIFA 20, ce obiective îți mai propui în activitatea de la ”manșă”?

-Momentan sezonul competițional este închis, s-au terminat competițiile oficiale, calificările la marile turnee din lume. Dacă anul acesta mi-am îndeplinit obiectivul, acela de a ajunge la calificările turneelor, inclusiv Champions League, anul viitor obiectivul este de a ma clasa cât mai sus în calificări și de ce nu, să încerc calificarea, dar e foarte greu, sunt multe dezavantaje pentru jucătorii din România față de alte tari.

-Dacă tot joci FIFA, atunci să devii campion mondial!

-Mulțumesc. E foarte greu. Nu sunt condiții în România, atât financiare cât și profesionale. E complicat.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal