Constantin Badea, bucureșteanul ce așteaptă buletinul de Galați: ”Când colegii îți spun că ești gălățean de-al lor, dar tu ești născut și crescut în București înseamnă că îți este recunoscut efortul”

538

Având în vedere că sportul și-a pus pauză în perioada pandemiei, încercăm să scoate la suprafață poveștile sportivilor reprezentativ pentru Galați. Astăzi ne propunem să îl descoperim pe Constantin Badea, bucureșteanul ce evoluează de mia bine de opt sezoane pentru echipa locală de rugby RCM/CSM Galați

Când ai început rugby-ul? La ce club și ce antrenori ai avut în perioada junioratului?

Am început rugby-ul cam pe la vârsta de 14 ani, la echipa Metrorex București, iar ca antrenori i-am avut pe Daniel Dinu și Ionuț Roșoagă.

La ce echipe ai mai jucat (juniori/seniori)?

Echipele la care am jucat au fost: Metrorex București juniori și seniori; Universitatea Cluj-Napoca – seniori în prima divizie, Olimpia București-seniori, RCM Galați/ CSM Galați – în prezent.

Florin Surugiu, jucătorul preferat

Ce modele ai în rugby sau în sport?

Nu știu dacă îl pot numi model pentru mine, dar îl apreciez mult ca și jucător pe Florin Surugiu. Ne-am intersectat pentru puțin timp în perioada când am ajuns la Olimpia București, el era un jucător serios, muncitor și nelipsit din 15-le  echipei din acea vreme. Nu e de mirare că astăzi joacă la o echipa de top din România și reprezintă cu succes echipa naționala a României. (Florin Surugiu evoluează pentru Steaua București și joacă pe același pot cu Constantin Badea, mijlocaș la grămadă).

Unde ți-ai fi dorit să joci?

Când eram junior îmi doream ca orice alt copil/sportiv de pe vremea aceea să ajung să joc la echipa naționala de rugby. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar nici nu m-a împiedicat să joc mai departe.

Cum sunt terenurile în Divizia Națională de Seniori ?

Terenuri? cred că am jucat cam pe toate terenurile de rugby din România: cu pietre, cu iarba până la genunchi, cu apa mai bine de 50% din suprafața de joc. Ăsta este rugby-ul în România, joci cum poți și unde poți. Din păcate în următorii ani veți vedea că din ce în ce mai multe echipe de rugby își vor închide porțile, din cauza lipsei terenurilor de joc sau a unei baze sportive.

Încă îmi aștept buletinul de Galați”

Ce te motivează să joci rugby la Galați fiind bucureștean?

Echipa…colegi…. sunt la această echipa din anul 2012 și dacă am rezistat atâția ani, cu bune și cu rele, asta se datorează acestui grup care s-a format în ultimii ani la Galați. Atunci când colegii îți spun că ești gălățean de-al lor, dar tu ești născut și crescut în București asta înseamnă ca îți este recunoscut efortul și sprijinul adus acestei echipe. Deci încă îmi aștept buletinul de Galați.

Care este cea mai mare victorie din carieră?

Au fost multe victorii importante în cariera mea de rugbyst, dar cea mai importanta cred că rămâne cea de la Suceava, de anul trecut din tur. Echipa din Galați nu câștigase niciodată de la înființare și până în prezent pe terenul celor de la Suceava.

Un moment memorabil din carieră?

În anul 2015 am câștigat Campionatul Național de Juniori în fața celor de la Olimpia București. Meciul s-a disputat pe stadionul Ghencea, iar în tribune au fost alături de noi familiile cât și jumătate dintre colegii de la liceul unde învățam. Apoi, în 2016 anul am  câștigat locul trei în DNS rugby 15, cât și titlul Campionatul Național de rugby în 7.

Cum ai ajuns sa joci la Galați și de cât timp joci aici ?

La Galați joc din 2012 atunci când echipa la care jucam, Olimpia București, s-a desființat. Țin minte ca m-a sunat nea Sandu Ferfelea, antrenorul meu de atunci, și mi-a zis că cei de la Galați vor niște jucători de la Olimpia și că dacă sunt de acord să merg să susțin niște probe, zis și făcut.

Am fost vreo 7 sau 8 jucători care am mers să le susținem (un meci amical între Buzău și RCM Galați pe vremea aceea la Buzău acasă). După acel meci test, domnii Marius Secuianu și Dorian Secuianu au ales patru jucători (printre care și eu), hotărând să mă mai pună la o probă pe terenul celor de la Galați.

Ajunși la Galați pentru următorul test în fata celor de la Buzău, și văzând condițiile unde trebuia să ne schimbăm și să facem dus, nu îmi trecea prin cap decât să se termine mai repede și să fug acasă.  

Cum e grupul de la CSM Galați?

Nu vreau să cresc în ochii nimănui, dar pentru mine CSM Galați este a doua mea familie. Suntem un grup de jucători care fac o mulțime de sacrificii pentru a veni să joace la acestă echipă, iar asta cred că ne motivează și mult să trecem peste orice obstacol.

Am încercat să ajut cu ce am putut echipa, chiar și cu sponsorizări de la compania de unde lucrez”

Cum reușești să te împarți între serviciul de la București și jocurile de la Galați sau din țară? Ce eforturi depui pentru a juca la CSM Galați?

Niciodată nu am fost un jucător de top, am fost acel jucător de mijloc, acel jucător care a dat tot ceea ce a fost mai bun când a intrat pe teren. Cu toate că au fost perioade când plecam din București la 4 dimineața pentru a juca meciul la ora 10 și să plec imediat după meci pentru a ajunge înapoi la București unde trebuia să ajung la muncă în schimbul de noapte.

Am renunțat la concedii sau ieșiri cu familia în detrimentului rugby-ului. Am mers mai mult pe banii mei multe deplasări pentru a-mi ajuta echipa și pentru a fi alături de colegi. Am încercat să ajut cu ce am putut echipa, chiar și cu sponsorizări de la compania de unde lucrez, numai pentru a avea un sandwich înainte sau după meci.

În momentul de față o mai spun încă o dată: pentru mine Galați este a doua mea familie. Niciodată nu m-au interesat condițiile de cazare sau mâncare, cu toată că au fost momente când m-am spălat la furtun într-o baracă fără geamuri, dar asta nu m-a împiedicat sa continui sa joc rugby pentru aceasta echipă.

Ce vă propuneți cu CSM Galați în acest sezon?

În primul rând să fim sănătoși pentru că trecem printr-o perioada destul de dificilă, nu numai pentru sportul romanesc, dar și pentru omenire. Din câte am înțeles în august se va relua campionatul de rugby în 7 acolo unde cu siguranță ne  vom propune să facem o faza cât mai frumoasă și  să ne clasam pe un loc cat mai fruntaș.

Iar cât despre returul DNS care va începe în septembrie, aș vrea să ne continuăm meciurile bune cu care am încheiat turul și să încercăm ca până la finalul sezonului să rămânem în continuare în primele trei echipe.

Despre rugby-ul gălățean ce poți spune?

As dori ca cei implicți în acest sport în municipiul Galați să vină cât mai aproape de noi.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal