Fotbalist în Liga a IV-a. Andrei Petre îmbină viața de fotbalist cu cea de polițist și studiile universitare!

1424

În episodul de astăzi din seria ”Fotbalist în Liga a IV-a” îl vom cunoaște pe Andrei Petre, jucătorul celor de la Luceafărul Berești. Fotbalistul de 23 de ani îmbină viața de fotbalist în ligile județene cu cea de polițist cât studiile universitare.

Fotbalul, început la 11 ani

Jucătorul originar din localitatea de reședință a actualei sale echipe a început fotbalul un pic mai târziu. ”Pentru mine începutul vieții de fotbalist nu a fost la fel ca la restul copiilor. Fotbalul și-a făcut loc în viața mea abia la vârsta de 11 ani, moment în care m-am mutat din orașul Berești, aici în Galați. În urma unor probe sportive am fost admis la Liceul cu Program Sportiv Galați.

Mi-am făcut loc în grupa destinată copiilor născuți în anul 97′, probe pe care le-am trecut cu brio, eu cochetând cu acest sport doar la orele de educație fizică și în timpul liber cu prietenii”, ne spune Andrei Petre despre debuturile sale în fotbal.

George Bedreagă, mentorul perioadei junioratului

Dintre antrenorii cu care a lucrat în ciclul junioratului Andrei Petre ține să remarce aportul adus de George Bedreagă asupra dezvoltării sale ca fotbalist.

”Aici la Liceul cu Program Sportiv am cunoscut probabil cele mai mari performanțe în fotbal, chiar dacă au fost la nivel de juniori, sub îndrumarea domnului profesor George Bedreagă, care mi-a fost singurul antrenor care mi-a intrat la suflet și m-a ajutat să mă dezvolt ca un viitor fotbalist”, spune Andrei.

Echipamente, cantonamente și nu numai pe banii părinților!

În perioada junioratului lui Andrei Petre principali finanțatori erau părinții. ”Echipa Liceului Sportiv, respectiv grupa de 97′ participa frecvent la cupe, campionate și competiții județene, având o concurență foarte mare la nivel local cu echipele Oțelul Galați, Steaua Dunării care atrăgeau jucătorii atât financiar cât și la nivelul condițiilor de antrenament, comparativ cu condițiile Liceului, care la acel timp erau puțin precare, banii venind din buzunarul părinților pentru echipamente, cantonamente și alte lucruri necesare echipei”, declară Andrei Petre.

Locul 5 din 30 la primul turneu internațional cu LPS Galați

Pe lângă competițiile locale cu care participa cu echipele Liceului cu Program Sportiv, Andrei Petre și echipa din care făcea parte, a avut șansa să participe la un turneu internațional în Franța.

”Deși în majoritatea competițiilor eram în top 3 județean, nu primeam invitații la campionatele naționale sau regionale, favoritismele făcându-se în favoarea echipelor de tradiție din sportul gălățean, astfel fiind limitați ca evoluție sportivă. Cea mai importantă performanță s-a petrecut în anul 2009, atunci când Liceul Sportiv era invitat la un turneu internațional, A.S.C. Pesac Alouette, care se desfășoară într-un orășel din Franța, acolo unde grupa de 97′ din care făceam parte a obținut cea mai bună performanță, locul 5, fiind învinși de două ori pe perioada competiției, aceste două jocuri fiind pierdute la loviturile de departajare.

Grupa din care am făcut parte a fost câștigată detașat în defavoarea echipei finaliste Rennes, urmând jocurile eliminatorii, primele două fiind câștigate. Meciul de calificare către ultima fază a competiției a fost pierdut la penalty-uri, iar în urma sistemului competițional s-a mai disputat un meci pentru calificare în finala mică, meci pierdut de echipa noastră tot la loviturile de departajare în fața celor de la Toulouse, unde am ratat unul dintre penalty-urile decisive, astfel echipa terminând pe locul 5 din peste 30 de echipe prezente la începutul competiției, de altfel cea mai frumoasă aventură a echipei”, rememorează Andrei Petre turneul internațional din Franța.

Admiterea la liceu, prioritară în fața fotbalului

”După mai multe incursiuni către grupele de juniori 1 și 2, urmau probele de admitere la liceu, moment în care fotbalul a trecut pe locul 2, urmând un drum către un liceu militar. Planurile de viitor nu au fost așa cum mi-am dorit, drumul către liceul militar fiind întrerupt de către una din probele eliminatorii de la concursul de admitere.

Întors astfel la echipa de fotbal și urmând perioada de admitere deja ieșisem din calculele de viitor ale echipei, aceasta fiind preluată de un alt antrenor în perioada liceului. Într-un final, în urma unor mai multe eforturi decât ar fi fost necesar, am reușit să promovez probele sportive din cadrul admiterii liceului sportiv, însă în perioada 2011-2015 nu am intrat în calculele echipei renunțând la fotbal pentru o perioadă destul de îndelungată”, spune Andrei Petre.

Două accidentări consecutive, cea mai grea perioadă a carierei

Admis la LPS Galați Andrei Petre nu a avut parte de un debut de studii liceale fast. Actualul jucător al celor de la Berești s-a accidentat de două ori, consecutiv.

”Imediat după admitere am suferit o operație cu laser la piciorul drept, cu recuperare de aproximativ doua luni iar ca ghinionul să fie complet la primul meci de la revenire mi-am rupt degetul mare de la același picior, astfel începând să îmi fac alte planuri de viitor. În toată această perioadă de juniorat am jucat pe mai multe poziții, însă în mare parte am evoluat pe poziția de fundaș central stânga sau fundaș stânga, chiar dacă modelele mele de jucători aveau o poziție mai avansată, pe placul meu fiind jucători inteligenți, jucători de ambele picioare, jucători care oferă ultima pasă, Andrea Pirlo, Marco Reus, Mesut Ozil, Lucian Sânmărtean etc”, spune Andrei Petre.

Deplasări cu mașinile personale la jocuri!

La fel ca în perioada junioratului, când părinții acopereau cheltuielile necesare, în al doilea eșalon județean cheltuielile sunt contribuție personală. În lipsa unui sprijin al autorităților locale clubul din Berești este finanțat de Mihai Bejan, președintele-antrenor sau de jucători. O dovadă în acest sens este deplasarea la jocuri se face cu mașinile personale.

”Viața de fotbalist în al doilea eșalon județean a început în urma unui proiect înființat de către Mihai Bejan, care a dorit să readucă la viață fotbalul bereștean, în sprijinul echipei venind persoane plecate de foarte mult timp din oraș. Ca orice început, presiunea a fost foarte mare pe umerii noștri, meciurile fiind foarte grele, contra unor jucători experimentați la nivelul Ligii a V-a, deplasările fiind făcute cu mașinile personale, pe burta goală cum s-ar spune, de altfel fiind ciuca bătăilor în primele meciuri”, declară Andrei Petre.

Rezultatele au apărut după consolidarea grupului

În ciuda începutului ezitant roadele muncii au apărut și pentru formația din Berești. ”Au urmat rezultate din ce în ce mai bune, grupul s-a unit și s-a închegat, venind rezultate și mici performanțe cum ar fi: locul 6 de la cupa de mini-fotbal Greenfield Bârlad, aproape de o calificare în faza finala a Cupei de Iarnă ”Nicolae Rainea”, victorii contra unor echipe de tradiție în fotbalul județean cum ar fi Mălina Smârdan”, spune Andrei.

Suporterii, cel mai mare secret!

Chiar dacă provine dintr-un oraș cu nici 3.000 de locuitori clubul din Berești se remarcă printr-un public destul de numeros la jocuri, de altfel, secretul echipei este chiar publicul, nelipsit de pe arenele pe care joacă Luceafărul Berești.

”Cel mai mare secret al echipei Luceafărul Berești sunt suporterii, care ne susțin în număr cât mai mare peste tot, iar puterea grupului ne ajută să fim la momentul actual una dintre cele mai periculoase echipe din eșalonul județean”, ne-a spus Andrei despre secretul formației din Berești.

Căpitan de ziua onomastică!

Încă o dovadă că la Luceafărul Berești s-a format familia, de ziua onomastică Andrei Petre a primit în dar banderola de căpitan la echipei, însă de la acel joc Andrei Petre a devenit căpitanul.

La momentul actual evoluez pe poziția de fundaș stânga, am participat la aproximativ toate meciurile din acest sezon, am înscris un gol împotriva celor de la Prutul Vlădești și am livrat două pase decisive, iar de Sfântul Andrei, în jocul disputat împotriva celor de la Avântul Matca, echipa mi-a făcut cadou banderola de căpitan, care de atunci a rămas pe brațul meu”, povestește căpitanul celor de la Luceafărul Berești.

Viața de fotbalist împărțită între profesie și studii

În viața de zi cu zi Andrei Petre este polițist. Pe lângă profesie el se împarte între echipa de fotbal Luceafărul Berești cât și studiile universitare.

”Cum spuneam după terminarea liceului viața mea s-a separat de fotbal, alegând un drum către o carieră de polițist, profesie pe care o exercit în ziua de azi și pe care o împart cu pasiunea pentru fotbal, venind la meciuri după ce lucrez în ture de noapte și încercând să dau tot ce este mai bun în ciuda oboselii acumulate pe toată durata săptămânii, de altfel urmând și o facultate de drept în paralel”, mărturisește Andrei Petre.

Selecția lotului pentru jocuri, cel mai amuzant moment

”Cele mai frumoase momente din această scurtă viață fotbalistică la nivel semi-profesionist sunt probabil cele de selecționare a lotului înainte de meci când fiecare coleg de echipă trebuie să spună ce a făcut cu o seară înainte, lovindu-ne de întâmplări dintre cele mai amuzante, echipa fiind formată din polițiștii, barmani, ospătari, studenți, șoferi dar și colegi care au o viață extra sportivă destul de activă”, declară Andrei Petre despre momentele haioase din viața de fotbalist.

Promovarea în primul eșalon județean, dezideratul Luceafărului pentru viitoarele sezoane

Acum în Liga a V-a, la primul sezon de la înființare, Luceafărul Berești are în plan accederea în eșalonul superior județean în edițiile viitoare de campionat, spune Andrei Petre.

”Așteptăm să facem performanțe foarte mari cu echipa Luceafărul Berești. Având în vedere că sezonul curent e aproape de încheiere ne propunem pentru sezonul următor o clasare între primele echipe, o posibilă promovare în primul eșalon județean, o dezvoltare a infrastructurii stadionului unde jucăm și să ne implicăm în cât mai multe proiecte prin care sportul poate aduce satisfacții oamenilor.”

Poftă mare de fotbal după perioada de izolare

Perioada de pauză forțată a accentuat dorința pentru fotbal a lui Andrei Petre. ”Pandemia și perioada de izolare ne-a găsit cu o poftă mai mare de fotbal, cu o dorință de afirmare la nivelul sportului județean și ca o parte amuzantă pe mine m-a găsit cu 10 kg în plus cu care încerc să mă obișnuiesc și sa nu pierd din randament, dar și cu probleme la ambii genunchi pe care sper sa le tratez cât mai repede”, spune Andrei.

Apel către AJF Galați pentru reluarea activității!

La fel ca o mare parte dintre jucătorii din Liga a V-a Andrei Petre își dorește o reluare cât mai rapidă a jocurilor întrerupte în luna martie. ”Pe această cale rog AJF Galați să găsească o soluție să ne reluăm activitatea pentru că toată lumea își dorește ca fotbalul să reînceapă. Îmi doresc ca măcar una dintre echipele care se află în Liga a III a sau chiar din ligile județene, (a IV-a, a V-a) să ajungă acolo unde le este locul, la cel mai înalt nivel, având în vedere volumul mare de jucători talentați din județul Galați”, spune Andrei Petre.

”Mulțumesc suporterilor care ne sprijină în tot ceea ce facem”

Căpitanul formației din Berești a ținut să mulțumească antrenorului mentor, dirigintei de la LPS, fondatorului Luceafărului Berești cât și suporterilor bereșteni. ”Vreau să mulțumesc domnului antrenor Bedreagă George, doamnei director a Liceului cu Program sportiv Popescu Maria, care mi-a fost, care mi-a fost dirigintă, prietenului Mihai Bejan, fondatorul echipei Luceafărul Berești, colegilor de echipă, suporterilor care ne sprijină în tot ceea ce facem”, a încheiat Andrei.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal