Gabriel Dănăilă, rugbistul îndrăgostit de balon de la prima atingere. ”Nu am putut sta departe de Galați prea mult timp”

588
Foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat

A început rugby-ul la vârsta de 15 ani, sub îndrumarea profesorului Viorel Secuianu la Liceul Auto din Galați, Colegiul Tehnic Traian Vuia Galați, (CTTV). Mai mult decât omul care i-a transmis pasiunea pentru rugby, profesorul Viorel Secuianu este și mentorul, seniorul Secuianu fiind cel care l-a îndrumat atât în viață cât și în sport pe Gabriel Dănăilă unul dintre oamenii de bază în echipele de rugby ale Galațiului, CTTV, RCM sau CSM Galați.

”Acolo, la Liceul Auto, (Liceul Tehnic Traian Vuia), unde se știe foarte bine că se pune accent mult pe rugby, acolo există clase speciale de rugby și se practică rugby-ul în mod special”, spune Gabriel despre leagănul sportului cu balonul oval din orașul nostru.

Îndrăgostit de rugby de la prima atingere de balon!

Actualul component al CSM-ului spune că nu i-a trebuit prea mult să se îndrăgostească de sportul cu balonul oval. ”De rugby pot spune că m-am îndrăgostit la prima atingere de balon oval. Până atunci nu am știut că există acest sport, rugby-ul, în România și mai ales în Galați.

Așa cum am mai spus ”balonul în brațe” mi-a fost pus de profesorul Viorel Secuianu pe vremea când eram elev la Liceul Auto, (Colegiul Tehnic Traian Vuia)”, mărturisește rugbistul gălățean.

Rugby-ul, prioritar în fața oricărei alte activități

Chiar dacă din rugby satisfacțiile financiare nu erau la cel mai înalt nivel, Gabriel a renunțat de cele mai multe lori la ”a face bani” pentru a juca rugby, pasiunea pentru balonul oval fiind mai puternică decât orice altă preocupare.

”De multe ori am renunțat la anumite activități care îmi puteau aduce satisfacții financiare mult mai mari decât remunerațiile din rugby. Plăcerea de a juca rugby este inexplicabila și greu de înțeles pentru unele persoane care nu au și nu au avut contact cu acest sport!”, spune Gabriel.

Jucător sub toate cele trei denumiri ale echipei Galațiului

Cariera lui Gabriel Dănăilă s-a ”consumat” în cea mai mare parte la echipele de rugby al Galațiului. ”În cea mai mare parte am jucat pentru echipa din orașul natal, Galați, fie că s-a numit CTTV, (Colegiul Tehnic Traian Vuia), RCM, (Rugby Club Municipal), sau mai nou CSM. De-a lungul carierei i-am mai avut antrenori, sau chiar îi mai am, pe ceilalți domni profesori din familia Secuianu, Dorian și Marius, pe lângă domnul profesor Viorel Secuianu. De asemenea, am lucrat și lucrez în continuare, cu domnul profesor Dan Vlismas”.

Superliga, refuzată pentru a juca la Galați!

În cariera lui Gabriel Dănăilă printre cele trei echipe gălățene s-a ”strecurat” și o perioadă petrecută în străinătate. ”Pentru o timp, nu prea îndelungat, am jucat în Marea Britanie, mai exact pentru RFC Romford și RFC Ruislip, ambele din Anglia.

Nu am putut să stau prea mult timp în Anglia, dorul de casă, de familie, de Galați m-au făcut să mă întorc. Plus că eu sunt pe final de carieră, 33 de ani, și am vrut să joc pentru echipa din orașul natal.

Am preferat Galațiul în detrimentul Buzăului, atunci echipa din Buzău evolua în Superliga, dar am refuzat propunerea celor de la Buzău chiar dacă jucam în eșalonul de elită, Superliga”.

2015 an de referință în carieră

Pentru cariera lui Gabriel Dănăilă anul 2015 este cel etalon, an în care rugbistul gălățean și-a trecut în cont două medalii în Divizia Națională de Seniori, dar și o participare la campionatul European de rugby 7cu echipa națională de seniori a României.

”Am avut o groază de meciuri grele, de altfel în rugby nu sunt meciuri ușoare, echipele fiind de valori apropiate. Dar, în memorie mi-a rămas un meci din anul 2015. A fost un joc cu cei de la CS Năvodari, iar pentru noi miza jocului erau locul doi în Divizia Națională de Seniori. Am câștigat acel joc, cu greu, și ne-am adjudecat și medaliile de argint în DNS, rugby 7”, spune Gabriel.

”Tot din anul 2015. Într-un meci la Petroșani, jucam cu titlul pe masă, dar am pierdut meciul la limită, în ultimele faze, totodată am pierdut și titlul de campioni în Divizia Națională de Seniori. În acel an am terminat pe trei în Divizia Națională de Seniori, rugby în XV”, ne spune Gabriel.

În lotul României 7’s la Europeanul de la Moscova

Cele două medalii din DNS, rugby 7 și XV, obținute în anul 2015 au fost încununate de Gabriel Dănăilă cu o participare la un Campionat European cu echipa națională a României. ”A fost cea mai frumoasă experiență și una dintre cele mai mari satisfacții pe care mi le-a dat rugby-ul, cel puțin până acum. În 2015 am participat împreună cu echipa națională a României de seniori, rugby 7, la Campionatul European de la Moscova”, ne-a mărturisit Gabriel.

Campion în DNS rugby 7 cu RCM Galați

RCM Galați campioana DNS rugby 7

Nici în anul 2016 lui Gabriel și coechipierilor de la RCM Galați nu le-a mers deloc rău. În acel an formația gălățeană a câștigat, în premieră, titlul în Campionatul Național de rugby în 7, Divizia Națională de Seniori. Alături de Gabriel Dănilă la titlul din 2016 au mai contribuit: Gabriel Partenie, Constantin Badea, Cristi Boboc, Ionuț Cosmiuc, Costel Buruiană, Claudiu Carabeț, Nicu Manolache, Alexandru Șișcan, Serghei Budaian, Igor Mishin, Mihai Diacon, Vasile Leu, Ionuț Cucu, Iulian Iftode, Dragoș Giușcă. Antrenorii echipei au fost: Viorel, Marius și Dorian Secuianu.

Premize de medalie și în 2020

Din cauza pandemiei de coronavirus jocurile din Divizia Națională de Seniori, rugby 15, nu s-au mai reluat. Amânarea campionatului DNS nu este chiar de bun augur pentru formația gălățeană. La momentul întreruperii CSM Galați era pe locul doi cu o singură înfrângere, cu șanse reale de a câștiga o medalie, cel puțin de argint. În prima etapă din returul DNS, este programat la Galați derby-ul campionatului CSM Galați – Știința Petroșani, liderul DNS în momentul întreruperii.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal