Gabriel Partenie – căpitanul. ”Am refuzat Superliga să joc pentru CSM Galați, acasă!”

840

Având în vedere că sportul și-a pus pauză în perioada pandemiei, încercăm să scoate la suprafață poveștile sportivilor reprezentativ pentru Galați. Astăzi îl descoperim pe Gabriel Partenie căpitanul echipei de rugby CSM Galați.

Selectat la rugby de profesorul Marius Secuianu

Actualul căpitan al formației gălățene de rugby ne spune că a început ”relația” cu rugby-ul odată cu admiterea la liceu.

”În urmă cu vreo 16 ani, în tomna anului 2004, am început să cochetez cu rugby-ul. În acel an am fost admis la Colegiul Tehnic Traian Vuia Galați, cunoscut popular și sub denumirea de Liceul Auto. Acolo am fost selectat de către domnul profesor Marius Secuianu, eu fiind la clasă cu profil tehnic, nu la clasa specială de rugby”, spune Gabriel.

”La insistențele mamei am rămas la rugby”

În chiar debutul carierei de jucător de rugby Gabriel Partenie a avut un moment de cumpănă, dar cea care la convins să continue a fost chiar mama sa.

”La început mi s-a părut un pic ciudat, nu înțelegeam ce se întâmpla, mingea ovală sărea în toate direcțiile, buturile la fel de ciudate, nu înțelegeam care e treaba.

După vreo două luni am vrut să mă las, nu mă vedeam făcând asta. Eram mic, subțirel, iar singurul meu avantaj era viteza, dar la insistențele mamei, care m-a îndrumat să fac sport, am rămas în continuare. Am ascultat-o și iată-mă și astăzi făcând asta”, mărturisește Gabriel.

Aripă în primul meci oficial

Consacrat pentru poziția centru, Gabriel Partenie a jucat în primul meci oficial pe o altă poziție din linia de trei sferturi, cea de aripă. ”Primul meci oficial țin minte că l-am jucat contra celor de la CSȘ Tecuci, am jucat pe postul aripă, cred că am stat în teren o repriză”.

De altfel, în momentele în care a fost nevoie Gabriel Partenie a jucat și pe alte poziții în teren decât cel de centru, în funcție de necesitățile din echipă.

În top patru pe țară la prima participare la un turneu final

Împreună cu echipa de juniori a Colegiului Tehnic ”Traian Vuia”, la prima participare la un turneu final, Gabriel și colegii lui au intrat în primele patru echipe din țară.

”După acel meci am început să prind echipa titular, meci de meci. Încă din primul an ne-am calificat la turneul final al Diviziei Naționale de Juniori, după ce am susținut meciuri de calificare împotriva celor de la Liceul ”Aurel Vlaicu” București, (LAV). A urmat un turneu greu la București împotriva celorlalte trei echipe, Dinamo, Steaua și Metrorex. Am intrat între primele patru echipe din țară”, spune Gabriel Partenie.

”Am cochetat cu echipele naționale de juniori”

Pe lângă activitatea de la echipa de club, Gabriel Partenie a bifat și câteva selecții la echipele naționale de juniori, însă fără a debuta într-un joc. ”Am fost selectat de câteva ori la echipa națională de juniori, însă nu am prins lotul final. În schimb, am participat în mai multe rânduri la acțiuni cu lotul regional Moldova, turneul pe regiuni istorice”, ne-a spus Gabriel.

Trecerea la seniori cu echipa Colegiului Tehnic Traian Vuia

După terminarea liceului pentru Gabriel Partenie și ceilalți colegi de generație se punea problema continuării la o echipă de seniori. Astfel s-a înființat echipa Colegiului Tehnic Traian Vuia, formație ce a activat în Divizia A.

”În clasa a 12-a, fiind mulți jucători care terminau junioratul și nu aveau unde să joace s-a format o echipă de seniori. Lotul era format din cei care terminau junioratul și o parte din jucătorii ce terminaseră junioratul în sezoanele trecute. A fost grea trecerea de la juniori la seniori, diferență mare la gabaritul jucătorilor sau la viteză”.

Șapte luni în Italia pentru Ruggers Tarvisium U20

După câteva sezoane petrecute la echipele din Galați Gabriel Partenie a încercat prima provocare externă a carierei.

”Am jucat pentru cluburile din Galați până în anul 2009, an în care împreună cu colegul meu de clasă și de echipă Sergiu Stroie am plecat în Italia pentru a da probe la echipa din Treviso la Ruggers Tarvisium U20. Cei de acolo nu au stat prea mult pe gânduri și ne-au luat în echipa lor. Am jucat pentru formația italiană vreo șapte luni, după care m-am întors înapoi la Galați”, spune Gabriel.

Ghinion cu transferul în Germania

După experiența din Italia, Gabriel Partenie a încercat o altă experiență în externă, de data asta în Germania, dar fără suscces din cauza unie accidentări.

”În vara anului 2012 am plecat două săptămâni în Germania pentru a da probe la Pfortzein, echipă din prima ligă germană. Trebuia să rămân acolo, dar am fost nevoit să revin în țară pentru a rezolva câteva probleme legate de Facultate. Înainte de a pleca înapoi în Germania m-am accidentat la un meci cu băieții la Galați și nu am mai mers, am rămas acasă, la Galați”, ne-a declarat Gabriel.

Stejarul Buzău, o altă bornă în carieră

După experiența cu transferul din Germania, Gabriel Partenie a încercat experiența Stejarul Buzău. ”Am continuat să joc pentru RCM Galați până în anul 2015. În acel an am încercat o schimbare în cariera mea și m-am transferat la o altă echipă din Divizia Națională de Seniori, Stejarul Buzău, cum se numea echipa la acea vreme.

Am făcut pregătirea de iarnă cu cei de la Buzău, chiar am jucat un meci de pregătire împotriva echipei din Galați! Pentru mine a fost un sentiment extrem de ciudat să fiu adversar, să joc contra unei echipe din Galați”, declară Gabriel.

”Profesorul Viorel Secuianu m-a întors acasă”

”După acel meci n-am rezistat prea mult, iar în urma unei discuții cu domnul profesor Viorel Secuianu m-am întors acasă. În acel an la Galați s-a construit o echipă frumoasă, la care au participat și băieții din Republica Moldova, jucători talentați și băieți sufletiști”, spune Gabriel despre reîntoarcerea acasă.

Mix-ul gălățeano – basarabean a adus primele medalii pentru gruparea locală de rugby

Decizia de a transfera jucători din Republica Moldova, în marea or parte componenți ai ”haiducilor”, echipa națională a Republicii de peste Prut, s-a dovedit a fi inspirată.

”Ca urmare a ”amestecului” de jucători, gălățenii cu cei din Republica Moldova, aveau să vină și primele medalii la seniori. Am câștigat medaliile de bronz la rugby în 15 și argintul, vicecampioni, la rugby în 7, în Divizia Națională de Seniori”, ne-a declarat Gabriel.

”Pentru o perioadă am fost nevoit să las sportul în favoarea serviciului”

Din cauza remunerației financiare scăzute căpitanul Gabriel Partenie a fost nevoit să întrerupă sportul pentru o perioadă în favoarea unui loc de muncă.

”În anul 2016 am avut intenția de a mă lăsa de sport. Am fost nevoit să mă angajez și a trebuit să renunț la sport. Nu am stat prea mult departe de terenul de rugby, iar după câteva luni am revenit la antrenamentele formației gălățene.

A fost o decizie inspirată, în acel an au venit alte medalii. În anul 2016 am ieșit campioni naționali DNS la rugby în 7. După acest succes am fost la București pentru selecții în echipa națională de rugby în 7. Am participat cu ”stejarii” la Balcaniada organizată chiar la București”, ne-a declarat Gabriel Partenie.

Buzăul refuzat a doua oară, chiar dacă era în Superliga!

Dorit de cei din Buzău, da data asta echipa evolua în Superliga, Gabriel Partenie a ales să rămână acasă să joace pentru secția de rugby de la nou înființatul club CSM Galați

”În 2018 – 2019 am fost în discuții cu cei de la Buzău pentru a merge să joc acolo, de data asta echipa evolua în Superliga, dar am ales să rămân acasă și să joc pentru echipa de rugby a Clubului Sportiv Municipal Galați”, ne-a spus Gabriel.

Reperele palmaresului personal al lui Gabriel Partenie, alături de echipa de rugby a Galațiului, (CTTV, RCM sau CSM Galați):

-2011, Berkovitze, Bulgaria, locul 3 la rugby în 7

-2014, locul trei la Belgrad 7 s, rugby în 7

-2014, vicecampion la Sofia 7s, Bulgaria, rugby în 7

-2015, vicecampion Divizia Națională de Seniori, rugby în 7

-2015, locul 3 în Divizia Națională de Seniori, rugby în 15

-2016, campion în Divizia Națională de Seniori, rugby în 7

-2017, campion Kavala Rugby Beach, Grecia

-2019 campion Sofia 7s Bulgaria, rugby în 7, plus titlul personal MVP- ul turneului

-2020 locul doi în Divizia Națională de Seniori, rugby în 15, la momentul întreruperii campionatului.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal