50 de ani/50 de legende. FLORIN CERNAT

372
Foto: SC Oțelul

Florin Lucian Cernat, născut pe 10 martie 1980, la Galați, este cea mai atipică prezență din cele 50 de legende prezentate în această serie, având în vedere numărul mic de meciuri jucate pentru Oţelul în comparaţie cu cei care se încadrează în categoria legendelor. Totuşi, talentul său şi ataşamentul faţă de club demonstrat recent, îl plasează şi pe el în rândul eroilor noştri.

Cu o strategie gen Athletic Bilbao, bazată pe talente autohtone, Oțelul Galați se poate lăuda cu foarte mulți jucători de marcă gălățeni. S-a vorbit de multe ori de tineri cu talent colosal care au fost exponențiali pentru echipă, însă, dintre toți, Cernat are o sclipire în plus. El e adevăratul copil teribil al Oțelului. El e unicul Diamant.

Cel mai bun încă din perioada junioratului

Florin Cernat a început fotbalul la vârsta de 6 ani și jumătate, câștigând în 1997 titlul de campion național la Juniori I cu LPS Oțelul. Încă din perioada aceea se făcea remarcat şi a primit diverse premii de cel mai bun jucător al competiţiilor la care a luat parte. Mai mult, era selecţionat cu regularitate la loturile naţionale.

Contactul cu fotbalul adevărat s-a petrecut în 1998, când pe 25 august debuta în roșu-alb-albastru, în Cupa UEFA. Meciul era pierdut cu 3-0 în fața danezilor de la Vejle BK, în manşa retur a turului preliminar din competiţia europeană. A intrat în locul lui Emil Spirea, în minutul 84, când totul era deja pierdut, dar era un junior care intra într-un Oțelul blindat cu oameni precum Bordeianu, Pelin, Ion Gigi, Guriță, Vali Ștefan, Tănase, Tofan sau Ion Viorel. Cel poreclit „Păstrugă” în acea perioadă, era deja cunoscut de spectatorii gălățeni şi avea onoarea de a-și auzi numele scandat minute în șir pe stadion, cu puţin timp înainte ca antrenorul Simionaș să se lase înduplecat.

Debut cu victorie în campionat

Câteva zile mai târziu, mai exact pe 29 august, la doar 18 ani a intrat pe teren într-un meci câștigat la limită la Craiova. I-a luat locul lui Viorel Tănase în minutul 81. Până la sfârșitul sezonului a adunat 18 partide în care a reuşit să marcheze de două ori, ambele goluri fiind înscrise în victoria cu 3-2 de la Reșița, împotriva CSM-ului.

A continuat încă un tur la Oțelul, tot în 18 partide, dar cu responsabilitate sporită. A mai marcat încă 3 goluri: cu Oneștiul, la o victorie cu 2-1, apoi la un 3-0 în fața Ceahlăului și la încă un succes, 3-2, în fața Petrolului Ploiești. Din nefericire, același sezon avea să-l mai vadă pe Cernat pe teren doar ca adversar al Oțelului!

Vândut repede

În ciuda faptului că Oţelul nu şi-a scăpat prea uşor jucătorii talentaţi din echipă, de această dată Florin Cernat a fost vândut destul de repede. A fost transferat de la o vârstă fragedă la Dinamo Bucureşti, pentru suma de circa 700.000 de euro, bani ce salvau Oţelul din pragul falimentului la acea vreme. Devenise în acel moment cel mai scump transfer intern! Era clar că valoarea sa era peste nivelul campionatului românesc şi Cernat a fost ochit rapid de cei de la Dinamo Kiev, care au plătit bani grei pentru a-l achiziţiona.

După ce şi-a trecut în cont un titlu de campion naţional cu Dinamo, plus două Cupe ale României, Florin a făcut pasul către Ucraina, la o formaţie care participa în acele vremuri an de an în grupele Ligii Campionilor. Dinamo Kiev era o echipă importantă a Europei care îl avea ca număr zece pe Cernat, iar acesta n-a dezamăgit niciodată la formaţia din Ucraina.

Două goluri memorabile în Liga Campionilor

Din 2001 până în 2009, Florin a aparţinut de Dinamo Kiev, club pentru care a jucat 130 de partide şi a marcat 31 de jocuri. Între 2002 şi 2004 a fost selecţionat cu regularitate la naţionala României, pentru care a marcat de două ori în 14 partide.

Cernat a fost un fotbalist ghinionist în privinţa accidentărilor, care l-au făcut să piardă mult timp în afara gazonului. Totuşi, în sezonul 2004-2005, în faza grupelor Ligii Campionilor, Florin a reuşit să marcheze două goluri memorabile pentru echipa sa, în victoria cu Bayer Leverkusen, scor 4-2. Gălăţeanul nostru a marcat golurile trei şi patru pentru una dintre frumoasele victorii ale lui Dinamo Kiev din istoria confruntărilor sale în plan european.

Diamantul a reuşit să câştige la Kiev patru titluri de campion, patru Cupe ale Ucrainei şi o Supercupă. Spre finalul perioadei sale petrecute în Ucraina a fost împrumutat la Hajduk Split. Era în revenire după o accidentare şi avea nevoie de jocuri. Astfel, ediţia 2007-2008 l-a găsit pe Cernat în Croaţia, unde a devenit rapid cel mai bun jucător al echipei şi unul dintre cei mai buni ai campionatului. A reuşit să marcheze de opt ori în 28 de partide pentru Hajduk, formaţie cu care a terminat pe locul doi. Pentru împrumutul său, la acea vreme, clubul din Croaţia a plătit circa 400.000 de euro, asta ca să ne dăm seama mai bine de valoarea fotbalistului.

A revenit la Kiev, dar numai pentru puţin timp, pentru ca la finalul contractului să semneze din nou cu Hajduk Split. A mai stat un an în Croaţia, unde a avut din nou evoluţii excelente, de această dată reuşind să-şi treacă în cont şi o Cupă câştigată cu echipa sa. A făcut apoi trecerea către campionatul Turciei, unde a jucat la Karabukspor (trei sezoane) şi la Rizespor (un sezon). La ambele echipe era vedetă şi purta numărul 10. I-a răsplătit pe turci cu goluri senzaţionale şi foarte multe pase decisive. Peste tot pe unde a jucat, Florin Cernat a reprezentat cumva şi Oţelul, prin şcoala de fotbal la care a trecut!

Revenirea promisă s-a petrecut

Toţi fanii Oţelului sperau ca imediat după câştigarea campionatului să-l avem pe Florin Cernat în teren la meciurile din Liga Campionilor. Nu s-a petrecut atunci întoarcerea, dar Diamantul a spus mereu că va reveni în România doar la Galaţi. De-a lungul timpului Florin Cernat s-a antrenat de multe ori alături de echipa noastră, făcându-ne pe toți să tremurăm de emoție. Dar n-a fost să fie prima dată, n-a fost nici a doua oară…

Şi-a găsit probabil cel mai bun moment pentru a-şi dovedi ataşamentul faţă de gruparea roş-alb-albastră şi a venit într-o perioadă neagră a Oţelului. Abia scăpaţi de alde Ciofoaia de la conducerea clubului, Oţelul a început actualul sezon ca o formaţie condamnată la retrogradare sau poate chiar mai rău.

După schimbări semnificative în conducerea clubului, „Diamantul” roş-alb-albastru s-a întors la Galaţi, acasă. Aşa cum îi stă bine unei legende a luat în primire numărul 10 pe tricou şi banderola de căpitan. La insistenţele lui Cristi Munteanu (care debuta în poarta Oţelului la plecarea lui Cernat!), actualul team-manager, Cernat a venit să ajute într-un moment mai dificil ca oricare altul.

Şi dacă nu cu Cernat alături puteau spera fanii Oţelului că salvarea e posibilă, alături de cine ar mai putea să spere? A intrat pe teren au început să apară rezultatele. A driblat cum numai el ştie s-o facă, a pasat cum au nevoie toţi jucătorii şi a alergat până la epuizare pentru a lăsa tuturor impresia de final a Oțelului că este un club cu onoare, cu identitate puternică și cu capacitatea de a se ridica din cele mai negre vremuri.

Și-a încheiat cariera la FC Voluntari, acolo unde și ocupă o funcție în conducere în zilele noastre, iar înainte de asta a trecut și pe la Viitorul lui Gheorghe Hagi.

Declaraţii Florin Cernat:

”Aici am crescut, aici m-am lansat în fotbal și am cunoscut primele satisfacții. Galațiul rămâne prima mea opțiune, dintre echipele românești.”

”Era timpul să revin. Și, așa cum am declarat în trecut, dacă voi reveni în România, voi reveni la Galați. Au fost mai multe oferte, dar m-am întors acasă, așa cum am promis.”

Marius Cernat
Marian Săvăstru

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal