50 de ani/50 de legende JIVKO JELEV

127

Fostul “Ministru al Apărării Gălăţene”, Jivko Dinchev Jelev (Живко Динчев Желев) s-a născut la data de 23 iunie 1979 la Stara Zagora (Bulgaria), și a început fotbalul profesionist la 11 ani pentru formaţia locală Beroe. Primul contact cu echipa mare l-a avut la vârsta de 16 ani, unde, după un singur sezon în Divizia B, urmat de retrogradarea echipei, a semnat cu Litex Loveci, alături de care a promovat încă din primul sezon.

Şaptesprezece ani a fost considerată o vârstă prea fragedă pentru contactul cu primul eșalon, aşa că a fost împrumutat la FC Olimpik Teteven timp de 3 sezoane, după care, reîntors la Litex, s-a încununat campion al Bulgariei. A evoluat aproape fără întrerupere până în 2007 pentru Litex, adunând 225 de meciuri și înscriind 34 de goluri, fiind cel mai bun marcator de profil defensiv din istoria campionatului Bulgariei! Tot în acest interval a luat contact și cu reprezentativa vecinilor noștri, în 24 de meciuri pentru echipa Under 21, pentru care a marcat de două ori și de 6 ori pentru Naționala mare!

În urma unui acord verbal de principiu, pe care Jivko l-a respectat în ciuda ofertelor venite ulterior, Oțelul s-a ales cu un jucător de mare caracter, cu un tip dur, dar elegant în apărare și cu primul jucător de clasă din lot, din afara României. A fost adoptat de publicul gălăţean chiar de la primul meci, toţi spectatorii prezenţi rămânând cu gura căscată după primul joc de senzaţie făcut de bulgar la Oţelul.

Jivko Jelev, un uriaș de peste 1,90 metri și 90 de kilograme, un jucător foarte solid, un munte de mușchi, după cum îl descriau uimiți unii jucători care împărțeau vestiarul cu el. Polivalența sa se materializează prin achitarea cu foarte mare succes de atribuțiile de pe axul central al defensivei, dar și a celor de atacant când echipa avea nevoie să revină, ca un alt uriaş de legendă – Vasile “Pluto” Brătianu.

În apărare, Jivko amintea în același timp de eleganța lui Tofan, dar și de sacrificiul lui Pelin. Avea intrări decise și curate, însă nu s-a menajat niciodată. A evoluat în diverse rânduri cu capul spart, cu nasul bandajat sau într-un picior. Probabil e principalul “vinovat” că astăzi îl avem pe Sîrghi “Kamikaze”, a cărui evoluție în joc a marcat-o Jelev, așa cum declara apărătorul gălățean într-un interviu pentru Dunărea Bătrână.

În atac, Jivko reușea cu mare succes transformarea armelor sale defensive în are arme ofensive, prin jocul perfect de cap, forța impresionantă de pătrundere și chiar şuturile violente, dar precise, de la distanţă.

Tot Jelev a fost cel care a reușit și securizarea buturilor prin propunerea conaționalului sau Stoyan Kolev la Oţelul, într-o perioadă marcată de încercări eșuate de a acoperi postul, cei doi formând o echipă pe cinste în defensiva gălăţeană.

Toate aceste calități fotbalistice, dar mai ales umane, i-au adus poziția de căpitan secund al echipei, în urma lui Paraschiv, iar în câteva rânduri a evoluat chiar cu banderola pe braț, devenind primul căpitan străin din istoria echipei!

În doar trei sezoane a jucat 73 de meciuri în Liga I și a înscris de 7 ori. De asemenea, a făcut parte din echipa care aducea Cupa UEFA Intertoto la Galați, fiind în acele momente unul dintre cei mai iubiți jucători ai echipei.

Din nefericire, valoarea sa a adus şi despărțirea de echipă, Oțelul n-a putut să îi mai plătească salariul de 120.000 de euro pe an. A plecat la Steaua, iar în schimbul său a venit autohtonul Ochiroşii. Dacă nu ar fi fost dat atât de uşor, ar fi făcut parte din echipa senzaţională care a adus primul titlu la Galaţi şi cu siguranţă nu numai că s-ar fi potrivit de minune, dar ar fi meritat acest lucru. Totuşi în umbra lui Jivko au fost crescuţi jucători precum Cristian Sîrghi sau Milan Perendija, sârbul chiar fiind numit “noul Jelev”

După ce a părăsit România, au urmat transferurile la Inter Baku și PFC Simurq în Azerbaidjan, înainte de a reveni în țara natală la Slavia Sofia şi apoi în oraşul natal la Vereya Stara Zagora, aşa cum îi şade bine unui fost mare fotbalist.

Marius Cernat

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal