Cristi Boboc: ”Accidentarea la cap a fost momentul de cumpănă al carierei”

849
Foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat

În vara anului 2010 rugby-ul gălățean avea să coopteze în rândurile sale unul dintre cele la reprezentative produse, Cristi Boboc. ”În urmă cu zece ani, am fost la un prim antrenament de rugby. Am fost chemat la rugby de profesorul Marius Secuianu, mai mult pentru a vedea ce este rugbiul și dacă îmi va place. După acel antrenament am îndrăgit acest sport și am vrut să performez în rugby”, ne spune Cristi Boboc despre primele sale contacte cu balonul oval.

Noua pasiune a lui Cristi Boboc a fost dezvoltată odată cu admiterea la Liceu. ”Imediat după terminarea școlii generale am aplicat, și am fost admis, la Colegiul Tehnic Traian Vuia, (Liceul Auto), la clasă specială de rugby”, spune Cristi Boboc.

Debut la Cupa ”Dunării de Jos”

Odată cu admiterea la liceu pentru Cristi Boboc au început și jocurile adevărate de rugby. Debutul într-un meci cu buturi și balon oval a avut loc la Cupa ”Dunării de Jos”, competiție juvenilă organizată la Galați de Colegiul Tehnic Traian Vuia, în colaborare cu Federația Română de Rugby.

”Debutul într-un meci oficial a fost într-un joc de la Cupa ”Dunării de Jos”, pe stadionul ”Municipal”, (fostul Gloria de lângă Autogară). Am debutat într-un joc adevărat de rugby contra echipei din Brăila”, spune Cristi despre primul oficial de rugby.

Închizător în meciul de debut, consacrat ca flanker

Chiar dacă pe parcursul carierei Cristi Boboc s-a consacrat pe poziția de flanker, numărul 7, în primul meci oficial Boboc a jucat la numărul 8.

”În meciul de debut în rugby am jucat pe postul de închizător, (numărul 8, ultimul în grămadă, coordonează ceilalți înaintași și pasează mingea). Apoi pe parcurs am trecut în poziția de flanker, aripă de grămadă, (outside flanker)”.

Vicecampion în DNJ U17 cu CTTV Galați

Perioada junioratului a fost petrecută de Cristi Boboc la clubul Colegiului Tehnic Traian Vuia, cu rezultate notabile. ”Am jucat la echipa de rugby a Colegiului Tehnic Traian Vuia, juniori, până în anul 2014. În perioada junioratului am obținut mai multe rezultate, iar cele mai importante ar fi: vicecampion în Divizia Națională de Juniori U17, (după o finală pierdută cu Steaua, scor 3-10). Tot în perioada junioratului am participat Campionatul European U18, rugby XV, Campionatul European U19, rugby 7, Campionatul European U19”.

RCM Galați – primul club de la nivelul seniorilor

După patru ani de juniorat Cristi Bobioc a făcut pasul spre echipa de rugby seniori a Galațiului, transformată din CTTV în Rugby Club Municipal. ”La sfârșitul anului 2014 am promovat la echipa de seniori, numită pe atunci Rugby Club Municipal (RCM) Galați. Și la nivelul seniorilor am obținut rezultate importante, din care aș remarca: locul trei în Divizia Națională de Seniori, rugby XV, cât și campion în DNS, rugby în 7, ambele obținute cu echipa Galațiului. Cât timp am jucat pentru echipa din Galați am fost legitimat și la CNOPT, (Centrul Național Olimpic Pentru Tineret)”, ne-a spus Cristi Boboc.

Campion în DNS cu Tomitanii Constanța

După șapte ani petrecuți în rugby-ul gălățean, patru la juniori și trei la seniori, Cristi Boboc a ales o altă provocare, tot în liga secundă, Divizia Națională de Seniori.

”Până în anul 2017 am jucat la echipa de rugby a Galațiului, după care am fost împrumutat un sezon la echipa Tomitanii Constanța. Cu formația din Constanța am câștigat Divizia Națională de Seniori, rugby XV, și am promovat în Superliga”, spune Cristi Boboc despre prima experiență la o echipă de rugby în afara Galațiului.

În Superliga cu Gloria Buzău!

Chiar dacă a obținut promovarea în liga de elită cu formația din Constanța jucătorul gălățean a jucat în Superliga cu o altă echipă.

”După acest an petrecut la Tomitanii Constanța, și anume din anul 2018, am ales să plec definitiv din Galați, am acceptat oferta celor de la SCM Gloria Buzău, echipă ce evolua în Superliga. Am jucat la Buzău până în acest an, în luna martie, când echipa s-a desființat din cauza pandemiei de coronavirus. Între timp am revenit la echipa din Constanța, la Tomitanii”.

De Tomitanii Constanța și Gloria Buzău, ultimele două echipe ale lui Cristi Boboc, se leagă și cel mai greu meci al carierei, cel puțin de până acum. ”Cel mai greu meci al carierei mele de până acum a fost finala DNS contra celor de la Buzău, când am câștigat locul I în Divizia Națională de Seniori, cu Tomitanii Constanța. Nu aș putea spune de un meci ușor, la rugby toate meciurile sunt grele și trebuie să muncim pentru puncte”, ne-a spus Cristi Boboc.

Alături de ”stejari” la competiții de anvergură

Din postura de jucător în DNS sau Superliga, Cristi Boboc a strâns mai multe selecții la competiții de anvergură alături de echipele naționale de rugby în 7.

”La nivel de seniori am fost selecționat la turnee de rugby în 7, GPS 7, aceste turnee s-au desfășurat în: Franța, Anglia sau Portugalia. De asemenea, am participat la Rugby Europe Sevens la turneul din Suedia cu lotul național de seniori, ”stejarii”.

Participare la Universiada de vară din 2019

Împreună cu ”stejarii” Cristi Boboc a participat și la Universiada de vară din 2019, de la Napoli. În acel an Cristi Boboc era student al Universității Dunărea de Jos din Galați, și era legitimat la SCM Gloria Buzău, în Superliga. ”Nu am renunțat la a-mi finaliza studiile, chiar dacă eram într-un alt oraș, îmbinând sportul cu studiile. În acest sens, în vara anului 2019, fiind student al Universității ”Dunărea de Jos” din Galați am participat la Universiada de vară cu echipa națională de rugby în 7”, spune Cristi Boboc.

Accidentarea la cap, momentul de cumpănă!

În cariera lui Cristi Boboc a avut și un moment de cumpănă, în care a fost aproape să renunțe la rugby. ”Un moment trist, dar și de cumpănă, al carierei mele a fost când m-am accidentat la cap și a trebuit să fiu operat. Acel moment m-a ținut departe de teren, neștiind dacă voi mai putea juca”.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal