Interviu cu Antonel Tabac. ”Viitorul Frumușița încă nu a primit nici un leu de la administrația locală. Ne descurcăm cu resursele proprii, personale”

406

Pandemia de coronavirus a pus stop meciurilor din ligile inferioare, chiar dacă jucătorii din aceste eșaloane sunt cei mai dornici de fotbal. Legat de impactul pandemiei în fotbalul din al doilea eșalon județean, măsurile luate de FRF pentru fotbalul amator sau implicarea autorităților locale în echipa de fotbal de la Frumușița am vorbit cu președintele și omul care se ocupă cu asigurarea resurselor financiare la Viitorul Frumușița, Antonel Tabac.

-Cum a trecut, sau cum trece, Viitorul Frumușița peste această perioadă lungă de pauză?

-Așa cum intuiți deja, Viitorul Frumușița, ca și celelalte cluburi din Liga a V-a, traversează cu greu această perioada lungă de pauză, date fiind restricțiile existente cu privire la desfășurarea antrenamentelor și a meciurilor oficiale.

Atât jucătorii, cât și suporterii, doresc reluarea competiției și a meciurilor oficiale, însă momentan nu se întrevede nicio posibilitate. În ultima perioadă, deși în plină pandemie am avut posibilitatea să desfășurăm câteva meciuri amicale, atât cu echipe din Liga a IV-a, cât și cu echipe din Liga a V-a, lucru care a contribuit din plin la închegarea jocului echipei, fapt care ne conferă încredere și speranță cu privire la o evoluție mai bună a echipei în sezonul viitor.

-Dacă ar fi să faceți o analiză a primului sezon de existență al echipei, care sunt plusurile și care sunt minusurile sezonului?

-Plusurile primului sezon al echipei, cred că sunt constituite de mai multe aspecte: în primul rând, înființarea echipei cu tot ce presupune aceasta, începând de la dotarea cu echipamentele necesare și până la stabilirea suprafeței de joc în calitate de gazde, apoi faptul că echipa este formată în cea mai mare parte din rândul tinerilor din localitate și nu în ultimul rând, atmosfera frumoasă a meciurilor oficiale.

La categoria minusuri putem bifa lipsa unei baze sportive, a unui teren de joc situat în comuna Frumușița, aspect care s-a reflectat și în jocul echipei, antrenamentele pe teren mare fiind foarte puține datorită distanței de 14 km dintre localitățile Frumușița și Fântânele, ce trebuie parcursă mereu pentru a putea desfășura activitatea, lipsa vestiarelor și nu în ultimul rând, lipsa unui portar experimentat.

Partea financiară, este de asemeni, o mare problemă, întrucât, deși am făcut demersurile necesare și am depus documentele solicitate, Clubul Sportiv Viitorul Frumușița încă nu a primit nici un leu de la administrația locală, trebuind să ne descurcăm până în acest moment cu resursele proprii, personale.

-Cum vedeți condițiile impuse de FRF pentru fotbalul amator? Poate Viitorul Frumușița să înceapă al doilea sezon de Liga a V-a dacă actualele condiții vor fi menținute? Credeți ca există echipe din Liga a V-a sau a IV-a care să îndeplinească condițiile meci de meci?

-Pandemia de Covid 19 este o problemă greu de gestionat pentru FRF sau fotbal, având în vedere faptul că fotbalul este un sport care presupune contact fizic intre jucători. În ceea ce privește condițiile impuse de FRF pentru fotbalul amator în acest context, nu cred că Viitorul Frumușița, ca de altfel și celelalte echipe din Liga a V-a, își va permite să joace în aceste condiții. O cheltuială suplimentara de minim 1000 de lei/meci pentru testarea anti-COVID a jucătorilor și staff-ului echipei, este o cheltuială pe care cu siguranță, la acest moment nu o putem suporta. În situația în care va exista această obligativitate, probabil, vom aștepta și noi îmbunătățirea situației.

-S-a schimbat ceva în infrastructura sportivă și în ceea ce privește sportul în general de la Frumușița de la apariția Viitorului Frumușița?

-Până la momentul înființării clubului de fotbal Viitorul Frumușița, activitatea sportivă de la nivelul comunei Frumușița, a cuprins cursuri de karate și dans sportiv, activități extrașcolare care s-au adresat  elevilor Școlii Gimnaziale nr. 1 Frumușița și nu numai, acțiuni care împreună cu cercul de pictură au făcut parte dintr-un set de activități pe care le-am inițiat și sprijinit personal în folosul copiilor din Frumușița în perioada 2014-2019.

În acest moment, în urma solicitării noastre, am identificat împreună cu reprezentanții Primăriei o suprafață de teren în intravilanul comunei care va căpăta destinația de bază sportivă și sperăm ca aceasta să poată fi amenajată corespunzător pentru a putea desfășura antrenamentele și meciurile oficiale în localitate.

Un teren de fotbal, chiar amenajat  la nivel minim, ar aduce o mare bucurie în comuna Frumușița, întrucât va oferi posibilitatea tuturor locuitorilor de a participa în calitate de suporteri la meciurile de fotbal ale echipei și de a își susține echipa favorită.

Pot spune că apariția  Clubului Sportiv Viitorul Frumușița a avut efectul scontat, foarte mulți copii din comună fiind interesați de acest fenomen și dornici să participe la activitățile echipei. Cu siguranță, pentru a răspunde așteptărilor acestora, vom înființa și o echipă de copii care va participa la competițiile fotbalistice dedicate acestora, existente la nivelul județului.

-Veți candida pentru o funcție în comuna dumneavoastră, care vor fi primele trei lucruri pe care le vei face pentru mișcarea sportivă din Frumușița după ce o să câștigați alegerile?

Da, așa este, voi candida pentru funcția de primar al comunei Frumușița. În primul rând, aș dori să realizez un stadion al comunei, într-un cuvânt, o bază sportivă care să ofere echipei comunei posibilitatea de a juca acasă cu adevărat, în fața localnicilor, întrucât fiecare jucător, este fiul, nepotul, vărul cuiva și cred că pentru jucători, bucuria de a juca în fața celor dragi de acasă, nu se compară cu nimic altceva.

Sunt recunoscător și mulțumesc pe această cale administrației locale din Scânteiești pentru găzduirea meciurilor de acasă ale echipei Viitorul Frumușița, însă cred acest fapt trebuie schimbat, deoarece locuitorii din Frumușița merită din plin acest lucru.

În prezent, în comuna Frumușița copiii au posibilitatea de a practica sporturi precum karate și haltere, însă sportivii își desfășoară activitatea în condiții improprii, lucru pe care aș dori să îl schimb prin realizarea unei săli de sport la nivelul comunei, adecvată și dotată conform standardelor sportive în vigoare, care va oferi totodată, copiilor și tinerilor din comună posibilitatea de a practica un sport în cele mai bune condiții.

Înființarea unei secții a clubului care să fie destinată copiilor și tinerilor până în 18 ani este, de asemeni, o prioritate pentru mine, întrucât trebuie să oferim copiilor și tinerilor posibilitatea de a practica un sport, promovând astfel un stil de viață sănătos, cât și pentru atingerea unor performanțe sportive.

În prezent, așa cum spuneam mai devreme, în Frumușița copiii mai practică sporturi precum karate sau haltere, în ambele domenii, fiind înregistrate performanțe notabile, copiii noștri întorcându-se acasă cu titluri de campion național,(la karate, haltere), sau european, (la haltere).

Lucrul pe care aș vrea să îl îmbunătățesc în acest domeniu este legat de susținerea financiară și suportul oferit acestor sporturi, întrucât dacă la karate sunt legitimați la un club local din Galați, la haltere copiii noștri sunt legitimați la un club din Arad, deși locuiesc în Frumușița, sunt antrenați de un antrenor din Frumușița, într-o locație din Frumușița, și implicit, concurează și reprezintă acel club din Arad deoarece, la momentul respectiv administrația locală nu a găsit posibilitatea de a sprijini acest sport. Îmi doresc ca toate aceste activități să se desfășoare sub umbrela clubului nostru cu susținerea financiară a comunei pentru a reprezenta localitatea noastră în toate competițiile naționale și internaționale unde participă.

Nevoia de sport este resimtita în rândul copiilor și tinerilor din Frumușița , sportul fiind cheia spre o viață sănătoasă, spre o comunitate puternică și educată și nu în ultimul rând , pentru unii copii sau tineri , poate constitui calea spre succes și reușita în viață.

A prins modelul Viitorul Frumușița printre vecini? Va fi preluat exemplul de la Frumușița de alte comunități din județ?

-Cred că da, a prins acest model printre vecinii noștri. Nu mă îndoiesc ca pe viitor Scânteieștiul, localitatea care acum ne găzduiește atunci când jucăm meciurile de acasă, va reveni în campionatul județean cu o echipa de fotbal, întrucât am constatat că în rândul locuitorilor din această comună există de asemeni o mare dragoste de fotbal.

Cu siguranță și alte localități vor urma această cale, deși astăzi, sportul, foarte important ca activitate umană, nu este întotdeauna pe primele poziții pentru autoritățile locale. Cred că cel mai important factor pentru renașterea activității sportive în medul rural este factorul uman. Dacă există oameni dornici, care vor să se implice, care pun suflet și pasiune în ceea ce fac, cu siguranță se vor întâmpla lucruri frumoase și acolo, cheia reușitei fiind oamenii din spatele fenomenului, un argument în acest sens fiind faptul că, dacă oamenii care s-au aflat în spatele unei echipe, la un moment dat au dispărut din diverse motive, echipa respectivă și-a încetat activitatea.

Cred că cele mai potrivite cuvinte pentru a defini acest fenomen sunt: Fotbalul e ..pasiune!

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal