Interviu cu Mihai Bejan. Bereștiul are nevoie urgentă de vestiare. ”E rușinos că atât noi, cât și oaspeții noștri, trebuie să ne schimbăm prin mașini sau prin vecini”

1010

Pandemia de coronavirus a pus stop meciurilor din ligile inferioare, chiar dacă jucătorii din aceste eșaloane sunt cei mai dornici de fotbal. Legat de impactul pandemiei în fotbalul din al doilea eșalon județean, măsurile luate de FRF pentru fotbalul amator sau planurile de dezvoltare a Luceafărului din Berești am vorbit cu președintele, finanțatorul și inițiatorul proiectului Luceafărul Berești, Mihai Bejan.

-Cum a trecut, sau cum trece, Luceafărul Berești peste această perioadă lungă de pauză?

-Perioada de inactivitate a fost și este în continuare grea pentru toți. Atât pentru jucători, momentul când s-a întrerupt fiind unul bun pentru echipă, cât și pentru spectatori care s-au obișnuit cu meciurile, cu atmosfera frumoasa de acasă și chiar din deplasare. Ne-am mai antrenat, însă nimic nu se compară cu atmosfera meciurilor oficiale.

Dacă ar fi să faci o analiză a primului sezon de existență al echipei, care sunt plusurile și care sunt minusurile sezonului?

-Plusul este în primul rând faptul că echipa există. Acum ceva vreme nimeni nu a îndrăznit să se gândească la asta. Iată că totuși, se poate daca-ți dorești. Un alt mare plus ar fi grupul, care e din ce in ce mai ambițios și care își dorește din ce în ce mai mult.

Nu mai tratăm cu teamă niciun adversar, atmosfera e foarte ok. Expunerea mediatică ne-a ajutat, jucători cu state vechi în fotbalul județean gălățean dorindu-și să se convingă ce frumos e grupul de la Berești, dorindu-și să joace în viitor la noi. Totuși, ambiția mea e să păstrez grupul jucătorilor din Berești, îmbunătățindu-l doar acolo unde e nevoie.

Marele minus este, din păcate, partea financiară. Cu un minim de suport din partea autorităților s-ar fi putut face mai multe. Băieții merită măcar bani de transport. Un alt mare minus pe care vreau să îl remediem este baza sportiva. Deocamdată ne descurcam singuri cu întreținerea, însă ne dorim mai mult, în special vestiare.

-Cum vezi condițiile impuse de FRF pentru fotbalul amator? Poate Luceafărul Berești să înceapă al doilea sezon de Liga a V-a dacă actualele condiții vor fi menținute? Crezi ca există echipe din L5 sau L4 care să îndeplinească condițiile meci de meci?

-Covidul ne-a pus în fața unei situații cu totul noi, foarte greu de gestionat pentru toate instituțiile și domeniile, nu doar pentru FRF sau fotbal. Măsurile luate le consider necesare, cea cu testele covid înainte de meci fiind însă una pe care nu cred ca multe echipe o pot îndeplini având în vedere prețul ridicat al unui test.

Ar însemna o cheltuială suplimentara de minim 1000 de lei/meci, sumă nu tocmai mică pentru acest nivel. Cred ca foarte puține echipe și-ar permite să joace in aceste condiții. Noi cu siguranță nu am putea face acest lucru. Cel mai probabil cred că se va aștepta până la îmbunătățirea situației.

-S-a schimbat ceva în infrastructura sportivă și în ceea ce privește sportul în general de la Berești de la apariția Luceafărului Berești?

-În continuare, interes zero din partea autorităților care poate au ceva cu mine personal, având în vedere că sunt înscris și în cursa pentru primărie. Totuși, n-ar trebui să sufere bereștenii și în special tinerii doar pentru că unora nu le place sportul.

-Știu că vei candida pentru funcția de primar a orașului Berești, care vor fi primele trei lucruri pe care le vei face pentru mișcarea sportivă din Berești după ce cei câștiga primăria?

-Sunt o persoana căreia nu îi place să facă promisiuni deșarte, însă trei lucruri pentru sport si tineret sunt, cu siguranță, realizabile.
În primul rând, aș vrea să îmbunătățesc baza sportiva. Avem nevoie urgent de vestiare, e rușinos ca atât noi cât și oaspeții noștri trebuie să ne schimbăm prin mașini sau prin vecini.

În acest sens, am depus un proiect in cadrul campaniei de sprijin al ONG-urilor #staredebine, momentan așteptam sa vedem daca vom fi eligibili.

O altă soluție simplă ar fi să le facem din sponsorizări, fără a afecta bugetul local. Sunt privați care au firme de construcții si care ne-ar sprijini cu materiale in acest sens. Important e să vrei să faci, să construiești, nu să dărâmi cum au făcut alții. Momentan nu putem construi acolo de capul nostru, stadionul aparținând primăriei.

Un alt punct foarte important pe care mi l-aș dori ar fi înființarea unui club al copiilor care să cuprindă, printre altele, si o ramura de fotbal pentru cei cu vârste intre 10-18 ani. Sunt copii în oraș care nu au ce face în afara școlii, merg la Bârlad sau Galați pentru activități extrașcolare, pentru fotbal, judo, canto si altele. Îmi doresc ca acest lucru să se schimbe pentru ca ei chiar merită.

De asemenea, mi-aș dori să valorificăm potențialul sălii de sport care este folosita momentan doar pentru orele de educație fizică ale liceului. Sala de sport poate aduce bani la bugetul local prin închirierea acesteia, în special în sezonul de iarnă.

Am în cap o imagine tristă de iarna aceasta când tinerii jucau fotbal afara, în frig, pe terenul de lângă sală, care era închisă. E o imagine dezolanta. Banii din închirierea sălii pot fi redirecționați către susținerea unei echipe de juniori de exemplu. O mână spală pe alta, cum se spune. Se pot organiza competiții și multe altele. Sala de sport trebuie să fie pentru sport și activități sportive.

-A prins modelul Luceafărul Berești printre vecini? Va fi preluat exemplul de la Berești de alte comunități din județ?

-Sportul e un domeniu căruia nu i se dă prea multă atenție. Totuși, sunt sigur că e nevoie și în alte localități de sport ca o modalitate de a te menține sănătos și de a-ți petrece frumos timpul liber. Sunt sigur că și în alte localități există doritori.

Suntem bucuroși că lumea ne vede si ne dă drept exemplu. Ceea ce am făcut împreună cu un grup tânăr la Luceafărul e un exemplu la scară mai mică legat de ceea ce se poate face cu întregul oraș. Am spus si o voi spune mereu: Nimic nu e imposibil!

Luceafărul Berești este un club de fotbal înființat de Mihai Bejan în vara anului 2019, clubul din Berești este singurul din Liga a V-a, al doilea eșalon județean, ce nu dispune de sprijinul autorităților locale. Sezonul de debut în fotbalul județean gălățean a fost încheiat de formația din Berești pe locul 9 cu 20 de puncte din 14 jocuri, sezon înghețat din cauza pandemiei de coronavirus.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal