44 de ani de la debutul în Europa al CSU Galați

447
sursa foto: Bogdan Stănescu/Arhiva Stănescu
sursa foto: Bogdan Stănescu/Arhiva Stănescu

La 15 septembrie, se împlinesc 44 de ani de la debutul în Cupele Europene al CSU Galați. În 1976, 15 septembrie, CSU Galați a jucat în turul I al Cupei Cupelor cu portughezii de la Boavista Porto.

Meciul tur al dublei cu Boavista s-a jucat pe stadionul Dunărea, cu 12.000 de spectatori în tribune, și s-a încheiat cu victoria portughezilor cu scorul 3-2. Boavista a condus cu 2-0 la pauză. Mihai Olteanu, în minutul 17, a marcat în propria poartă, iar Eduardo Albertino a marcat pentru 2-0 în minutul 35.

Studenții s-au redresat imediat după pauză. În minutul 48 Petre Marinescu a marcat primul gol al CSU Galați în Europa, iar Valentin Kramer, în minutul 53 a adus egalarea. Cele două goluri le formației gălățene nu au fost suficiente pentru a scoate o remiză la debut în Europa, în minutul 67 Mane Ribeiro a stabilit scorul final 2-3.

Pentru CSU Galați în primul meci continental au evoluat: Gheorghe Tănase – Andrei Pasquale, Mihai Olteanu, Iosif Marta, Daniel Şarpe – Florin Păunescu, Marian Dobre, Octavian Georgescu – Teodor Cotigă, Petre Marinescu, Valentin Kramer. Au mai intrat: Valentin Bejenaru şi Dandu Ustabacief. Antrenor: Ion Zaharia.

CSU Galați – Boavista Porto a fost primul meci în Europa al studenților, dar și primul meci în cupele europene al unei echipe de fotbal din Galați. Returul din Portugalia, disputat la 29 septembrie, a fost pierdut de CSU Galați cu scorul 2-0.

În retur pentru CSU Galați au jucat: Constantin Chiriazic – Andrei Pasquale, Mihai Olteanu, Paul Enache, Daniel Șarpe – Florin Păunescu, Mihail Băjenaru, Octavian Georgescu, Victor Angelescu – Valentin Kramer, Petre Marinescu. A mai jucat Marian Dobre intrat în minutul 46 în locul lui Octavian Georgescu. Antrenor: Ion Zaharia.

Dreptul de a juca în Europa a fost obținut de clubul gălățean după ce a jucat în finala Cupei României, finală pierdută la limită, scor 0-1, cu cei de la Steaua. Cum formația militară a devenit campioană în acel sezon CSU Galați a devenit reprezentanta României în Cupa Cupelor, a doua competiție continentală la acel moment. Foarte important de menționat, CSU Galați a jucat în Cupa Cupelor din postură de echipă de Liga a II-a, Divizia B pe atunci.

Ultima apariție publică a jucătorilor din perioada de glorie a CSU Galați a fost anul trecut. În pauza meciului dintre CSU Dunărea de Jos și Știința Miroslava, din etapa a III-a Liga a III-a, CSU Dunărea de Jos a prezentat fostele glorii ale clubului, jucători ce au evoluat pentru CSU Galați în Cupa Cupelor cu Boavista Porto, video mai jos.

Fostele glorii de la CSU Galați prezentate pe ”Portul Roșu”

În pauza meciului cu Știința Miroslava, din etapa a III-a Liga a III-a, CSU Dunărea de Jos a prezentat fostele glorii ale clubului, jucători ce au evoluat pentru CSU Galați în Cupa Cupelor cu Boavista Porto.

Publicată de SportGalati.com pe Marţi, 10 septembrie 2019

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal