Incursiune în istoria fotbalului din comuna Schela

840

Cum fotbalul este în pauză forțată, din cauza pandemiei de coronavirus, redăm o parte din istoria fotbalului din comuna de reședință a echipei ce a terminat pe primul loc Liga a V-a, ACS Lascăr Schela, al doilea eșalon județean, povestită de președintele clubului Victor Viorel Neagu.

”Echipa cu numele Petrolul Schela a fost înființată în anul competițional 1974-1975, la inițiativa regretaților Sandu Neacșu și Mihai Ifrim. Primul dintre ei a fost secretarul Consiliului Popular Schela, cum se numea pe atunci. A fost o generație de excepție atunci.

În sezonul următor, 1975-1976, după un meci aprig disputat pe propriul teren cu cei de la Oțelul Galați, formație ce se lupta la promovarea în Divizia C, de altfel a și promovat, Petrolul Schela a învins Oțelul cu scorul 1-0, gol de excepție marcat de Ionel Borcea, (acum patronul complexului Gârboavele), de loc din Schela.

În toamna anului 1976 jucătorul Eugen Hilohe s-a transferat la Oțelul, unde și-a și încheiat cariera. În anii următori au fost și alte generații cu jucători excepționali din care aș aminti: frații Ifrim, Tudorel și Săndel, sau frații Gurău, Ilie și Tudorel, antrenor Ion Stan.

Echipa a trecut și prin momente mai dificile, când această generație a dat foc echipamentelor în fața Primăriei, fapt ce a între anii 1994 – 1998 să nu mai fie echipă de fotbal în Schela.

În 1994 eu aveam 18 ani, am crescut practic cu echipa, și am organizat ca în fiecare duminică să jucăm. Am împărțit satul în două, vălenii cu susenii, după locul de domiciliu al jucătorilor. Tot în acel an, la inițiativă fostului primar Iacov Bărceanu și a lui Mihăiță Stan, toți băieții din echipă am muncit, după program, la fostul CAP, Asociația Agricolă Albina, pentru a face rost de bai pentru echipă.

În ediția 1998-1999 am început sub noua organizare, iar în anul 2001 am promovat în Liga a IV-a unde am stat trei ani. Am revenit în Liga a V-a, până în anul 2014. În anul 2014 echipa a devenit Luceafărul Petrolul Schela, iar sub comanda profesorului Gheorghiță Dan Popa, cel care activa și ca profesor de educație fizică și sport la Școala Generală din Schela, cu jucători transferați de la Galați, cum ar fi Romeo Buteseacă, după primul an competițional am promovat în Liga a IV-a.

Imediat după promovare eu am primit dispoziție de la domnul primar Maricel Petrea să ne ocupăm de refacerea terenului de sport de la noi din localitate, mai ales că în acea perioadă meciurile de pe teren propriu erau jucate de echipa noastră la Galați.

În anul 2016 am înființat actuala echipă ACS Lascăr Schela. Am început din Liga a V-a, iar meciurile de pe teren propriu au fost jucate în comună la noi, pe noul teren, cu condiții mai bune decât la Liga a III-a. În ediția 2017-2018 am înființat și o grupă de juniori, cea de U13. Trebuia să facem ceva și pentru copii din localitate, iar după consultări cu domnul primar și Comisia de Cultură și Sport din Consiliul Local s-a hotărât să ne implicăm mai mult prin înființarea echipei U13.

Cu copii am participat la Cupa Satelor, competiție la care ne-am calificat la faza pe regiune. Am jucat la Buzău faza regională, iar acolo am fost învinși de finalista turneului Cumpăna Constanța. În următorul sezon, 2018-2019, am început cu echipe în: Liga a V-a, U15 și U13, Cupa Elitelor, toate astea cu sprijinul Consiliului Local Schela, (Comisia de Cultură și Sport) prin domnul primar Maricel Petrea, doamna administrator al societății Pronelis Argo, Diana Toma, domnul Mihăiță Stan, administratorul Auto Smif SRL, dr. Ștefan Popa și nu în ultimul rând tuturor celor care au donat 2% din impozitul pe salariu. Mulțumim și antrenorului Maricel Ușurelu dar și Gheorghe Manole (U13), toți aceștia susținem cauza fotbalistică la nivelul comunei Schela.

Actuala echipă, liderul la zi din Liga a V-a, are 25 de jucători legitimați, dar care patru sunt din Galați. Pe această cale le mulțumim celor care vin de la Galați: portarul Irinel Vida, fundașul central Ionuț Prodan, mijlocașul central Cristian Berb și atacantul Adrian Paparus, sosit la noi din anul 2019”, ne-a povestit Victor Viorel Neagu, președintele clubului din Schela.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal