Mitică Trandafir, uriașul din pachetul de înaintare al Galațiului

874
Foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat

A început rugbiul la 14 ani la echipa Colegiului Tehnic Traian Vuia Galați, CTTV. La fel ca majoritatea componenților echipei de rugby a Galațiului, Mitică Trandafir, uriașul de 140 de kilograme al Galațiului, a fost inițiat în tainele sportului cu balonul oval de către profesorul Viorel Secuianu.

Fizicul impozant, 101 kilograme la 14 ani, atu la selecție

Sportul cu balonul oval nu a fost prima opțiune, în materie de sport practicat, pentru Mitică Trandafir. ”Inițial am dorit să practic halterele, dar la vârsta de 14 ani cântăream 101 kilograme și nu era nicio categorie la care să mă încadrez. La îndemnul unui consătean am decis să dau probe la echipa de rugby, la juniori trei pe atunci.

A fost o probă oarecum simbolică, deoarece cartea mea de vizită erau fizicul impozant pentru vârsta pe care o aveam, dar și faptul că veneam din mediul rural. Aceste două elemente au constituit un avantaj, deoarece se presupunea că aș fi mai călit față de un copil de aceeași vârstă de la oraș”, spune Mitică Trandafir despre primele contacte cu rugbiul.

Primul meci de rugby, la o săptămână de la selecție

După doar o săptămână de antrenamente Mitică Trandafir a fost inclus în echipă pentru primul joc oficial. ”A urmat primul meci împotriva celor de la Tecuci la mai puțin de o săptămână de la primul meu contact cu balonul oval. Regulamentul părea foarte dificil la acea vreme, dar eram hotărât să fac o impresie bună cu puținele cunoștințe pe care le aveam. Asta s-a și întâmplat. În ciuda faptului că am fost zdrobiți la scor de echipa din Tecuci domnul Secuianu s-a arătat foarte încântat de debutul meu.

A urmat ușor trecerea de la juniori 3 la juniori 2, apoi la juniori 1. Deveneam din ce în ce mai îndrăgostit de acest sport și, totodată, destul de bun în ceea ce făceam pe postul meu, pilier”, spune Mitică Trandafir.

La echipa națională după trei ani de rugby!

Progresul lui Mitică Trandafir în sportul cu mica ovalie a fost confirmat de selecționarea în lotul ”stejăreilor”. După numai trei ani de practicat rugby sportivul gălățean a primit convocarea la echipa națională de juniori sub 18 ani.

”După numai trei ani de practicat rugby, în 2005, am fost selecționat în echipa națională de juniori sub 18 ani, (U18). Împreună cu lotul am fost într-un program de pregătire pentru Campionatul European ce avea să se dispute în Irlanda. A fost o perioadă, un an, de pregătire intensă, cu cantonamente și multe meciuri de pregătire.

Tot atunci a fost și anul când am suferit prima mare dezamăgire. La finalul perioadei de pregătire, după cantonamente și meciuri de pregătire, domnul antrenor a decis să convoace pe altcineva, un alt rugbist ce se alăturase lotului cu doar două săptămâni înainte de plecarea propriu zisă la Campionatul European”, spune Mitică Trandafir despre anul în care a trăit cea mai mare dezamăgire din carieră.

Aproape de a renunța la rugby la finalul junioratului!

La finalul perioadei junioratului Mitică Trandafir a fost la un pas să renunțe la rugby. ”Ultimul an de juniorat, o șansă foarte mare ratată. Lipsa unei echipe de seniori la Galați, era parcă deznodământul unui vis prea scurt. Am fost aproape să renunț la rugby. Însă, o mână întinsă de la RCM Buzău, de la domnul antrenor Niță care încerca să formeze o echipă de seniori în Divizia A (actuala DNS), m-a menținut în rugby. Am jucat împotriva echipei din Focșani, pentru Buzău, am și înscris două eseuri într-o victorie categorică”.

Propulsat la Steaua după un meci test!

Evoluția din meciul cu Focșaniul a fost atât de bună pentru Mitică Trandafir încât înaintașul gălățean a fost propus la Steaua, formație ce activa în prima ligă. ”La acest meci au fost prezenți și alți antrenori de la echipe din București și la o săptămână după debutul meu la seniori, (într-un meci test), primesc telefon de la domnul Gică Văcaru, un personaj marcant în viața mea de sportiv și nu numai, ce a venit cu o ofertă de evolua pentru Steaua București. Steaua era pe atunci în top trei echipe din țară. Nu am reușit să mă integrez în lotul celor de la Steaua, a fost nevoie de un antrenament să înțeleg asta”, declară Mitică Trandafir.

Propus la Steaua, transferat la Olimpia București

Cum trecerea către Steaua nu s-a concretizat, Mitică Trandafir s-a transferat tot la o echipă din Capitală, dar la Olimpia București. ”Tot nea Gică m-a îndrumat spre Olimpia București. Acolo am găsit un lot tânăr cu oameni minunați, ce au devenit în foarte scurt timp familia mea. În primul an am reușit să devin cel mai bun marcator cu 18 încercări. Au fost patru ani frumoși plini de realizări petrecuți la Olimpia București.

”Iubesc sportul ăsta atât de mult încât nu pot spune că am sacrificat ceva anume, deoarece pus în balanță cu orice altceva mereu înclină spre rugby”

Campion în Germania!

Experiența la Olimpia București a ținut până în perioada 2007-2008. ”Atunci din cauza crizei financiare echipa a avut de suferit din punct de vedere financiar. Am decis că e nevoie de o schimbare și am primit șansa de a evolua în Germania. Am ajuns la o echipă din Liga a III-a. Acolo nivelul era inferior celui din România. Trei ani consecutiv am câștigat ligile secunde din Germania, apoi am ajuns în prima ligă, pe care, la fel, am câștigat-o.

”Vreau să îmi închei parcursul sportiv acasă”

Acum la 32 de ani, după ce a jucat pentru Buzău, Olimpia București a cochetat cu cei de la Steaua, și a câștigat trofee în Germania, Mitică Trandafir a revenit de câteva sezoane acasă, unde vrea să își încheie cariera. ”După patru ani în Germania am decis să mă întorc acasă și să-mi închei parcursul sportiv acolo unde l-am început, la echipa de rugby a Galațiului”, spune Mitică Trandafir despre finalul carierei.

Mentorul a fost mereu sinele

Înaintașul de la CSM Galați nu a avut un mentor în carieră, dar o serie de oameni și-au pus amprenta asupra perioadei sportive. ”Mentorul meu a fost mereu sinele și nici nu am cerut si nici nu am primit atenție specială, exclusivă sa pot numi pe cineva mentor. Dar, au fost oameni cu un foarte mare impact asupra mea și a carierei mele. Domnul profesor Secuianu, cel care mi-a ”pus” balonul pentru prima oară în viață, nea Gică Văcaru, care a crezut în mine și a insistat să practic sportul ăsta, Sandu Perpelea de la Olimpia București, un antrenor cu metode mai neconvenționale, dar cu randament 100%, Dan Vlismas, actualul meu antrenor de la CSM Galați, un om care iubește și se dedică rugby-ului cel puțin la fel de mult ca mine”, mărturisește Mitică Trandafir.


FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal