Beneficiile fotbalului pentru copii

61

Copii zilelor noastre se confruntă cu o problemă apărută din abundența de tehnologie, astfel că rezultă deficiențe greve în dezvoltarea lor. Tocmai de aceea apartenența la un sport aduce beneficii semnificative, ce le vom amănunți în rândurile care urmează. Fotbalul este un instrument bun de dezvoltare a copiilor indiferent de gen.

Un studiu realizat de cei de la BitDefender demonstrează faptul că un copil de 5 ani folosește telefonul timp de 5 ore pe zi! Părinții sunt sfătuiți să îi țină cât mai departe și să fie cât mai ponderat. Specialiștii recomandă sportul ca principal aliat împotriva tehnologiei.

Doar patru din zece tineri practică sport, iar orele de Educație Fizică din Româna sunt sub media Uniunii Europene. Astfel, devine cu atât mai important ca un copil să pășească pe terenul de fotbal, indiferent dacă prezintă sau nu calități în acest sens. Fotbalul are un rol educațional, în primul rând, la vârste fragede, abia apoi se discută despre cel de performanță.

Beneficiile practicării sunt infinite: fizice, psihice, cognitive, comportamentale, etc.

Pentru aprofundarea subiectului am apelat la psihoterapeutul Karen Rosner, care, de asemenea, se numără printre specialiștii care recomandă sportul practicat de copii. ”Încă de timpuriu copilul are nevoie să facă sport. În afara faptului că are nevoie să se dezvolte armonios fizic, creierul lui se modelează, formând anumite circuite, care îl avantajează în viitor. Circuitele neurale care se formează din aceste exerciții fizice sunt reținute, menținute în creierul viitorului adult, și îi vor da posibilitatea să fie flexibil, să fie mult mai ager, să aibă mișcările mult mai precise. Deci coordonarea între părțile corpului și minte vor fi mult mai bine armonizate cu acuitate mult mai înaltă decât a unui copil care nu practică niciun sport”, ne-a declarat psihiterapeutul.

Dincolo de aspectele fizice, extrem de importante pentru sănătatea copiilor, există anumite componente comportamentale esențiale ce devin unelte de lucru pentru aceștia, aspect ce cu greu poate fi dobândit în alt loc. ”Copilul care practică un sport învață să fie disciplinat, are un anumit program, învață să muncească, își dezvoltă perseverența, va avea rezultate în funcție de cât de mult muncește, de cât de mult se poate concentra. Printre cei care practică sportul se dezvoltă această abilitate de a conduce, de a fi foarte siguri pe sine. Știe și poate să ia decizii rapide, nu doar pe teren. Prin practicarea sportului, copilul învață să ia decizii rapide, își dezvoltă această abilitate. Sunt niște caracteristici ale unui om de succes”, a mai adăugat psihoterapeutul Karen Rosner.

Altfel spus, fotbalul îi crește pe copii curajoși, disciplinați, încrezători în forțele proprii. Îi pune în situații cheie ce vor putea fi transpuse în viitor în alt gen de situații mai dificile, iar atunci vor avea capacitatea să le gestioneze corespunzător.

Conceptul DRAG DE MINGE

Probabil că ați sesizat până acum că orice copil își manifestă interesul către minge, încă de la cele mai mici vârste. Așadar, ține doar de părinți să-i ofere posibilitatea de a se bucura de acest concept al dragului de minge. Pe principiul că cea mai îndrăgită jucărie a copiilor este mingea, atunci parcursul către terenul de sport oricât de greu ar fi, orice copil se va adapta în mediul fotbalului la grupele de inițiere. Chiar dacă vor fi situații în care unii copii sunt mai timizi și se feresc. Părinții trebuie să înțeleagă că scopul de a aduce copii la fotbal nu este acela de a-i face fotbaliști de succes, pentru că vârsta este mult prea fragedă pentru a proiecta un viitor atât de îndepărtat. Scopul este altul, de a beneficia de toate calitățile fotbalului. Mai ales că în zilele noastre nu mai există posibilitatea copiilor să iasă pe maidan sau în fața blocului să se joace cu mingea, așa cum era în trecut.

Extras din primul număr al revistei FotbaLucas – revista copiilor îndrăgostiți de fotbal.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal