Material realizat de Marian Săvăstru
Odată cu încheierea anului 2020, ne-am propus să demarăm câte un top 10 pentru fiecare post de pe teren dintre fotbaliștii planetei. Criteriile sunt numărul de minute jucate, impactul asupra echipei, realizările personale, valoarea per total, forma sportivă și performanțele sportive ale echipei. Începem cum se cuvine, cu cei mai buni portari din 2020, după cum urmează:
10. Mike Maignan (Lille) – Unul dintre cei mai constanți portari din Europa în anul 2020 vine de la Lille, formație care se află pe locul secund în campionat și a reușit să se califice în fazele superioare ale Europa League, cu toate că a avut o grupă grea cu Milan, Celtic și Sparta Praga. Realizările se datorează și siguranței de care a dat dovadă Maignan (25 de ani) în poarta francezilor. A fost titular incontestabil meci de meci și a primit doar 12 goluri în 17 apariții în actuala ediție de campionat. Dacă s-ar fi jucat până la capăt campionatul francez în sezonul trecut, poate că Maignan ar fi fost chiar mai sus în topul nostru.

9. Marc Andre ter-Stegen (Barcelona) – Poate că pare o nebunie să-l treci în vreun top al celor mai buni jucători ai planetei în 2020 pe vreun jucător al Barcelonei, însă ter-Stegen (28 de ani) e unul dintre ultimii care poate fi acuzat de vreo ceva la gruparea catalană. A salvat deja cinci goluri gata făcute în actuala ediție de campionat, iar în finalul sezonului precedent a fost unul dintre puținii care s-a ridicat la nivelul de elită necesar unui club precum FC Barcelona. Nu e vina sa că Barcelona traversează o perioadă neagră din toate punctele de vedere, ci dimpotrivă, e unul dintre cei care încă mai ține echipa cât de cât la suprafață.

8. Thibaut Courtois (Real Madrid) – Cu toate că a mai avut gafe pe alocuri, Courtois (28 de ani) a fost unul dintre cei mai buni jucători de la Real Madrid în 2020, prin intervențiile sale excelente în partea a doua sezonului precedent în mod special, când Realul a reușit să-și treacă în cont un nou titlu de campioană, după o luptă cot la cot cu Barcelona. În cele 16 meciuri în care a apărat până acum în ediția 2020-2021 în campionat, Courtois a primit 15 goluri, dar conform statisticii expected goals, ar fi trebuit să încaseze cu trei mai multe, ceea ce demonstrează că a fost providențial în multe momente în care Realul a avut de suferit.

7. Marco Silvestri (Hellas Verona) – Probabil cel mai puțin cunoscut portar din top este goalkeeperul celor de la Hellas Verona, care a atins un nivel extrem de ridicat în turul acestui campionat de Serie A. Faptul că Verona se află în jumătatea superioară a clasamentului i se datorează în mare măsură lui Silvestri (29 de ani) care are în cont o mulțime de intervenții salvatoare. Verona are o clasare de vârf într-un top al defensivelor din Serie A, cu doar 14 goluri primite, deși, conform expected goals, ar fi trebuit să încaseze cu 7,51 mai mult. Evoluțiile fantastice ale lui Silvestri la echipa de club i-au adus convocarea și la echipa națională a Italiei.

6. Gianluigi Donnaroumma (AC Milan) – Chiar dacă pare că apără de o viață la Milan, Donnaroumma are abia 21 de ani și a devenit unul dintre cei mai buni portari ai planetei, fapt ce l-a demonstrat și în anul 2020. Donnaroumma a fost portarul care a primit cele mai puține goluri în Italia, în anul calendaristic 2020, ceea ce spune multe despre calitățile sale, având în vedere numărul mare de goluri ce se înscrie în Serie A de câțiva ani încoace. A contribuit decisiv la numărul de 72 de puncte strâns de AC Milan per total în 2020 (returul 19/20 cuplat cu turul 20/21), ceea ce o face pe gruparea milaneză să fie echipa cu cele mai multe puncte.

5. Emiliano Martinez (Arsenal/Aston Villa) – Un portar care poate că nu se află în lumina reflectoarelor pe cât ar fi trebuit și, totodată, unul de care Arsenal pare să fi scăpat prea ușor. Uitându-ne la realizările lui Martinez (28 de ani) din 2020, ne putem da seama de valoarea sa și de forma dobândită în ultimul an. Martinez a fost decisiv pentru Arsenal la capătul sezonului trecut, în vară, când i-a ajutat pe tunari să câștige Cupa Angliei și să-și asigure astfel calificarea în cupele europene. Cu toate acestea, Arsenal l-a vândut la Aston Villa pentru 17 milioane de euro, iar impactul portarului argentinian s-a simțit imediat la echipa pregătită de Dean Smith. Martinez a transformat-o pe Aston Villa dintr-o echipă ce încasa 1,76 goluri pe meci, la doar un gol pe meci primit. Mai mult, din cele 14 partide disputate până acum de Aston Villa în Premier League, Martinez a ținut poarta intactă de 8 ori, fiind liderul campionatului englez la acest capitol.

4. Alisson Becker (Liverpool) – Probabil că a fost cel mai bun portar din 2018 și 2019, iar calitatea sa a rămas la același nivel, doar că au fost portari care au ieșit și mai mult în evidență în 2020. Alisson (28 de ani) este în continuare un om extrem de important pentru Liverpool, care a reușit în 2020 să câștige titlul de campioană a Angliei, un trofeu râvnit de 30 de ani, iar mari merite le are și Alisson, care a reușit în mod constant să țină poarta curată. În acest start de sezon, în care Liverpool s-a instalat deja pe primul loc, cu toate că nu la fel de confortabil ca în ediția precedentă, Alisson a reușit să mențină o medie de sub un gol pe meci încasat, ceea ce pare de-a dreptul fantastic, având în vedere marile probleme pe care le are Liverpool cu accidentările la nivelul fundașilor centrali.

3. Manuel Neuer (Bayern Munchen) – Dacă am fi ținut cont strict de numărul și importanța trofeelor obținute de către cluburile la care activează portarii, cu siguranță că Neuer (34 de ani) ar fi fost pe primul loc. Îl plasăm pe podium în special pentru evoluțiile excelente avute pentru Bayern la turneul final al Ligii Campionilor, care a fost încheiat cu succesul bavarezilor, fără ca Neuer să primească gol în semifinală sau finală. În schimb, l-au tras în jos evoluțiile din campionat pe portarul german, care nu mai sunt la același nivel ca în alte perioade ale sale, atunci când domina autoritar capitolul portarilor. A fost desemnat de FIFA ca fiind cel mai bun portar din 2020.

2. Keylor Navas (PSG) – Unul dintre cei mai subapreciați portari din toate timpurile este cu siguranță Keylor Navas (34 de ani). După ce ani la rândul a ținut cu brio poarta Realului și a reușit să câștige trei titluri de Liga Campionilor la rând, Navas a trecut la PSG, iar în anul 2020 a avut evoluții fantastice. N-a primit gol în finala Cupei Ligii cu St. Etienne și nici în cea a Cupei Franței cu Lyon, la care a și apărat un penalti decisiv. Apoi, în Liga Campionilor a făcut minuni în poarta PSG-ului care a ajuns în premieră în finala competiției. Startul de campionat l-a adus la cifre fantastice din nou. A primit doar 6 goluri în cele 12 meciuri de campionat în care a apărat, asta în condițiile în care în această perioadă, statisticile arată că PSG ar fi trebuit să încaseze cu 9 goluri mai mult! În plus, de remarcat și faptul că toate aceste intervenții și evoluții au avut loc într-o echipă a PSG-ului cu foarte multe absențe în compartimentul defensiv.

1.Jan Oblak (Atletico Madrid) – N-ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la titlul de cel mai bun portar din 2020. Jan Oblak (27 de ani) a atins cote inimaginabile pentru un goalkeeper în acest an. Atletico Madrid, cu Oblak în poartă, a primit doar 5 goluri în 14 meciuri de campionat, cele mai puține din întreg continentul. Oblak a reușit să țină poarta intactă în 10 din cele 14 partide. O medie foarte bună a avut și în prima parte a anului, cu doar 12 goluri încasate din 18 partide. Impresionant este că jumătate din cele 12 goluri primite atunci au fost fie din lovituri de la 11 metri, fie autogoluri. Are o medie de aproximativ 3 intervenții decisive pe meci, cel mai mult din întreaga lume. De exemplu, Neuer are ca medie sub una pe meci. Iar asta dovedește cât de valoros este Oblak și cât de important în faptul că Atletico Madrid a încheiat anul 2020 pe locul 1 în La Liga.
