FotbaLucas| Crăciun fericit!

114

Lumea noastră nu a fost întotdeauna sub semnul de echilibru al păcii, au fost și vremuri în care popoarele se războiau între ele. Povestea noastră este reală și s-a întâmplat cu mai bine de 100 de ani în urmă, în vremea primului război mondial.

Una dintre marile bătălii pe frontul de luptă din acea perioadă s-a ținut între soldații nemți și cei englezi. 24 Decembrie 1914 era ziua în care cele două armate luptau una împotriva celeilalte. Numeroase victime au căzut în război, în acea zi, de pe urma focurilor de armă ce au avut loc.

În seara de 24 spre 25 Decembrie avea totuși să se întâmple un lucru complet ieșit din comun. Un soldat german a ieșit din tranșee, fără armă, înspre zona de atac a englezilor. ”Ne uitam unii la alții, dar nu puteam să facem nimic. Nu poți să tragi într-un om care nu este înarmat”, a povestit ulterior un soldat britanic, martor la acel eveniment. A fost semnalul că nu e necesar să se lupte pe frontul de război și în ziua de Crăciun.

Englezii au început să iasă din tranșee și să cânte zgomotos și cu multă bucurie, la fel cum melodia ”Noapte de vis” (Silent Night) răsuna din zona nemților.

Deși inamici de război până cu câteva momente în urmă, nemții și englezii au început să se strângă laolaltă, să-și dea mâinile, să se îmbrățișeze și să comunice prietenește. În dimineața de Crăciun, din tranșeele germane a ieșit o minge de fotbal, pe care aproape toți au început să o fugărească până în zori. ”Erau sute de oameni care alergau după minge. Fără porți, fără arbitru, fără goluri, nimic din ce știți despre fotbalul jucat pe stadioanele noastre. Pur și simplu ne bucuram că putem să alergăm cu toții după o singură minge”, mărturia unui soldat briotanic din lina întâi.

În 2014, la 100 de ani distanță, în Liverpool a fost dezvăluită o statuie care va rămâne mărturie pe vecie pentru momentul magic de armistițiu sărbătorit în ziua de Crăciun prin fotbal.

Așa va rămâne în istoria omenirii această frumoasă poveste în care spiritul Crăciunului, pacea și fotbalul au pus la cale cel mai frumos meci de fotbal care a existat vreodată.

Extras din numărul trei al revistei FotbaLucas – revista copiilor îndrăgostiți de fotbal.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal