FanFotbal: Top 10 cei mai buni fundași central dreapta din 2020

1515

Material realizat de Marian Săvăstru

Odată cu încheierea anului 2020, ne-am propus să demarăm câte un top 10 pentru fiecare post de pe teren dintre fotbaliștii planetei. Criteriile sunt numărul de minute jucate, impactul asupra echipei, realizările personale, valoarea per total, forma sportivă și performanțele sportive ale echipei. Am ajuns la capitolul fundaș centrali pe care îi împărțim în două categorii: fundaș central stânga (cei care joacă orientați înspre partea stângă) și fundaș central dreapta (cei care joacă orientați înspre partea dreaptă). Pe cei mai buni fundași central stânga îi puteți vedea aici. Iată și topul fundașilor central dreapta

10. Gianluca Mancini (AS Roma) – Faptul că AS Roma a fost una dintre echipele bune din 2020 a trecut sub radar, dar din echipa capitolinilor se remarcă și evoluții individuale de apreciat. Printre cei care au ieșit în evidență este Gianluca Mancini (24 de ani), care a fost cel mai eficient apărător al Romei și unul dintre cei mai buni din întreaga competiție. Mancini se află în top la capitolul pase reușite, dueluri aeriene câștigate și cele mai puține greșeli care au dus la goluri încasate.

9. Toby Alderweireld (Tottenham) – Una dintre cele mai bune apărări din Premier League din anul trecut i-a aparținut lui Tottenham, iar stâlpul defensivei a fost Toby Alderweireld (31 de ani). Belgianul a oferit echilibrul apărării, prin poziționare foarte bună, coordonarea sistemului defensiv sau atacuri decisive. Singurul capitol la care a întâmpinat probleme a fost la nivelul duelurilor aeriene, în rest figurează în topul tuturor categoriilor destinate fundașilor.

8. Jerome Boateng (Bayern Munchen) – Cu toate că nu a fost nici pe departe cel mai bun an al său, Jerome Boateng (32 de ani) a apărut atunci când Bayern a avut mai mare nevoie de el. Boateng a fost integralist în finala câștigată de nemți cu PSG, iar faptul că a venit după o perioadă de inactivitate înaintea acestui an, face și mai impresionant revirimentul său. O calitate rară a lui Boateng, pe care germanul a exploatat-o la maximum și în anul trecut, a fost aceea de a deposeda adversarii de pe picioare, fără să fie nevoit să facă alunecări.

7. Raphael Varane (Real Madrid) – Unul dintre cei mai buni fundași centrali ai epocii sale este fără îndoială francezul Varane (27 de ani). În anul 2020 a fost în nota valorii sale, însă a avut și câteva gafe în meciuri de mare interes, astfel că se regăsește într-o postură sub valoarea sa. Varane a rămas un foarte bun pasator din spate și un foarte bun apărător în general, la toate categoriile necesare fișei postului său.

6. Jack Stephans (Southampton) – Indicii de statistică indică de foarte multe ori nume surpriză în anumite rubrici, însă Jack Stephans (26 de ani) a surprins în 2020 prin faptul că s-a clasat în top la majoritatea categoriilor la care sunt supuși fundașii. La nivel general are cel mai mare indice dintre fundașii centrali din Premier League, depășindu-i pe alți fundași centrali mult mai titrați. De altfel, faptul că Southampton se află în prima jumătate a clasamentului, foarte aproape de zona cupelor europene, i se datorează și lui Stephans prin evoluțiile sale alături de colegii din compartimentul defensiv.

5. Ruben Dias (Benfica/ Manchester City) – Cine ar fi crezut că un jucător proaspăt transferat poate avea un impact atât de mare într-o mașinărie de fotbal, așa cum s-a prezentat Manchester City în ultimii ani. Dar fix acest lucru l-a făcut Ruben Dias (23 de ani), care s-a impus rapit în echipa lui Guardiola și a devenit omul cu care se începe echipa. City are cea mai bună apărare din 2020 din Premier League, iar acest lucru i se datorează și lui Ruben Dias, care a stabilizat defensiva. De notat că în ultima perioadă a început să fie jucat în postura de fundaș central stânga, alături de Stones, deși postul său de bază este înspre partea dreaptă a apărării, așa cum a și jucat în mare parte din partidele anului precedent.

4. Leonardo Bonucci (Juventus) – Cu toate că a arătat multe vulnerabilități în 2020, Juventus a rămas în continuare o echipă de elită, iar asta i se datorează în mare măsură și lui Leonardo Bonucci (33 de ani). Fundașul italian, care a jucat cele mai multe minute în 2020 dintre apărătorii lui Juve, este principalul responsabil cu progresia balonului în echipă, ceea ce spune mare lucru despre calitatea sa. Din postura de fundaș central a furnizat pase cheie în zonele periculoase, iar pe plan defensiv a excelat la capitolul intervenții decisive.

3. Stefan Savic (Atletico Madriad) – Probabil că de la Milanul anilor 90 nu s-a mai văzut un sistem defensiv atât de bine pus la punct ca cel al lui Atletico Madrid. Dincolo de intervențiile salvatoare ale lui Oblak, la madrileni s-a remarcat în 2020 și Stefan Savic (30 de ani), pilonul principal dintre fundașii lui Simeone. Cele mai bune cifre le-a înregistrat în 2020 la dueluri aeriene câștigate, acolo unde a fost de-a dreptul imbatabil. Faptul că a condus o apărare cu doar 17 goluri primite în campionat în 2020 vorbește de la sine despre forma pe care a atins-o.

2. Jules Kounde (FC Sevilla) – Probabil că cel mai bun jucător din echipa celor de la FC Sevilla în anul 2020 a fost Jules Kounde (22 de ani). Fundașul central dreapta a reușit să fie parte importantă a echipei care a câștigat Europa League și s-a calificat în Liga Campionilor. La capitolul individual, Kounde a impresionat de-a dreptul prin calitățile sale și a strâns un indice general de 7,66, ceea ce înseamnă o medie extraordinară. Confortabil cu mingea la picior, Kounde știe să și dribleze bine și să creeze superioritate în jumătatea adversă, dincolo de lucurile foarte bune pe care le face din postura de apărător.

1.Marquinhos (PSG) – Unul dintre cei mai importanți oameni din echipa PSG-ului a fost în 2020 brazilianul Marquinhos (26 de ani). Chiar dacă a fost folosit de Tuchel și pe alte posturi decât cel principal al său – fundaș central dreapta, Marquinhos a fost decisiv atât defensiv, cât și ofensiv pentru PSG. A marcat două goluri în fazele superioare ale Ligii Campionilor, plus în duelul decisiv de calificare din grupe cu Manchester United. Iar în plan defesniv n-a arătat deloc semne de slăbiciune, ci numai realizări la superlativ. Foarte intuitiv, Marquinhos a fost cel mai bun recuperator de baloane dintre fundașii centrali.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal