FanFotbal: Top 10 cei mai buni fundași centrali stânga din 2020

4243

Material realizat de Marian Săvăstru

Odată cu încheierea anului 2020, ne-am propus să demarăm câte un top 10 pentru fiecare post de pe teren dintre fotbaliștii planetei. Criteriile sunt numărul de minute jucate, impactul asupra echipei, realizările personale, valoarea per total, forma sportivă și performanțele sportive ale echipei. Am ajuns la capitolul fundaș centrali pe care îi împărțim în două categorii: fundaș central stânga (cei care joacă orientați înspre partea stângă) și fundaș central dreapta (cei care joacă orientați înspre partea dreaptă). Iată-i pe cei mai buni fundași centrali stânga din 2020:

10. Diego Carlos (FC Sevilla) – Performanțele obținute de FC Sevilla în 2020 au fost datorate în principal solititudinii din defensivă, iar Diego Carlos (27 de ani) a fost unul dintre oamenii de bază din sistemul de apărare al lui Lopetegui. Dincolo de calitățile defensive ce au transformat-o pe FC Sevilla în câștigătoarea Europa League, fundașul brazilian se remarcă și prin calitatea sa extraordinară atunci când are mingea la picior, reușind să înregistreze cifre extrem de impresionante ca distribuție a balonului.

9. Jannik Vestergaard (Southampton) – La cei aproape doi metri pe care îi măsoară (1,99 m), Vestergaard (28 de ani) a fost unul dintre cei mai buni jucători din echipa lui Southampton în 2020, care a acumulat mai multe puncte ca Arsenal și Leicester în această perioadă. Este cel mai bun fundaș la dueluri aeriene și, dincolo de faptul că este foarte înalt și foarte puternic, se descurcă bine și cu mingea la picior, astfel că reprezintă un punct forte într-una dintre surprizele plăcute ale anului din Premier League.

8. Kalidou Koulibaly (Napoli) – Ani la rând s-a scris de un posibil transfer al lui Kolibaly la cele mai bune echipe din lume, iar asta datorită calităților sale indiscutabile. Koulibaly (29 de ani) a fost și în 2020 unul dintre fundașii de elită ai planetei. Calitățile principale, prin care a reușit să iasă în evidență, au fost distribuția paselor în jumătatea adversă, lucru esențial pentru construcția unei echipei, plus numărul ridicat de tacklinguri reușite. A fost un an în care a avut parte și de câteva accidentări, iar acest lucru l-a tras în jos, altfel ar fi avut poate chiar rezultate și mai bune.

7. Alessio Romagnoli (AC Milan) – Ascensiunea Milanului din 2020 nu a fost deloc întâmplătoare, ci a avut în spate evoluții extrem de bune ale unor jucători talentați. Printre aceștia se numără și Alessio Romagnoli (25 de ani), care a fost cel mai bun fundaș central din Italia în 2020, prin prisma faptului că a fost depășit de cele mai puține ori de adversarii săi direcți. Concentrarea sa pe durata partidei a atins cote maxime în 2020, iar siguranța pe care a oferit-o defensivei l-a făcut și pe Theo Hernandez, fundașul stânga, să poată să urce fără grijă de multe ori pe parcursul meciurilor disputate.

6. Dayot Upamecano (RB Leipzig) – Dacă va continua rata de progres pe care a arătat-o în ultimii ani și, în special, în 2020, Upamecano (22 de ani) va ajunge în scurt timp poate chiar cel mai bun jucător pe postul său. Evoluțiile sale bune au făcut ca Leipzig să aibă cea mai bună apărare din Bundesliga în 2020, ceea ce nu e deloc puțin lucru având în vedere concurența. Upamecano s-a remarcat prin faptul că nu a putut fi depășit de adversarii direcți, a reușit o medie bună de tacklinguri și este unul dintre liderii Europei la capitolul paselor din rândul fundașilor centrali.

5. Thiago Silva (PSG/Chelsea) – Ajuns la 36 de ani, Thiago Silva a rămas unul dintre cei mai buni fundași centrali din lume și în 2020. După perioada bună de la PSG din prima parte a anului, cu care și-a mai trecut în cont două trofee și o finală a Ligii Campionilor, Thiago Silva a ales să semneze din postura de jucător liber de contract cu Chelsea. Într-o organizare defensivă precară la gruparea londoneză, Thiago Silva a reușit să dovedească, încă o dată, de ce este în stare. S-a impus rapid ca titular și a devenit cel mai bun apărător al echipei. În meciul de campionat cu West Ham, de exemplu, a înregistrat un indice de 8,83 din 10, ceea ce este de-a dreptul world class.

4. Virgil Van Dijk (Liverpool) – Unul dintre cei mai buni jucători din una dintre cele mai bune echipe ale lumii. Cam aceasta ar fi descrierea pentru Van Dijk (29 de ani), care a avut touși o accidentare înspre finalul anului 2020 care i-a umbrit realizările. Chiar dacă n-a mai fost la nivelul din 2018 și 2019, Van Dijk a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai buni fundași centrali ai lumii din 2020. A progresat la nivelul paselor reușite și a rămas imbatabil la duelurile aeriene.

3. Mats Hummels (Borussia Dortmund) – În ciuda unor rezultate nu tocmai grozave ale Borussiei Dortmund, s-a făcut remarcat Mats Hummels (32 de ani), care a reușit să atingă din nou nivelul arătat în urmă cu 8-9 ani, când Borussia domina fotbalul european. Stilul de joc al Borrusiei îi expune foarte mult pe fundașii centrali, iar Hummels a reușit să îi țină pe galben-negri pe linie de plutire prin jocul său intuitiv, numărul mare de tacklinguri reușite și duelurile aeriene câștigate. Mai mult, Hummels a fost piesa principală din spate a Borussiei în jocul de construcție și a avut contribuții ofensive decisive în multe momente ale anului, uneori chiar cu goluri reușite după urcările sale în careul advers.

2. David Alaba (Bayern Munchen) – Ceea ce a reușit Alaba în 2020 e cu atât mai impresionant cu cât postul său principal este cel de fundaș lateral stânga, nu de central, așa cum a jucat pe toată durata anului. Chiar dacă Bayern a avut în 2020 o defensivă care a scârțâit în multe rânduri, Alaba a fost cel care a ridicat nivelul defensiv al echipei și a oferit echilibrul necesar. Un alt aspect impresionant la Alaba este capacitatea sa de a juca atunci când are mingea la picior, ceea ce i-a oferit un mare avantaj lui Bayern pentru a-și domina chiar și cei mai aprigi adversari, de aici și marile victorii din Europa. Alaba este fotbalistul lui Bayern care a ținut mingea în posesie cel mai mult în 2020.

1.Sergio Ramos (Real Madrid) – Anul 2020 a fost unul în care Sergio Ramos s-a definit ca Messi al fundașilor, după ce a doborât numeroase recorduri personale, atât în plan defensiv, cât și în cel ofensiv. A fost punctul de rezistență al lui Real Madrid într-un an în care nu se poate spune că madrilenii au excelat. A cărat-o în spate pe Real la câștigarea campionatului, deși pornise anul de pe locul secund, iar absența sa a fost resimțită din plin de trupa lui Zidane la jocurile în care albii s-au făcut de râs. Prezența lui Ramos pe teren a garantat faptul că Realul are șanse reale de a depăși orice adversar. Dincolo de calitățile sale extraordinare ca apărător, Ramos este un foarte bun distribuitor, are apariții bune în careul advers, dar este și foarte impresionant la nivel de capacitate de a induce echipei spiritul necesar de concentrare.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal