Material realizat de Marian Săvăstru
Odată cu încheierea anului 2020, ne-am propus să demarăm câte un top 10 pentru fiecare post de pe teren dintre fotbaliștii planetei. Criteriile sunt numărul de minute jucate, impactul asupra echipei, realizările personale, valoarea per total, forma sportivă și performanțele sportive ale echipei. Am început cu portarii și fundașii stânga, iar acum continuăm cu cei mai buni fundași dreapta din 2020, după cum urmează:
10- Serginio Dest (Ajax/ FC Barcelona) – Sosirea lui Dest (20 de ani) la Barcelona în această vară, în cea mai mare criză a clubului catalan din ultimii 20 de ani, era pusă sub semnul întrebării, însă americanul sosit de la Ajax a reușit să treacă peste presiunea pe care a purtat-o pe umeri. Fără să cunoască boabă de spaniolă și fără prea multe antrenamente cu echipa, Dest s-a impus rapid ca titular de drept, de-ai spune că e unul dintre veteranii echipei. Face bine ambele faze și având în vedere circumstanțele avute, misiunea sa a fost complet îndeplinită, așa că merită pe deplin un loc în topul celor mai buni fundași dreapta din 2020.

9- Stefan Lainer (Borussia Monchengladbach) – Una dintre marile surprize din faza grupelor Ligii Campionilor a actualei ediții a fost, fără îndoială, Borussia Moenchengladbach, care a reușit să se califice dintr-o grupă cu Inter, Real Madrid și Șahtior. De remarcat este însă, până la acel moment, și parcursul din campionat care i-a permis Borussiei să se califice, în detrimentul celor de la Bayer Leverkusen. Seva ofensivă a echipei se trage dinspre partea dreaptă, de acolo de unde Lainer (28 de ani) produce multe faze de atac ale echipei sale. Un fundaș dreapta exploziv, care oricând ar putea face față cu brio și la o echipă de un nivel mai înalt.

8- James Tavernier (Glasgow Rangers) – Chiar dacă joacă în afara celor mai bune cinci campionate ale Europei, James Tavernier (29 de ani) a reușit să dea cu totul peste cap cifrele pe plan ofensiv pentru un fundaș dreapta. A reușit să marcheze 17 goluri și să ofere 12 pase de gol în 2020, ceea ce face chiar și pentru o echipă dominantă într-un campionat slab să fie impresionant când vine vroba de un fundaș dreapta. Nu ar fi deloc de mirare ca în perioada următoare să-l vedem pe britanic cum face pasul către o echipă din Premier League.

7- Hans Hateboer (Atalanta) – Una dintre cele mai apreciate echipe din fotbalul mare de către publicul neutru în 2020 a fost Atalanta, care a reușit să ajungă până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, a dus lupta la titlu cu Juventus și s-a calificat din nou în primăvara UCL. Din echipa italienilor s-a făcut remarcat Hans Hateboer (26 de ani), fundaș dreapta olandez. Apetitul său ofensiv l-a făcut să fie marcatorul unei duble în optimile de finală ale Ligii Campionilor cu Valencia, prin care a ieșit la iveală mai mult ca oricând. Constant în evoluții, cu capacitate mare de efort, Hateboer a câștigat lupta pentru postul de titular și în naționala Olandei.

6- Kieren Trippier (Atletico Madrid) – După ce a impresionat la turneul final din 2018, cu naționala Angliei, Trippier a avut o cădere inexplicabilă la Tottenham, astfel că a fost cedat apoi la Atletico Madrid. După prima parte de adaptare, Trippier (30 de ani) a reușit un an 2020 foarte bun în culorile roșu-alb-albastre. A devenit jucătorul cu cele mai multe baloane distribuite în careul advers din întreaga echipă a lui Atletico Madrid și a făcut parte dintr-o defensivă bine pusă la punct, ce a picat de doar 17 ori în campionat, în cele 32 de meciuri disputate. Evoluțiile bune l-au adus din nou în atenția naționalei Angliei, după ce își pierduse locul în fața lui Kyle Walker, Wan-Bissaka sau Alexander-Arnold.

5- Jesus Navas (FC Sevilla) – Un jucător transformat înspre finalul carierei din extremă în fundaș dreapta. Jesus Navas (35 de ani) a fost unul dintre principalii protagoniști ai echipei FC Sevilla în 2020, în care formația andaluză se poate lăuda cu clasarea între primele patru (calificarea în Liga Campionilor), câștigarea Europa League, calificarea în faza optimilor UCL. Navas face cele mai multe sprinturi din toată liga spaniolă din postura sa și a ajuns din nou și component al naționalei Spaniei, cu care pierduse contactul pentru o vreme.

4- Davide Calabria (AC Milan) – O ascensiune fantastică în 2020 pentru postul de fundaș dreapta a avut-o Davide Calabria (24 de ani) care are trecute în contul său nu mai puțin de patru intervenții decisive reușite pe meci pentru milanezi. Este de departe lider în Europa pe postul său la acest capitol în 2020. Nici pe partea ofensivă nu este deloc de lepădat aportul său, chiar dacă la nivel de realizări personale concretizate nu se remarcă decât cu două goluri în acest an, însă are o rată bună de progres cu mingea la picior în jumătatea adversă.

3- Dani Carvajal (Real Madrid) – Când lipsește Carvajal, Real Madrid pierde meciul. Cam așa a fost regula în 2020, iar asta dovedește cât de mult echilibru oferă fundașul dreapta spaniol în echipa sa. Carvajal (28 de ani) se remarcă atât prin intervențiile decisive, cât și prin aportul ofensiv semnificativ pe care îl oferă pe teren. O regulă nescrisă în fotbal spune că importanța reală a unui jucător se vede atunci când acesta lipsește, iar Real Madrid fără Carvajal pe teren a pierdut șapte ori în 2020. De luat în calcul că Realul a pierdut în total zece partide în perioada menționată.

2- Trent Alexander-Arnold (Liverpool) – Cotat de site-ul transfermarkt.com la 110 milioane de euro, record absolut pentru un fundaș lateral, Trent Alexander-Arnold (22 de ani) rămâne în continuare unul dintre cei mai productivi jucători din compartimentul defensiv din lume. Alexander-Arnold aduce în medie de patru ori pe meci mingea în careul advers, ceea ce reprezintă o cifră de invidiat chiar și pentru cei mai talentați mijlocași ofensivi. A fost premiat de FIFA pentru cel mai bun fundaș dreapta în 2020.

1-Achraf Hakimi (Borussia Dortmund/Inter) – A reușit 8 goluri și 12 pase decisive în 2020, de departe cel mai bun pe partea ofensivă dintre fundașii dreapta din top cinci campionate ale Europei. Hakimi (22 de ani) excelează și la capitolul defensiv, unde are în contul său o medie de peste trei intervenții decisive pe meci. Cifrele sale sunt cu atât mai impresionante, cu cât a reușit să le bifeze la două echipe diferite în 2020, fără ca vreo una dintre ele să strălucească în mod deosebit ca un întreg. Așa că nu există nici un dubiu că Hakimi se află pe primul loc în 2020 între fundașii dreapta ai planetei.
