FanFotbal: Top 10 cei mai buni fundași stânga din 2020

Material realizat de Marian Săvăstru

Odată cu încheierea anului 2020, ne-am propus să demarăm câte un top 10 pentru fiecare post de pe teren dintre fotbaliștii planetei. Criteriile sunt numărul de minute jucate, impactul asupra echipei, realizările personale, valoarea per total, forma sportivă și performanțele sportive ale echipei. Am început cu portarii (poți vedea aici: FanFotbal: Top 10 cei mai bun portari din 2020 | Sport Galati), iar acum continuăm cu fundașii stânga din 2020, după cum urmează:

10. Jordi Alba (FC Barcelona) – Dacă ar fi fost strict un top bazat pe valoarea all time a jucătorilor, cu siguranță că Jordi Alba (31 de ani) s-ar fi aflat mai sus în acest top. Însă, cum Barcelona a avut un an 2020 de uitat, acest lucru l-a tras în jos pe Alba. Fundașul stânga al Barcleonei a avut, totuși, un an bun ca realizări individuale. De remarcat, de exemplu, faptul că în ultimele 13 meciuri de campionat a reușit 6 pase de gol și un gol, iar per total, în 2020, e al doilea jucător din echipa Barcelonei ca acțiuni ofensive create.

9.Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund) – Nici Borussia nu se poate lăudat cu mari realizări în 2020, însă Guerreiro (27 de ani) a reușit să-și treacă în cont 9 goluri pe parcursul întregului an, o cifră de-a dreptul impresionantă pentru un fundaș stânga. Cu toate ca a mai avut meciuri în care a greșit în plan defensiv, a reușit să bifeze cifre destul de bune și la acest capitol. Pe lângă golurile marcate, Guerreiro a reușit, în actuala ediție de Bundesliga, și 6 pase decisive.


8. Alex Telles (FC Porto/Manchester United) – Prima parte a anului 2020 a fost fantastică pentru Alex Telles (28 de ani), cel care a fost omul decisiv al revenirii lui FC Porto în lupta la titlu în Liga NOS. Porto a reușit să câștige titlul de campioană după ce a recuperat o diferență de șase puncte față de Benfica, iar Alex Telles, din postura de fundaș stânga, și-a trecut în cont nu mai puțin de 11 goluri. Startul ediției 2020-2021 l-a prins tot la Porto, pentru care a marcat două goluri și a reușit alte două pase de gol. Cifrele sale excelente din plan ofensiv i-au făcut pe cei de la Manchester United să-l cumpere în septembrie cu 15 milioane de euro, deși puteau să-l ia gratis peste câteva luni. Adaptarea la Manchester a fost un pic mai grea, după ce a fost și testat pozitiv cu coronavirus. Chiar și așa, Telles a reușit o pasă de gol în cele șase apariții în Premier League.

7. Maxwell Cornet (Lyon) – Ivorianul a avut poate cea mai grea misiune dintre toți fundașii stânga din listă, pentru că la bază el provine din extremă. A fost integrat cu bine de Rudi Garcia ca fundaș stânga la Lyon, echipă cu care a ajuns până în semifinale Ligii Campionilor, după ce a trecut de Juventus și Manchester City, două dintre principalele favorite la câștigarea competiției. Dincolo de aportul său ofensiv esențial în echipă, Cornet (24 de ani) a impresionat și prin numărul mare de intercepții reușite pe meci. În actualul sezon al Ligue 1 a marcat o dată și a reușit două pase de gol, dar a impresionat de-a dreptul la capitolul defensiv, acolo unde e și mai surprinzător prin prisma faptului că provine dintr-un jucător ce a evoluat și ca atacant în trecut.

6. Robin Gosens (Atalanta) – Forța ofensivă a celor de la Atalanta a devenit cunoscută în toată Europa, iar unul dintre motoarele echipei este apărătorul de bandă stângă Robin Gosens (26 de ani). Foarte greu de depășit în plan defensiv, pe partea ofensivă reușește să impresioneze cu adevărat. A marcat de opt ori în 2020, plus alte opt pase decisive, iar la nivelul acțiunilor de atac reușite este lider absolut în Serie A pe postul său. Evoluțiile sale foarte bune l-au adus și în circuitul naționalei Germaniei.

5. Alphonso Davies (Bayern Munchen) – Dacă am rămâne cu impresia doar după meciul cu Barcelona, în care Bayern și-a zdrobit adversarul, probabil ca Davies ar fi fost pe primul loc în top. Cel mai rapid fundaș stânga din lume, la doar 20 de ani, Davies a devenit un fotbalist de bază în cea mai bună echipă a lumii din 2020 – Bayern Munchen. Doar accidentările care l-au ținut departe de teren i-au tras în jos parcursul, însă e de așteptat ca în anii următori să-l vedem cu multe evoluții cel puțin la fel de impresionante ca cele de până acum.

4. Angelino (RB Leipzig) – Marii jucători se văd în momentele decisive, iar Angelino (23 de ani) a ieșit la rampă, în 2020, în foarte multe astfel de partide. A reușit să marcheze nouă goluri și să se impună în echipă și datorită calităților sale defensive, care contribuie din plin la faptul că Leipzig are cea mai bună apărare din Germania și a reușit performanțe senzaționale în Liga Campionilor: calificare până în semifinale, în sezonul trecut, plus calificarea în optimi dintr-o grupă cu Manchester United și PSG. Angelino se remarcă pe teren și prin vivacitatea sa sau capacitatea de efort ieșită din comun.

3. Andrew Robertson (Liverpool) – Unul dintre cei mai compleți fundași stânga din lume, Robertson (26 de ani) are un raport extrem de echilibrat, cu 93% de intercepții reușite în 2020, dar și 14 contribuții decisive în atac (două goluri și 12 pase decisive). O altă calitate a lui Robertson este degajarea în momentele defensive, care o face pe Liverpool să treacă cu bine într-o perioadă în care traversează o criză de fundași. Este lider în echipă la acest capitol și o ajută pe Liverpool să scape de presiunea adversarilor în secvențele dificile din meci.

2. Theo Hernandez (AC Milan) – Unul dintre cei mai buni jucători ai liderului la zi din Serie A, AC Milan, este fundașul stânga Theo Hernandez (23 de ani). Milan a acumulat cele mai multe puncte din Serie A în 2020, iar Theo Hernendez a fost, cu siguranță, unul dintre oamenii cheie la realizarea acestei performanțe. A avut 14 contribuții ofensive decisive în 2020 pentru Milan, cu șapte goluri și șapte pase de gol. Dincolo de realizările concrete pe tabela de scor, Theo Hernandez este unul dintre cei mai buni la capitolul driblingurilor, pe de o parte, dar și al intervențiilor decisive în plan defensiv.  

1.Sergio Reguillon (FC Sevilla/Tottenham) – Scăpat de Real Madrid, Reguillon (24 de ani) și-a găsit locul la FC Sevilla, alături de care a terminat în top 4 în campionat și a reușit să câștige Europa League. Un fundaș stânga complet, care a fost unul dintre cei mai buni jucători ai celor de la FC Sevilla în drumul lor către un sezon de succes. Reguillon excelează, conform statisticilor, la patru capitole: driblinguri reușite, centrări, acuratețea paselor și pase decisive. Iar la capitolul slăbiciuni, statisticile indică faptul că nu are niciuna. La formația spaniolă era jucătorul cu cele mai multe driblinguri reușite. Astfel că mare parte din aportul ofensiv la construcție se baza pe calitatea sa din banda stângă. A trecut cu un transfer în vară la Tottenham și a reușit să se integreze perfect într-o echipă destul de stearpă. E cel mai productiv jucător de faze periculoase din echipa lui Mourinho, după Kane și Son.

Related articles

Comments

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă un comentariu!
Introduceți aici numele

Share article

Latest articles

Newsletter

Subscribe to stay updated.