Palmares bogat în Cupa României pentru județul Galați

147

Federația Română de Fotbal a demarat recent proiectul ”Cupa Vine la Tine”. Federația își propune scoaterea la lumină a poveștilor și a eroilor celei mai spectaculoase competiții, Cupa României, cât și chemarea fanilor de a-și arăta atașamentul pentru fotbal.

Printre județele cu performanțe în Cupa României se numără și Galațiul, pe locul 7 în topul celor de la FRF. Chiar dacă nu a câștigat trofeul, județul Galați a ajuns de patru ori în finala celei mai spectaculoase competiții din fotbalul românesc. La Lider Sportiv președintele AJF Galați Liviu Ciubotariu a făcut o trecere în revistă a celor patru finale de Cupă ale Galațiului.

Prima echipă gălățeană care a ajuns în finala Cupei României a fost Siderurgistul Galați. În 1963 Siderurgistul, formație ce activa în Divizia B, a jucat finala pe stadionul ”23 August” din București, contra celor de Petrolul Ploiești, finală pierdută de siderurgiști cu scorul 1-6.

”Finala desculților”

La zece ani distanță în ultimul act din Cupă a ajuns o altă echipă ”muncitorească” Constructorul Galați. ”Toate cele trei echipe finaliste dinaintea Oțelului erau echipe din ligile inferioare, Constructorul venea din Liga a III-a, Divizia C, și a jucat în finala Cupei României. În drumul lor spre finală au eliminat Steaua și Dinamo, va dați seama ce echipe erau la vremea aceea. Finala cu Chimia Râmnicu Vâlcea a fost denumită la acea vreme ”finala desculților”, formația din Vâlcea provenea din Liga a II-a, Divizia B. În primul meci au făcut egal, scor 1-1, la acea vreme dacă meciul se încheia egal se rejuca, iar la rejucare gălățenii au pierdut cu scorul 3-0”, spune președintele Asociației Județene de Fotbal Galați, Liviu Ciubotariu.

Finala CSU, poarta spre Europa

La trei ani distanță fotbalul gălățean a oferit o nouă finalistă în Cupa României, CSU Galați, echipă ce evolua în Divizia B. ”În 1976 în finală a ajuns CSU Galați, CSU fiind și prima echipă gălățeană care joacă într-o cupa europeană, echipă de Divizia B. Studenții au jucat finala cu Steaua și au pierdut cu scorul 1-0. Formația gălățeană, prin disputarea finalei, a obținut dreptul de a juca în Europa. Au jucat în Cupa Cupelor cu Boavista Porto, o performanță extraordinară a fotbalului gălățean”, a spus Liviu Ciubotariu.

În drumul spre finală studenții au eliminat CFR Cluj-Napoca, Jiul Petroșani sau ASA Târgu Mureș și Universitatea Craiova. Aventura europeană a studenților s-a oprit în primul tur. După 2-3 la Galați, studenții au cedat cu socrul 2-0 returul din Portugalia.

2004, anul ultimei finale!

A fost nevoie de 28 de ani după finala celor de la CSU ca o echipă gălățeană să se lupte pentru trofeu. A patra echipă gălățeană care a ajuns în finala Cupei a fost Oțelul. ”În sezonul 2003-2004 Oțelul a jucat finala cu Dinamo. La Dinamo în poartă a fost Cristi Munteanu, iar pentru Oțelul a jucat Iulian Apostol, actualii conducători ai Oțelului”, a spus Liviu Ciubotariu. Finala disputată pe stadionul ”Cotroceni” din București a fost pierdută de Oțelul cu scorul 2-0 (0-0).

Odată cu dispariția clubului campion și supercampion în 2011, fotbalul gălățean nu mai ajunge în fazele înaintate din Cupa României. ”Din 2015, de când a dispărut Oțelul, noi Galațiul nu mai ajungem în fazele superioare din Cupă. Din 2015 o echipă din Galați nu a mai reușit să treacă de faza 16-imilor”, a spus șeful AJF-ului Liviu Ciubotariu.

Ultima echipă gălățeană ce a trecut de 16-imi a fost Oțelul în sezonul 2014-2015, după victoria scor, 1-0 de la Brăila cu Dacia Unirea. Sporting Liești este ultima echipă ce provine din Galați ce a obținut calificarea în 16-imi, în sezonul 2018-2019 gruparea gălățeană de Liga a III-a a pierdut cu 0-3 jocul cu CS Mioveni, Liga a II-a. În 16-imi a jucat și Metalosport. În sezonul 2016-2017 în timp ce evolua în Liga a III-a gălățenii au pierdut cu scorul 1-0 jocul de la Galați cu Luceafărul Oradea, Liga a II-a.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal