Selecționerii de la EURO, sub lupa lui Gabriel Manolache

108

În direct la Lider Sportiv, 92.FM sau www.liderfm.ro, Gabriel Manolache, acum prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității ”Dunărea de Jos”, fost selecționer al echipelor naționale de juniori, a făcut o scurtă analiză a selecționerilor de la EURO 2020.

”Să ne uităm puțin pe banca Ungariei, ce profesionist și profesioniști sunt peste tot. Vreau să aruncă o privire către banca tehnică a Spaniei. Vreau să vă spun ceva, la nici o școală europeană, eu fac parte din Școala românească de antrenori, un antrenor, în timpul unui meci oficial, nu stă cu fundul pe lada de gheață. Indiferent că mă numesc Luis Enrique nu-mi permit ca în timpul unui meci oficial să stau cu fundul pe lada de gheață. Asta dă un semnal urât Europei și tuturor celorlalți antrenori, este lipsă de respect față de antrenorul din stânga/dreapta ta, față de jucători.

Adică, eu ca antrenor, sunt absent de la meci și îi las pe jucători să rezolve meciul. Uitați-vă la ceilalți antrenori, bine nici un saltimbanc, să nu dăm nume, care să sară de pe banca echipei naționale și să facă ca naiba acolo. Trebuie să descifrez jocul, să văd ce am de făcut, ce indicații am de dat jucătorilor și cum se comportă ei față de ce am spus eu. Pentru că echipa adversă la un asemenea nivel, sigur pregătește o surpriză sau în timpul meciului face niște mutări, iar tu trebuie să fii atent ca antrenor.

Nici selecționerul echipei naționale a României, echipă absentă de la EURO 2020, nu a scăpat de analiza lui Gabriel Manolache. ”Nu se poate așa ceva, să stai cu fundul pe lada de gheață și din când în când să te consulți cu antrenorul secund, cum a făcut Mirel Rădoi. Selecționerul României la meciul cu Azerbaidjan, jocul se desfășura iar el se consulta cu secunzii fără să se uite la meciul echipei lui. Sunt niște greșeli impardonabile și transmit ceva, eu ca m-am crescut în România și m-am educat ca antrenor la Școala de Antrenori din România nu am învățat așa ceva la Școala Națională de Antrenori și, slavă domnului am avut în fața mea antrenori extraordinar de valoroși, oameni care au reprezentat cu cinste culorile naționale”, a spus Gabriel Manolache.

Atitudinea selecționerului echipei naționale a Italiei, Roberto Mancini, a fost remarcată de Manolache. ”Adică uită-te la banca Italiei, cu care suntem cum să spun eu, până la urmă cu Italia, Franța, Spania ținem că suntem latini. Uită-te la Mancini când ratează echipa ce atitudine are, exultă și radiază de fericire la orice fază, fie că ratează fie că marchează. Este un antrenor fantastic de concentrat pe marginea terenului și nu sare ca un saltimbanc pe acolo. Sunt niște lucruri pe care aș vrea să le subliniez și să știți că de foarte multe ori în proporție de 20-30%, influențează și atitudinea antrenorului pe banca tehnică. M-am uitat la banca Olandei, un tip foarte serios principalul, dar ați văzut secundul Van Nisterlooy o legendă a fotbalului olandez.

Un antrenor principal, oricât de mare ar fi el ca nume, trebuie să își aducă niște oameni care să îl poată ajuta. Nu care să spună: ”da e bine cum spuneți dumneavoastră”, iar când echipa pierde la sfârșitul meciului pe principal îl dă afară și secundul rămâne antrenor principal. De la acest Campionat European sunt lucruri ca organizare, ca mentalitate, ca staff și atitudine noi ca români și gălățeni avem de învățat”, a mai spus Gabriel Manolache.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal